Smugler’s Circuit Ischgl: I skisporene etter smuglere

Smugler’s Circuit Ischgl: I skisporene etter smuglere

Smugler’s Circuit er tre lange løyper du kan følge fra Ischgl i Østerrike til Samnaun i Sveits. Her fikk jeg kjøre i skisporene til de beryktede smuglerne som herjet i fjellene den gang da. 

En gang i tiden var Ischgl i Østerrike en fattig landsby uten hverken kirke, gravplass eller salt til maten. Det ga grobunn for smuglere som året rundt, uansett værforhold, tok seg over fjellet til Samnaun i Sveits.

I dag er historien om smuglerne blitt til tre ulike skiløyper, der alpinister kan ta seg over fjellet for å handle taxfree – eller spise lunsj. Og smuglingen? Den er visst fortsatt høyt tilstedeværende.

Nydelig utsikt fra toppen

Ischgl – den gang da

Før i tiden var ikke Ischgl en skidestinasjon for kvalitetsbevisste reisende, som den er i dag. Det var ingen champagnebar der. Ingen Skyfly eller skiheiser med varme seter. Ingen afterski eller gourmetrestaurant. Ei heller et større antall fire og femstjerners hotell, dedikert til å gi gjestene en god opplevelse.

Bøndene i Ischgl var fattige, de hadde knapt annet enn kjøtt, melk og ost. Ikke hadde de råd til annet heller. Men løsningen fant de på andre siden av fjellet, i Østerrikes lille landsby Samnaun. Her hadde de alt! Silkestrømper, sukker, salt, ris, mel, tobakk og krydder, for eksempel. Men, det var bare ett minus: varene var jo tollbelagt … Og den prisen var høy. Løsningen ble å bytte varer og frakte varene frem og tilbake med smuglere.

Det var nok ikke helt slike forhold den gang da

De fryktløse smuglerne

Smuglerne på sin side kjente fjellet som sin egen lomme, langt bedre enn tollerne. Hva mer er; de var også langt bedre skikjørere. Så med pels under skiene tok smuglerne seg opp fra Ischgl, frem i nattens mulm og mørke, over fjellet og ned i dalen bakenfor – med sekken fylt med smør, ost og pels.

I dag er Samnaun en liten bygd i Sveits, fortsatt kun tilgjengelig via Østerrike. Samnaun er også en tax free sone for Østerrike, med i alt 50 butikker som selger alt fra Rolex til sigaretter. Fortsatt foregår det smugling over fjellet. Og fortsatt jager tollerne etter dem. Så tar du turen, vit hvor mye du kan shoppe med i sekken. For før du vet ordet av det, blir du kanskje stoppet av en toller på ski, som ber om å få se oppi sekken din. Eller som lurer på om du har en nyinnkjøpt klokke på armen.

Smugler’s Circuite til Sveits

En av attraksjonene i Ischgels fjellsider, er nettopp de tre ulike løypene man kan kjøre mellom Ischgl i Østerrike og Samnaun i Sveits. Sammen med vår guide Christian fra Ischgl Skischule dro jeg av gårde, fra bakke til bakke, til jeg til slutt endte opp i Sveits og shopping eldoradoet Samnaun. Det ble riktignok hverken shopping eller smugling på meg. Men for en dag fylt av gode skiopplevelser i alpelandskapet!

Luftige svev i skiheisen – og langt enklere adkomst i bakkene enn den gang da

Pudderføre, strålende sol, heiser med oppvarmede seter og fine dining på restauranter med uslåelig utsikt. Så er det også et pluss å oppleve å kjøre ski i to land på én og samme dag. Ikke ulikt i Zermatt, med andre ord, der man kan kjøre ski i Sveits og Italia på én og samme dag. Men i Østerrike er dette det enste området i Alpene der det å besøke to land på én og samme skitur er en mulighet. Og definitivt et pluss for alle som vil oppleve det lille ekstra.

Praktisk info om Smugler’s Circuit

De tre løypene deles inn i gull, sølv og bronse:

Gull-løypa

En av de lengste skirundene i verden, med 59 km og 12,926 meters forskjell i høyde (inkl. kabelbane og heiser). Turen tar ca. 4 timer å kjøre.

Sølv-løypa

Løypa er 41,1 km og  9,490 meters meters forskjell i høyde (inkl. kabelbane og heiser). Turen tar ca. 3,5 timer å kjøre.

Bronse-løypa

Den enkleste løypa å kjøre (blå løyper) og med 40,2 km og 8,282 meters meters forskjell i høyde (inkl. kabelbane og heiser). Turen tar ca. 4 timer å kjøre.

Løypene er skiltet og du kan også laste ned app’en Ischgl iSki App

Her finner du informasjon om området, åpne skiheiser og rutene. Om du velger å tracke sporene dine, kan du sende inn resultatet til turistkontoret og bli med i en daglig konkurranse om å vinne en premie. (NB! App’en trekker en del strøm)

En av heisene var stengt da vi var der, så Christian tok oss med på en blanding av sølv- og gulløypa, før vi avsluttet med bravur i SkyFly

Mer fra Ischgl i Østerrike

 Reisetips til Ischgl

Gourmetrestaurant Stiar i Ischgl

Mer fra Alpene

Mürren i Sveits

Mette i Mürren

Les om Mürren her

Zermatt i Sveits

Zermatt

Les om Zermatt her

Reiselykke var invitert av Visit Austria 


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Fint innlegg om Smuglers Circuit, Mette! Synd vi ikke fikk kjørt hele smuglerløypa, men vi fikk hvert fall kommet oss til Sveits da, og det var en nyyydelig løype!! Lengter tilbake til pudderføre og sol fra skyfrihimmel allerede <3 Takk for en hyggelig tur sammen! Artig å stå på ski med deg!

error: Content is protected !!