Paradorene i Spania: Luksushotell til overkommelig pris

Frister det å bo på et slott? Eller i et kloster, et herskapshus eller et fort? De spanske paradorene gjør det mulig! Her får du luksus uten å bli ruinert.  

Over hele Spania er det fullt av historiske bygninger, plassert i vakker natur og en rekke historiske byer. Noen av disse bygningene er tatt over av staten og omgjort til paradores, eller altså hotell.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Målet har vært å la inntekten fra overnattinger gå med til renovering av bygningene og for å bistå områder i Spania som har få økonomiske ressurser. Dette har også vært med på å gi arbeid til lokale og holdningen har vært å investere i paradorer der de ikke konkurrerer med lokale aktører.

Ikke alle  hotell som finnes i dag, i historiske bygninger i Spania, er driftet av staten – det finnes flere luksushotell og unike overnattingssteder der private aktører har omgjort både slott og klostre til hotell.

Parador de Santo Estevo
PRISEKSEMPEL: På denne paradoren i Galicia koster det €95 for to personer i ett rom uten frokost en tilfeldig valgt mars-dag i 2019. Men frokosten på Parador de Santo Estevo vil du ha – og det får du inkludert i prisen om du betaler € 111 for rom og frokost*
*Merk: Priser kan endres

Som turister får vi gjennom paradorene unike opplevelser til en overkommelig pris. Flere av hotellene i den statlige kjeden har priser for under tusen-lappen for to, andre litt dyrere – men absolutt overkommelige og vel så det, med tanke på opplevelsen.

De fleste av overnattingsstedene har også gode restauranter og flotte spa-anlegg, i hvert fall de jeg har besøkt – foruten nærliggende flotte reiseopplevelser, alt ettersom hvor paradorene ligger.

Her er fem paradorer jeg selv har besøkt, der jeg enten har overnattet eller spist, eller begge deler.

5 fine paradorer i Spania

Parador de Santo Estevo

Parador de Santo Estevo

I hjertet av Ribeira Sacra i Galicia ligger dette nydelige klosteret, som går helt tilbake til det 6. og 7. århundre. Borokk og romansk arkitekturstil preger bygget, som også har tre (!) tilstøtende klostre i romansk, gotisk og renessanse-stil.

Restauranten er stilfull og elegant, med svært god mat tilberedt av lokale råvarer. Paradoren ligger i vindistriktet som også er omtalt området der Guds vin kommer fra. Det ligger også nært flott turterreng og ikke lange kjøreturen til thermalspa-byen Ourense.

Parador de Santo Estevo

Det er også et spa på hotellet, dette har jeg ikke fått testet ut selv. Det er ellers romlige rom og bad, samt flott utsikt fra det lille klostervinduet. Her finner du tips til hva du kan gjøre i området Se flere bilder fra paradoren nederst i artikkelen.

Sjekk prisen og les hva andre gjester mener *

Parador de Lerma

Parador det Lerma

På Parador de Lerma kan du bo som en konge – bokstavelig talt! Dette palasset ble nemlig bygget til Kong Felipe IIIs forlystelse, av hertugen av Lerma i begynnelsen av 1600-tallet.  Kongen av Lerma var for øvrig en innflytelsesrik person, tett på de kongelige.

Det var nemlig takket være ham at Valladolid ble hovedstad i sin tid. Palasset er renovert i nyere tid: Frokostsalen er en opplevelse i seg selv, nærmest britisk i stilen (slik jeg opplvede den). Rommene er romslige og det samme er badet. Restauranten serverer lokale delikatesser, som dielam og pattegris.

Byen Lerma er for øvrig en av de vakreste og best bevarte byene innen den herreriske stilen fra det 13. århundre. I 1965 ble derfor Lerma erklært Historisk-Kunstnerisk Samling.

Sjekk prisen og se hva andre gjester mener

Parador de Tordesillas

Tordesillas og Duero elven
Parador de Tordesillas ligger like ved byen Tordesillas og elven Duero

Et tidligere herskapshus i typisk kastiljansk stil og en restaurant med lokale retter. Beliggende i en pinjeskog, med utendørsbasseng og like ved Tordesillas, en by fra middelalderen, rik på monumenter og av historisk betydning.

Interiøret er bevart i forhold til original stil, med mørkt tre og antikviteter. Her får du smågodt og kaker levert sammen med turn down service (bonus!). Paradoren har også spa-område med barnevennlig basseng, tyrkisk bad og badstu. Rommene er romslige og det samme er badet. Et koselig sted å bo, men ikke helt på høyden med paradorene i Lerma (slottshotellet) og Ribera de Sacre (klosteret).

Det var mørkt da vi kom, og det var mørkt da jeg sto opp – men ta en titt her for å se mer fra paradoren.

Sjekk prisen og se hva andre gjester mener *

Parador Cruz de Tejeda

Parador Cruz de Tejeda

Også Gran Canaria har sin egen parador, omtrent midt på øya, med flott utsikt og flere turstier og naturopplevelser like ved. Blant annet kan du ikke lange kjøreturen unna gå toppturen til Roque Noble, Gran Canarias høyeste punkt, som er en av tipsene jeg deler her. Her er også en restaurant, som jeg har testet selv, samt spa og basseng (som jeg dessverre ikke har testet).

Her bor du kun 9 km unna landsbyen Tejeda, som vil være spesielt interessant om du ønsker å bli bedre kjent med øyas arkeologiske historie. Jeg har dessverre ikke overnattet her, kun vært på lunsj. Men anbefales om du har lyst på en annerledes opplevelse utenfor strandområdene på Gran Canaria.

Sjekk prisen og se hva andre gjester mener *

Parador de Àvila

Bymuren i Àvila (2 of 5)

Sjekker du inn på Parador de Àvila, vil du først og fremst bli lamslått av bymurene paradoren befinner seg innenfor! Her er ren og skjær Ringenes Herre-stemning. Ikke så rart at Àvila er en av Spanias 13 verdensarvbyer, for denne borgen med bymuren er rett og slett imponerende og utrolig godt ivaretatt helt tilbake til tiden mellom det 11. og 14. århundre. Og det er visstnok bare flaks! For i følge vår guide i Àvila i november, (hun het forresten Mercedes), planla man en gang å rive den …

Men tilbake til paradoren:

Dette var tidligere et palass som het «Piedras Albas». I dag er det altså hotell, med en flott hage og lyse interiører. Her kan man nok bo fint! Jeg har imidlertid kun vært innom paradoren og fått servering her. Men uansett hvor fin paradoren måtte være å bo på – det er byen, bymuren og historien om Santa Teresa som først og fremst er grunnen til å dra til Àvila. Men skal du hit, og vil du overnatte i byen, er det definitivt verdt å sjekke ut denne paradoren, som er nok et eksempel på en unikt beliggende parador.

Sjekk prisen og se hva andre gjester mener *
Àvila

Her kan du lese mer om paradorene i Spania.

Flere bilder fra klosterhotellet Parador de Santo Estevo


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. For tiden er der ute tilbud fra Parador: 69 Euro pr natt uten frokost.

    Jeg, bosatt i Spania, har bodd på 26 Parador-hoteller rundt om i Spania. Prima.

    Firdel å melde seg in. I Amigos de Parador – gratis innmelding. Bonuspoeng ordning.

  2. Hei, Jan-Arild
    Det var jo et glitrende tips! Takk for at du deler 🙂

    Har litt å gå på i forhold til deg, skjønner jeg 😉 Men tror muligens jeg må begynne å «samle» på paradorer, altså. Virkelig noen helt unike overnattingsmuligheter!

    Hilsen Mette

error: Content is protected !!