En reise i vin fra Lanzarote

En reise i vin fra Lanzarote

Vin fra Lanzarote har gjerne et vulkansk preg, med hint av salt sjø og er ofte laget av unike druesorter man bare finner på Kanariøyene. Hva mer er: Landskapet og vinmarkene er en opplevelse i seg selv!

Bergenet lesetid: 15 minutter

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker til booking.com, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg.

Lanzarote omtales gjerne som Kanariøyenes beste produsent av hvite viner. Det henger blant annet sammen med med asken og dyrkemetoden på øya.

For kanariske viner handler det generelt om klimaet, det næringsrike vulkanske jordsmonnet og de unike vindruesortene. Den skadelige pesten phylloxera preget aldri vinstokkene på Kanariøyene, noe jeg skriver litt om her.

Les også: César Manrique: Skulptøren bak Lanzarotes bærekraftige fremtid

La Geria, Lanzarote

Vinlandskapet La Geria

Svart landskap fylt av sirkelformede groper omringet av halvsirkelformede svarte steinmurer. Grønne tuster av vinrankenes blader lyser mot meg, der blikket mitt sklir over kilometervis med slike runde formasjoner i et kultivert landskap jeg aldri har sett maken til. 

Jeg befinner meg i La Geria, et område i San Bartolome, som er en del av Lanzarote som ble dekket av vulkansk aske etter vulkanutbruddet mellom 1730 og 1736. I dette området ligger flere bodegaer og vinmarker. Jeg skal besøke én av dem: El Grifo, som er øyas eldste vingård. På denne bodegaen har det vært produsert vin i snart 250 år!

Les min antikkel om vindyrking i Spania her

Vinsmaking hos El Grifo Lanzarote
Vinsmaking hos El Grifo Lanzarote

Veien mot 100% økologisk drift 

– Målet er å bli fullt ut økologisk bodega i løpet av neste år, sier Minerva. Hun tar imot oss i det vi kommer. Sammen går vi ut i vinmarkene, hvor hun forklarer. 

El Grifo ønsker å bli økologisk sertifisert. For å få til det, trenger bodegaen flere insekter, bier og sommerfugler. Ja, selv fugler bidrar til økologisk drift. På El Grifo har de nå derfor plantet urter og blomster på ulike stasjoner rundt om på markene. Dette for å kunne klare seg med kun de økologisk tillatte teknikker for bekjempelse av skadedyr og sopp på vinstokkene. 

– Vi lager også egen kompost, legger Minerva til, mens vi beveger oss bortover bodegaens vinmarker. 

PS! Jeg har utgitt en reiseguide til Lanzarote som du kjøper og laster ned på 1-2-3! (reklame for egen utgivelse)

Dyrking i geriaschabacos og rader

Vinmarkene på Lanzarote ser ikke ut som andre vinmarker. Her er hele vinområdet dekket av svart aske, store, sirkulære søkk og halvbueformede steinmurer. Det er dette som kalles hoyos eller gerias.

Hos El Grifo er imidlertid ikke alle vinstokker plantet i de typiske sirkelformede søkkene. De er også plantet i askejorda på rekke og rad, beskyttet av lineære tørrmurer. En tredje metode er å benytte chabaco, som er naturlige, vulkanske sprekker opptil 1,5 – 2 meter dype.

En chabaco

Jeg blir med Minerva ned i en slik stor grop, en chabaco, hvor en 150 år gammel muskatellranke står godt plantet. – Vi har også noen vinranker som er mer enn 200 år gamle, forteller Minerva, mens hun trekker opp en flaske vin. Her skal det smakes!

Men El Grifo har ikke minst gjort seg bemerket ved utmerkede viner fra pre-phylloxia tiden, med druesorter som listán blanco og malcasía volcánica. Dette druer som ble utryddet av pesten som herjet Europas vinmarker i siste halvdel av 1800-tallet.

– Pesten tålte ikke klimaet her, forklarer hun. – Vi vet ikke nøyaktig hvorfor, med det kan handle om både hav og varme.  

Les mer om viner fra Kanariøyene her: En reise i vin fra Kanariøyene

Lavtvoksende vinranker 

Her nede i chabacoen er muskatellranken bundet opp. Det blir de ikke ellers på markene her. Vinmarkene er altså på flere måte ulikt hva vi er vant til fra andre steder. Her vokser de nemlig stort sett langs bakken, som på Santorini, blant annet.

Til forskjell fra Santorini, blir vinrankene her på Lanzarote også beskyttet av groper og tørrmur, så ikke vinden og calimaen (varm sandholdig vind fra Afrika) skal skade dem. Gropene som graves sikrer at det lille regnet som faller kommer vinstokken til gode.

Vinranker i le av steinmur. Den sorte asken dekker jorda, slik at den holder seg fuktig.

Røttene får utviklet seg godt i jorda her, men plantene produserer ikke mye. – Det blir 1 til 2 kg druer per plante – eller en flaske produsert per plante, forteller Minerva.

Hun forteller om beskjæring og innhøsting, og jeg får vite at her blir druene høstet allerede i juli / august og vinplanten blir beskåret i januar. Men ikke de som brukes til vintervin: Disse druevekstene blir beskåret i oktober, mens innhøstingen foregår i februar. Slik har det vært gjort de siste tre årene, med gode resultater, forteller Minerva. 

Les om vindyrking på Santorini her

Klima og dyrkeforhold på Lanzarote 

Her på Lanzarote er det lite regn, knappe tjue døgn i året. Sol er derimot ikke mangelvare, for her skinner hun året rundt. Imidlertid blir det ikke så alt for varmt; temperaturene ligger på mellom 18 og 28 grader.  Det er i seg selv noe som har gjort det mulig for vinmakere å også produsere nettopp vintervin.   

Vintervin er en ny metode å dyrke på – slik får man flere avlinger i løpet av året

Til tross for den varme sola som skinner året rundt, klarer vinmakerne på Lanzarote å utnytte fukten og den kjølige vinden som kommer fra havet. Asken, som dekker store deler av øya, beskytter jordsmonnet, fungerer som et filter og gir næring. Jorda på sin side er rik på mikroorganismer, som er godsaker for vinstokkene og frukten de bærer. 

Det sorte laget på oversiden slipper til fukten som legger seg over om natta og holder den nede i jorda gjennom dagen. Slik får vinstokkene nok vann, sammen med rikholdig næring fra det rike jordsmonnet. Her finner vi kalsium, sulfur og ulike mineraler. 

PS! Sjekk gjerne ut min reiseguide til Lanzarote her (reklame for egen utgivelse)

Fra området der innhøstingen er over for lengst

Vindruer og vin fra Lanzarote 

El Grifo har produsert malvasía-viner siden slutten av 1700-tallet. Malvasía Volcánica er den vanligste druen på Lanzarote og endemisk for Kanariøyene. El Grifo produserer også røde, rosé og søte viner av Listán Negro-druen, som i dag kun finnes her på Kanariøyene. 

Vijariego-druen er motstandsdyktig mot skadedyr og hare, og er derfor en drue som – selv om den også fortsatt finnes i en liten grad i blant annet Granada –  i dag stort sett dyrkes primært her på Lanzarote. El Grifo produserer en monovariant vin av denne druen, samt at de har viner fra muskatelldruen. Sistnevnte trenger mye vann, noe som er mangelvare på Lanzarote. Derfor trives muskatellvinstokkene best i chabacos

El Grifo har også vinmuseum

Innhøsting og fermentering

Druene på de gamle vinrankene fra slutten av 1700-tallet høstes inn for hånd. Tidligere ble disse lagt til fermentering store sementtanker, der innsidene etterhvert ble dekket av fliser. Dette skulle gjøre rengjøringen av tankene enklere for kvinner og barn som klatret ned gjennom små luker og inn i de enorme tankene.

Siden begynnelsen av 1980-tallet har fermenteringen blitt gjort på ståltanker. Det var El Grifo som startet med ståltanker og slik påvirket de både metode og vintyper på Kanariøyene. Bodegaen har også tatt initiativ til å utvikle naturlige musserende viner. 

reklame for egen utgivelse

Andre vingårder verdt å besøke

Bodega Rubicon

Etter å ha besøkt flere vingårder på Lanzarote, vil jeg først og fremst anbefale en tur innom El Grifo. Her kan du selv gå rundt på vinmarkene, besøke vinmuseet og smake på viner i kaféen. Men jeg har også besøkt flere gårder, deriblant disse:

El Grifo

Bodegaen som omtales over og hvor du kan smake vin, se vinmarkene og lære om vinproduksjonen i byggets eget museum. elgrifo.com/en/

Bodega La Geria

En bodega som er tilrettelagt for større grupper. Her er det særlig fint å stoppe for utsikten over markene. Nettside: lageria.com/en/bodega-la-geria/

Bodega Rubicon

En bodega vis á vis La Geria , der du kan smake på flere viner for en liten sum per glass. Nettside: bodegasrubicon.com/en/

Bodega Stratvs 

Et større konsept som tilbyr vinsmaking, tapas og resturantopplevelser. Sjekk eventer og muligheter for omvisning her: stratvs.com/en/

Bodega Los Bermejos

Her tilbys smakinger på en terrasse. En liten bodega, men som produserer en av øyas beste tørre hvite (om du spør meg). Nettside: losbermejos.com

Vin fra Lanzarote

Jeg har ikke funnet akkurat disse vinene fra El Grifo blant utvalget på Vinmonopolet. Men om du vil prøve vin fra Lanzarote, er der noen få å velge blant i bestillingsutvalget.

PS! Sjekk gjerne ut min artikkel om øyhopping mellom Kanariøyene

Vinsmaking hos El Grifo

Hotell på Lanzarote jeg anbefaler

Dette er hotell jeg har overnattet på selv og trygt kan anbefale videre.

Hotel César Lanzarote

Fra hotellets patio

For overnatting i ekte Cásar Manrique-ånd, sjekk ut César Lanzarote. Dette boutique hotellet er et renovert 200 år gammelt hus, tidligere boligen til farfaren og senere faren til César Manrique.

Gå til omtale på booking.com*

Det var her César vokste opp som liten gutt. I dag er det en oase av et sted, med utsikt mot havet, vinmarker og det nydelig opparbeidede hagen rundt huset. Her får du nedtonet, eksklusiv og bærekraftig luksus. Du må bo her minst to netter for å kunne booke. Bra utgangspunkt for å utforske vinområdet La Geria. 

Hotellets restaurant gir en god innføring i lokal matkultur og baserer seg på kortreiste matvarer. Sjekk ut på booking.com*, hvor hotellet har en rating på 9,4 og er tildelt bærekraftsnivå 3.

Secrets Lanzarote Resort & Spa 

Fra bassengkanten

For deg som vil overnatte på adults only og helst utenfor turisttråkket, men likevel være nært havet.

Gå til omtale på booking.com her*

Her er det ikke sandstrand, men flotte bassenganlegg og en tursti som fører langs havet. Vil du ha best mulig opphold, booker du et rom i Preferred Club®-avdelingen. Disse rommene ligger nærmere havet og gjestene her har tilgang til en eksklusiv del av anlegget, samt egen frokostsal. Hotellet tilbyr spa, velutstyrt treningsrom, samt flere restauranter og kaféer. 

Hotellet ligger en kort spasertur unna yachthavna Puerto Calero, hvor du finner butikker og flere serveringssteder. Sjekk ut på booking.com*, som har 8,6 på rating og er tildelt bærekraftsnivå 2.

La Isla y el Mar Hotel Boutique

Romlig terrasse

Et boutique hotell ved Puerto del Carmen, litt oppe i byen og 15 minutter å gå til Playa Chica Beach.

Gå til omtale på booking.com her*

Hotellet er ikke så lite som det høres ut til, med sine 80 rom, men det er lekkert og unikt på sitt vis. Det er romslige rom, med terrasse og et felles basseng, samt spa, restaurant og bar. Hotellet er tildelt bæbrekraftsnivå 3 av booking.com. Sjekk det ut her*

Til info: Denne artikkelen baserer seg delvis på en pressetur, delvis på egen reise til Lanzarote i etterkant.

Hei! Jeg heter Mette og det er jeg som driver Reiselykke.

Jeg er reiseskribent og kommunikasjonsrådgiver. Jeg har gjennom mange år hatt en rekke reiseartikler på trykk i medier som VG og Norsk ukeblad.

Jeg utgir digitale reiseguider og har en journalistisk tilnærming til det redaksjonelle innholdet du finner her, i mine guider og sosiale medier-kanaler @reiselykke.

Når det gjelder vin, har jeg tatt vinutdanningen WSET2 for å kunne sette meg mer inn i vinens verden.

Og du – jeg har utgitt en reiseguide til Lanzarote. Les mer her

Du kan lese Reiselykkes policy her


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!