César Manrique: Skulptøren bak Lanzarotes bærekraftige fremtid

César Manrique: Skulptøren bak Lanzarotes bærekraftige fremtid

Blant Atlanterhavets Kanariøyene finner vi Lanzarote, ei øy som er kjent for sitt dramatiske vulkanske landskap og idylliske strender. Men det som virkelig setter Lanzarote på kartet er arven etter den visjonære kunstneren og arkitekten César Manrique.

Bergenet lesetid: 17 minutter

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker til booking.com, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg.        

I dag har Manriques arv blitt en modell for bærekraftig turisme. Lanzarote satser nå videre på økoturisme og et mer bærekraftig reiseliv. Et nytt grep er å rette seg mer mot high end-turismen for å nå bevisste reisende som har råd til og er villig til å betale mer. Altså de som søker seg mot mer bærekraftige reiser, som ønsker mer av det autentiske og ønsker seg bort fra masseturisme. Dette er noe av grunnen til at jeg ble så begeistret for øya og valgte å lage en reiseguide til nettopp Lanzarote.

Jeg ser et par utfordringer her, men først og fremst ser jeg flest muligheter. Jeg tror nok det ville gjort seg med en eller flere restauranter som kan skilte med en Michelin-stjerne eller to. Jeg tipper det kommer etterhvert. Men før den tid finnes det likevel flere bra steder for den kresne – mer om det senere.

Les også: Bærekraftige reisetips: 15 måter å reise ansvarlig og bevisst på

Jeg er i hvert fall sikker på at øyas turismestrategi er et helt riktig grep og en god mulighet for Lanzarote, først og fremst takket være César Manriques bevisste holdning og innsats. Det er nok ikke uten grunn at hans navn er allestedsnærværende på Lanzarote. 

Fra César Manriques hage

PS! Deler av denne artikkelen er hentet fra min utgivelse LANZAROTE PÅ 1-2-3 – en kjapp guide til Lanzarote for kvalitetsbevisste reisende

César Manriques arv

Manrique så skjønnheten i øyas rå, vulkanske natur, brukte den som et kanvas og forvandlet den til et levende kunstverk. Hans filosofi om bærekraftig turisme og respekt for naturen preger alt fra offentlige rom til arkitektoniske mesterverk. Denne spennende symbiosen av kunst og natur tilbyr derfor en unik reiseopplevelse som appellerer til både øko-bevisste reisende og kunstelskere.

Navnet hans er det første du møter når du ankommer flyplassen, oppkalt som den er etter kunstneren selv: César Manrique-Lanzarote Airport. Du ser logoen han har designet for øya i ankomsthallen.

Du vil også se logoen på leiebiler og bygninger. Logoen og navnet hans går kort og godt igjen over alt på øya. Selv i dag, mer enn 30 år etter hans død. 

En visjonær og aktivist 

Manrique vokste opp på Lanzarote, i en kunstnerisk anlagt familie. Hans studerte i Madrid og flyttet senere til New York, der han vanket med storheter som Andy Warhol og Jackson Pollock. Etter noen år flyttet han hjem igjen, til Lanzarote, på midten av 60-tallet.

Fra César Manriques atelier på Lanzarote

Han anså Lanzarotes fremtid var innen turismen, og her så han sitt snitt til å prege den i en bærekraftig retning. Han ville løfte frem lokalkulturen. Han ville beholde arkitekturen som den var, med lave, hvite bygninger. Han begynte også å utvikle attraksjoner som harmonerte med landskapet og øyas arkitektoniske verdier.  

Men turismen endret seg, den økte på og det ble åpnet opp for mer masseturisme. Det bekymret ham stadig mer utover 70-tallet. Særlig ved midten av 80-tallet skjedde det en utvikling i feil retning, mente César Manrique. Han ble en aktivist som fortsatte å kjempe for et bærekraftig reiseliv.

Les også: Matkultur på Kanariøyene: en reise i smak, tradisjon og historie

Bærekraftig turisme på Lanzarote 

César Manrique var en innovativ mann som jobbet for å fremme bærekraftig turisme lenge før det ble et begrep og en strategi som vi ser i dag. Han mente at Lanzarote ikke kunne bli et anerkjent reisemål uten innbyggerne selv og kulturen på øya. 

Her lever innbyggerne, som tradisjonelt kalles jeg conejeros, i harmoni med naturen. Her dyrker de den vulkanske jorda og har tilpasset seg klimaet. De holder bygningene lave, maler husene hvite slik tradisjonen sier og fortsetter å male dører og vinduskarmer med de samme blå, grønne og brune fargene.  

Les om vinkulturen på Lanzarote her 

Jameos del Agua er et eksempel på hvordan César Manrique har kombinert natur, kultur og kunst på et bærekraftig vis

Biosfære reservat

I 1993 ble Lanzarote erklært et biosfære reservat av UNESCO. Dette handler om å bevare og skape naturlige og kulturelle verdier for et sted gjennom hensynsfull bruk av ressurser, respekt for det lokale samfunnet og generell bærekraftig utvikling. 

Bærekraftig utvikling har tre hovedfaktorer det spiller på: miljøet, sosiale og økonomiske. Dette ser det ut til at nå er et bevisst grep på Lanzarote, som det var tidligere. Derfor er det fokus på kortreist mat, bærekraftig transport og – som en nyere strategi – man ønsker flere kvalitetssøkende turister til øya. Det ønskes turister som er villig til å betale en høyere pris for å reise på en mer bærekraftig måte, legge igjen penger utenfor hotellets resorter og ønsker de unike opplevelsene. 

Det handler om å oppleve det autentiske Lanzarote. Det handler om å bo bra, på et hotell som oppfordrer til å oppleve øya. Og det handler om å oppleve naturen, altså økoturisme. 

Les om Øyhopping mellom de vestlige Kanariøyene

artikkelen fortsetter under annonsen for booking.com

Booking.com

6 severdigheter på Lanzarote skapt av César Manrique

Skal du til Lanzarote, er det flere severdigheter i César Manriques ånd du bør prøve å få med deg. Her er noen av de jeg selv har besøkt: 

1. Jameos del Agua

Dette bygget ligger implementert i en vulkansk tunnel, som oppsto under utbruddet av Corona Volcano. Grotten, eller tunellen, ligger tett på havet og er en del av Túnel de la Atlántida, som er verdens lengste kjente vulkanske undersjøiske lavarør. I vannet her kan du se små hvite prikker, som er blinde kreps, endemiske for øya. 

Her kan du også besøke La Casa de Los Volanos her og lære mer om det vulkanske landskapet. 

2. Mirador del Rio

Et utsiktspunkt og en helt spesiell konstruksjon skapt av César Manrique. Bygget ligger høyt opp i skråningen Risco de Famara, på  474  moh. Konstruksjonen er nær sagt umulig å se fra utsiden. (Jeg har prøvd, da jeg tok båten over til La Graciosa). 

Herfra har du utsikt til Parque Natural del Archipiélago Chinijo. Der er en kafé som selger mat og drikke og arkitekturen er i særegen Lanzarote/César Manrique-stil. 

3. César Manrique House

Her bodde César Manrique de siste fem årene av sitt liv, et hus som var fylt av gjester fra nær og fjern

César Manriques hjem de siste fem årene av hans liv finner du i Haria, en hyggelig liten by nord på øya. Her kan du gå rundt i huset hans, besøke studioet og hagen. Det gir en følelse av livet han levde, og jeg kunne se for meg hvordan han underholdt gjester som kom til Lanzarote fra nær og fjern i sine siste leveår. 

Alternativ kan du også besøke hans hus i Táhiche, der han bodde i 20 år. Dette er også blitt museum. Les mer om disse to alternativene her: https://fcmanrique.org/en/inicio/

4. Restaurant El Diablo 

Fra restauranten kan du se ut over landskapet i Timanfaya

Restauranten ligger ved parkeringsplassen til Timanfaya Nasjonalpark, med panoramutsikt mot det vulkanske landskapet. Parken er selvsagt en reise verdt i seg selv, men når du først drar hit, ta også turen innom restauranten César Manrique skapte. Her tilberedes mat over varme fra naturen selv og på utsiden foregår demonstrasjon av jordens hete. 

Da jeg var der, deltok jeg på en guidet tur kalt Insólita Premiun, som innbærer en busstur i parken, med innlagt stopp på Montaña Rajada, geotermale demonstrasjoner og servering av lokale produkter med vin fra Lanzarote. 

PS! Skal du besøke nasjonalparken på egen hånd, anbefaler jeg at du kommer tidlig. Det kan bli flere timer lange køer for å komme inn i parken, da parkeringsplassen er liten. 

5. Jardín de Cactus 

Jardin de Cactus Lanzarote
Parken er utformet i tråd med landskapet og fylt med kaktus fra alle fem verdensdeler.

Også her har Manrique klart å kombinere natur og arkitektur. Med 4500 eksemplarer og 450 ulike arter kaktus fra fem kontinenter, er dette definitivt en park verdt et besøk, spør du meg. Hagen regnes som en av de viktigste kaktushager i verden. 

Her finner du også et bygg formet som en vindmølle, en kafé og ulike andre arkitektoniske utforminger. At dette er blitt en stor turistattraksjon er ikke rart. Verdt en tur, spør du meg – men kom tidlig! Det blir kø også her. 

6. Al Campesino

En skulptur av César Manrique som er en hyllest til bøndene på øya

I San Bartolomé finner vi fertilitetsskulpturen Monumento a la Fecundidad, ved inngangen til Monumento al Campesino. Den høyreiste skulpturen er laget av ubrukte vanntanker og dedikert bøndene som jobber hardt for å skape avlinger i det karrige, tørre landskapet. 

Les mer om museet du også kan besøke der her: https://cactlanzarote.com/en/centre/casa-museo-del-campesino/

PS! Deler av denne artikkelen er hentet fra min utgivelse LANZAROTE PÅ 1-2-3 – en kjapp guide til Lanzarote for kvalitetsbevisste reisende

Hotell på Lanzarote jeg anbefaler

Dette er hotell jeg har overnattet på selv og trygt kan anbefale videre.

Hotel César Lanzarote

Fra hotellets patio

For overnatting i ekte Cásar Manrique-ånd, sjekk ut César Lanzarote. Dette boutique hotellet er et renovert 200 år gammelt hus, tidligere boligen til farfaren og senere faren til César Manrique.

Gå til omtale på booking.com*

Det var her César vokste opp som liten gutt. I dag er det en oase av et sted, med utsikt mot havet, vinmarker og det nydelig opparbeidede hagen rundt huset. Her får du nedtonet, eksklusiv og bærekraftig luksus. Du må bo her minst to netter for å kunne booke. Bra utgangspunkt for å utforske vinområdet La Geria. 

Hotellets restaurant gir en god innføring i lokal matkultur og baserer seg på kortreiste matvarer. Sjekk ut på booking.com*, hvor hotellet har en rating på 9,4 og er tildelt bærekraftsnivå 3.

Secrets Lanzarote Resort & Spa 

Fra bassengkanten

For deg som vil overnatte på adults only og helst utenfor turisttråkket, men likevel være nært havet.

Gå til omtale på booking.com her*

Her er det ikke sandstrand, men flotte bassenganlegg og en tursti som fører langs havet. Vil du ha best mulig opphold, booker du et rom i Preferred Club®-avdelingen. Disse rommene ligger nærmere havet og gjestene her har tilgang til en eksklusiv del av anlegget, samt egen frokostsal. Hotellet tilbyr spa, velutstyrt treningsrom, samt flere restauranter og kaféer. 

Hotellet ligger en kort spasertur unna yachthavna Puerto Calero, hvor du finner butikker og flere serveringssteder. Sjekk ut på booking.com*, som har 8,6 på rating og er tildelt bærekraftsnivå 2.

La Isla y el Mar Hotel Boutique

Romlig terrasse

Et boutique hotell ved Puerto del Carmen, litt oppe i byen og 15 minutter å gå til Playa Chica Beach.

Gå til omtale på booking.com her*

Hotellet er ikke så lite som det høres ut til, med sine 80 rom, men det er lekkert og unikt på sitt vis. Det er romslige rom, med terrasse og et felles basseng, samt spa, restaurant og bar. Hotellet er tildelt bæbrekraftsnivå 3 av booking.com og har et score på 9,1 av brukerne. Sjekk det ut her*

reklame for egen utgivelse

Til info: Denne artikkelen baserer seg delvis på en pressetur, delvis på egen reise til Lanzarote.

Reiselykke var invitert på pressereise av Spanias turistkontor i Norge for å lære om de autentiske Kanariøyene. På slike reiser legges det ingen føringer for hva jeg skal skrive, dele eller publisere. Jeg står helt fritt til å dele mine meninger, som jeg alltid gjør. Pressereiser jeg deltar på er nøye vurdert og valgt ut med tanke på hva jeg ønsker å formidle av relevante informasjon innen tema jeg skriver om. Denne øya ble jeg så begeistret for, at jeg dro tilbake for å se mer av den.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!