Luksustog med egen butler, lokaltog som skrangler eller hurtigtog som suser av gårde i flere hundre kilometer i timen. Å reise med tog er en fin måte å oppleve mer!

Selv om jeg altså ikke er oppvokst med hverken tog- eller trikkeskinner (nei, det går ingen tog til Haugesund), har jeg likevel fått reist en god del med tog opp igjennom mine reiseår. Dette er en fin og miljøvennlig reiseform som gjør at jeg kan se mer av et land, når jeg først befinner meg der.

Men jeg har også reist med hurtigtog, som suser av gårde, så fort at jeg knapt ser en ting, men som frakter meg med rekordfart fra en by til en annen, eller fra et land til et annet. Jeg har reist med hurtigtog i Japan, i Spania og mellom Paris og London, noe som har vært svært så gode alternativ til flyreiser.

Å reise med Shinkansen i Japan er ikke som å reise med tog i andre land. Toget er presis, rent og japanerne kan kunsten å stå i kø!

Jeg har reist mellom byer med tog i Nederland og daler og bygder med tog i Sveits. Jeg har sømløst byttet vogntog etter vogntog takket være sveitsernes effetive systemer. Fire togbytter for å komme til Mürren? No stress. Toget går når det skal og togtidene harmonerer med hverandre.

Jeg har sneglet meg av gårde på to skinner India og på Sri Lanka. Slik har jeg fått sett deler av landskapet og byene jeg aldri ellers ville sett, møtt lokale ombord og fått underholdning som aldri ville funnet sted på NSB sine tog.

Reise med tog i India

Jeg har utforsket England med togreiser til og fra London, med vintog i Sør-Afrika, med det historiske toget Tren de Sollér på Mallorca, Norges egen stolthet, Flåmsbana og er titt og ofte å møte ombord på Bergensbanen. Ja, jeg har til og med reist med Gaustabanen, som tar oss til midten av fjellet. Litt klaustrofobisk var det, riktignok, men så kom jeg da også til topps, selv om det var tjukke tåka. (Denne historien kan du for øvrig lese om på VG.no/reise).

Reise med tog i India

Les også om da gjesteskribent Guro Thobru reiste med luksustoget Seven Stars 

Men jeg har et håp. Et håp om at også vi her i Norge skal få hurtigtog i løpet av min levetid. Et hurtigtog på skinner som bærer oss mellom øst og vest, nord og sør på rekordfart. Tenk om jeg kan dra hjem til Haugesund og besøke familien på 2,5 timer, mens jeg selv sitter tilbakelent med ei god bok, en kopp te og verdens beste samvittighet?

Det hadde vært noe, det! Og det er fullt mulig. Det har også vært diskutert, gjentatte ganger. For ikke å glemme: togstasjonen venter, tross alt. Dagens busstasjon var nemlig opprinnelig bygget som togstasjon. Tenkt om Flotmyr får komme til sin egentlige rett, da – til slutt?

Reisetips under bildene!

Tips til å reise med tog

  • Populære togstrekninger kan det være en fordel å bestille i god tid. Husk at prisen kan stige jo lenger du venter.
  • Enkelte land tilbyr fleksible togbilletter, der du kan reise over flere strekninger i løpet av flere dager – som for eksempel med Shinkansen i Japan og BritRail i London. Disse billettene må som regel bestilles i god tid før avreise.
  • Visse typer togbilletter / strekninger kan være oppkjøpt av reisebyråer. Så skal du booke selv, være ute i god tid!
Her kan du se litt fra min togreise på Sri Lanka

Noen nyttige nettsider for togreiser

Hurtigtog i Spania: http://www.renfe.com

Tog i Italia: http://www.trenitalia.com

Tog i Storbrittania: http://www.britrail.com

Tog i Danmark: https://www.dsb.dk

Tog i Sverige: https://samtrafiken.se/tjanster/resplus/

Tog i Tyskland: https://www.bahn.com

I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog
Å reise med tog i England

God togtur!