Bærekraftige reisetips: 15 måter å reise ansvarlig og bevisst på

Bærekraftige reisetips: 15 måter å reise ansvarlig og bevisst på

Skal du ut og reise i sommer – og skulle ønske det kunne gjøres 100% klimavennlig?  Det skulle jeg også gjerne, men det er per i dag ikke realistisk. Vi kan likevel ta bærekraftige valg og gjøre det vi kan for å reise mer bevisst og hensynsfullt.

I dette innlegget deler jeg 15 råd for en mer bærekraftig reise, for deg som vil være en mer bevisst og ansvarlig reisende. Kanskje lar det seg ikke gjøre å oppfylle alle punkter på én og samme reise. Men hvert punkt her gjør en forskjell. Som kjent: Litt er bedre enn ingenting.

Dette er ikke ikke «ingenting». Men disse tipsene er heller ikke til hinder for å gjøre mer! Det er ditt valg: Du har påvirkningskraft akkurat som den du er, der du er. Du velger selv.

Men jeg mener fortsatt: Det er ingen skam i å reise, selv om andre måtte gi inntrykk av det. Turisme kan bidra til at mange av FNs punkter for en bærekraftig og mer rettferdig verden kan oppnås. Hvordan vi reiser og driver reiselivet er 🗝️ til et mer ansvarlig og bærekraftig reiseliv.

15 bærekraftige reisetips

  1. Hvordan du reiser spiller en rolle for klimaet: Det er mer utslipp dersom du reiser med fly enn tog, om du reiser med flere fly til et reisemål og hvor langt du flyr.
  2. Hvor mye du pakker med deg ombord og om du velger første klasse eller økonomi spiller også en rolle i forhold til utslipp.
  3. Å bli lengre og prioritere én ferie fremfor for eksempel flere weekendturer har også mye å si i forhold til hvor mye utslipp du bidrar til.
  4. En flyreise står for store deler av feriens utslipp, men langt fra alt. Du kan gjøre en forskjell ved å velge hvor du bor og hvilke reiselivsbedrifter du støtter ila. ferien
  5. Hotellet du velger å bo på, kan spille en stor rolle på flere vis. Bidrar de til sosial bærekraft lokalt? Har de en plan for å kutte matsvinn, utslipp eller på annet vis gjøre verden grønnere?
  6. Spre pengene, spis flere steder og kjøp lokale varer. Spis kortreist, lokalmat. Støtt småaktører og benytt lokale guider. Slik støtter du lokal økonomi og er med på å gjøre en forskjell der du reiser.
  7. Reis med egen vannflaske, så sparer du både penger og plastforbruk. Velger du attpåtil en termoflaske, kan du nyte fortsatt kaldt vann i varmen fremfor lunkent vann fra plastflaska.
  8. Hvordan du velger å komme deg rundt lokalt er også av betydning, så klart. Er det store avstander: må du fly eller går det tog? Kan du velge offentlig transport i byen eller er faktisk taxi / Uber beste løsning? (Noen steder er det det)
  9. Respekter lokal kultur: Å dekke skuldrene i katolske kirker, å dekke håret i moskéen eller unngå å kle seg kroppsnært ved buddhistiske templer er noen måter å ta hensyn på. Respekt avler forståelse og åpenhet. Det er noe vi trenger mer av i verden.
  10. Øko-turisme: Støtt aktører som fremmer bevaring og har en lav innvirkning på miljøet. Pass på at du etterlater naturen slik du fant den.
  11. Vis interesse for lokalkulturen: Forbered deg ved å lese om reisemålet. Lær deg gjerne et par fraser og snakk med de lokale. Spre kunnskap og lær selv på tvers av grenser.
  12. Spar på vannet: Husk at vann mange steder er en begrenset ressurs. Ta korte dusjer, bruk håndkle og sengetøy flere ganger og ikke la vannet renne når du pusser tennene.
  13. Spar på strømmen. Husk at strøm ofte er dyrt og energikrevende. Ikke la lys og aircon stå og gå når det ikke trengs. (Som når du er ute hele dagen lang.)
  14. Minimer plast og engangsbruk. Ikke la ditt søppel bli plagsom og problematisk plast i havet.
  15. Del mat om rettene er for store (slik det er noen steder) og forsyn deg flere ganger på frokostbuffeten. Slik kan du redusere matsvinn også på reise. Som det står å lese  i NRK-saken Det skjulte matsvinnet: «Matkasting står for mer utslipp av klimagasser enn for eksempel all verdens flytrafikk til sammen.»
Tidligere publiserte saker relatert til

bærekraftig reise og ansvarlig turisme

Det er ingen tvil om at jeg har reist mer enn de fleste. Reise har vært en viktig del av livet mitt i 25 år. Så viktig, at jeg skapte min egen arbeidsplass som reiseskribent. Tar du en titt på listen under (og evt. leser innleggene), vil du ikke bare se hvor mye jeg har vært opptatt av tematikken #ansvarligreise og #bærekraftigturisme de siste 10 årene. Du kan også se hvordan jeg har slitt, strevd og vært dratt mellom viktigheten av og behovet for å se verden og det ansvar vi mennesker har for utslipp og klimakrisen.

Jeg tenker best når jeg skriver, som jeg skriver om i min skrivestue her. Det er da jeg kommer frem til hva jeg egentlig mener. Det er innleggene under et eksempel på. Under koronaen kom denne tematikken mer til uttrykk gjennom tekster som denne: Reisetanker om koronaviruset: Å reise eller ikke reise?

 

Når en dollar er en dagslønn (fra mars 2013)

Turismens to ansikter (fra mars 2013)

Ansvarlig turisme i Kambodsja (fra mars 2013)

Fotografering på reise (fra febr. 2014)

Å gjøre en forskjell (fra juni 2015)

10 tips til en mer ansvarlig reise (fra nov. 2015)

Noen reiser gjør større inntrykk enn andre (fra des. 2016)

Flyreiser og klimagassutslipp (fra juni 2017)

Bærekraftig turisme – hva betyr det egentlig? (fra juni 2017)

Intervjuet om ansvarlig reise i Bistandsaktuelt/Panorama nyheter (fra sept. 2017)

5 tips til ansvarlig turisme (fra sept. 2017)

Spalte om ansvarlig turisme i VG (fra januar 2018)

Hotell som gjør en forskjell (fra september 2018)

Økoturisme – hva betyr det egentlig? (fra nov. 2018)

15 tanker om en mer klimavennlig reise (fra nov. 2019)

Intervjuet om bærekraft i magasinet Share (fra jan. 2019)

Flyskam – bør vi skjemmes eller fly ansvalig? (fra mai 2019)

Tanker om bærekraft (fra juni 2022)

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!