En reise i vin fra Kanariøyene

En reise i vin fra Kanariøyene

Noen av verdens mest særegne viner kommer fra Kanariøyene. En viktig grunn til det er at vinstokkene på disse øyene aldri ble berørt av phylloxera.

Phylloxera var pesten som herjet Europas vinmarker på siste halvdel av 1800-tallet. Men som jeg fikk vite da jeg besøkte Lanzarote, rammet aldri denne sykdommen vinstokkene på Kanariøyene. Flere av vinstokkene som forsvant i fastlands-Europa finnes derfor fortsatt den dag i dag på Kanariøyene.

Det gjør at vi her kan smake vin fra vinstokker som nå er unike for disse øyene. 

Her på vismaking hos Bodega Los Berrazales

Et annet tydelig særpreg på viner fra Kanariøyene er naturligvis det vulkanske jordsmonnet. Det setter sitt preg på vinene, både de røde og de hvite. Det samme kan nok sies om havet. Det gir gjerne vinene fra disse øyene et hint av salt. På sett og vis opplever jeg derfor at smaken kommer ekstra tydelig frem i noen av vinene – for salt har jo en tendens til å løfte smaken, ikke sant?

Les om viner fra Lanzarote her

Da vinproduksjon startet på Kanariøyene

De første vinrankene ble innført til Kanariøyene allerede på 1400-tallet av munker. Slik har de, upåvirket av phylloxera, fått utvikle seg i mer enn 500 år. 

Selve dyrkingen av vindruer på Kanariøyene begynte i løpet av de første tiårene av 1500-tallet, da europeere introduserte sine teknikker. Men, de tradisjonelle metodene skulle snart vise seg å ikke fungere så godt her. Den høye fuktigheten og de høye sommertemperaturene krevde andre måter å dyrke frem vindruene på. 

Her på vismaking hos Bodega Los Berrazales

Kanariøyene og Canary Wharf 

De må ha funnet en god løsning, for i perioden 1550-1850 ble vin den fremste eksportvaren fra Kanariøyene. 

Sammen med frukt og grønnsaker ble vin fra Kanariøyene blant annet sendt til Canary Wharf i London. På 1500-tallet ble vinene fra Kanariøyene kjent i Europa, også i hoffet og rost av selveste William Shakespeare. 

Den gang var det søt hetvin (fortified) som ble sendt over havet. Vinene ble visstnok ekstra god av å ligge på eikefat til havs, der vinen rullet rundt i tønnene. 

Les også: En reise i vin fra Lanzarote

Dagens vinproduksjon på Kanariøyene

Noen av disse, som malvasía volcánica og listán negro er kun å finne på Lanzarote. Men øyene har flere unike varianter av vindruer.

De vanligste variantene på Kanariøyene: listán blanco, malvasía volcánica og viariego blanco, som gir hvite viner. Listán negro, negamoll og vijariego negro gir røde viner.

Her finnes faktisk mer enn 40 varianter vindruer som ikke finnes noe annet sted i verden (!). Med en høydeforskjell på fra 0 til 1700 moh. er Kanariøyene dessuten det høyeste stedet hvor det blir dyrket vin i Europa. 

PS! Visste du at du kan dra på øyhopping mellom Kanariøyene? Les mer om det her!

Vinsmaking hos El Grifo Lanzarote
Her på vinsmaking hos El Grifo på Lanzarote

Fun facts om vin fra Kanariøyene

  • Kanariøyene produserer røde, hvite, rosé, søte og musserende viner.
  • Øyene har 320 vingårder og mer enn 8 000 vinmakere.
  • Det blir produsert mer enn 10 millioner liter vin per år.
  • Øyene består av 11 D.O. områder
  • Tenerife er den desidert største vinproduserenede øya, mens Lanzarote kommer på en god andreplass hva gjelder volum. 

Tips til besøkende i Las Palmas, Gran Canaria:

  1. Ta turen til Casa de Colón. Dette museet handler om Columbus’ reiser fra Europa til Amerika – via nettopp Kanariøyene. Dette øyriket ble et sentralt stoppested for nye forsyninger på veien mellom Spania og Amerika i flere runder. 
  2. Legg lunsjen til Vinófilos, en vinhandel og restaurant med godt utvalg i alt av vin. Se Instagram @vinofilos
  3. Sving innom Canary Wine på matmarkedet i Palma og få gode tips til viner fra Chaxiraxi som driver vinutsalget der.
  4. Du kan også følge en vinrute rundt på Gran Canaria. Se mer info her.

Tips til en reise i vin og smak hjemmefra

Ta en tur innom Vinmonopolet og sjekk utvalget der. Prøv vinen til typiske matretter du finner på Kanariøyene, som saltkokte poteter med mojosaus (sjekk oppskriften til Gladkokken her. Skjær opp litt fast og mild geitost og dander et fint fat med ekstra god spekeskinke. Skjær opp noen tomater, dryss over litt god olivenolje, salt og pepper. Velbekomme!

Chaxiraxi hos Canary Wine, Las Palmas
Chaxiraxi driver Canary Wine i matmarkedet Mercado de Vegueta i Las Palmas, Gran Canaria

Kilder: Egen tidligere reise til og pressetur (invitert av Spanias turistkontor) til Kanariøyene. Jeg har besøkt vingårder på Gran Canaria og Lanzarote. Jeg har snakket med Chaxiraxi fra Canary Wine i Las Palmas (oppslagsbildet). Jeg har vært guidet tur i Las Palmas med innlagt vinsmaking og besøkt Casa Colón i Las Palmas. Jeg har dessuten lest kompendiet «About Canary Wine» fra canarywines.com.


Mette S. Fjeldheim Reiselykke

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

Relevant for denne artikkelen spesielt: For å bli en bedre vinsmaker og kunne forstå mer av det jeg lærer når jeg besøker vinmakere, har jeg tatt vinutdanningen WEST 2. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!