Surf’s up i Varberg – Sveriges California

Surf’s up i Varberg – Sveriges California

Finkornede sandstrander, historiske badehotell og et surfernes paradis. Varberg er stedet å dra for en nær-California feeling, en time sør for Göteborg. Jeg tok turen for å gjøre meg kjent med surfekulturen, teste spamulighetene og oppleve Varberg. 

Varberg regnes for å være Sveriges beste område for surfing, kiting og bølgesup’ing. Og så er det noen herlig uformelle serveringssteder her, for ikke å snakke om deilige spaopplevelser. Mer om dette litt lenger ned.

Her finner du mine 8 tips til opplevelser i Varberg

— Det hele handler om å være en del av Moder Jord, sier Johan Sellberg fra Surfers. Våt som en druknet katt vasser jeg sammen med surferen i retning horisonten. Vi skal prøve å fange atter noen nye bølger.

Sufekultur i Varberg

Jeg har prøvd bølge-SUPing for første gang, en temmelig annerledes opplevelse enn den langt mindre krevende øvelsen jeg erfarte da jeg prøvde SUP for første gang på Tobago. BølgeSUPing er langt mindre stabilt, og det handler om å fange bølgene, seile på dem innover mot land, mens jeg står og balanserer å brettet. Ikke rart man går i havet da.

Temmelig fornøyd med egen innsats har jeg latt meg overtale til å forsøke meg på klassisk bølgesurfing. Våt er jeg nå likevel.

Venter på bølgene i Apelviken, Varberg
Venter på bølgene i Apelviken, Varberg

— Det er faren min som lærte meg dette. Han tok meg med på ski om vinteren og på stranda for å surfe om sommeren, forteller Johan.

Det er bølgesurfing som ligger ham nærest, og dette er noe han driver med året rundt.

—  Jeg surfer her i Apelviken på nyttårsaften også, kan han fortelle. — Det er helt spesielt, med is langs stranden og en helt annen stemning.

Men surferen drar gjerne også til varmere strøk om vinteren, som Sri Lanka og Bali, for eksempel. Sommerstid trenger han imidlertid ikke dra lange veien. Da er det her det gjelder å holde seg. Om sommeren holder han også surfekurs og det er særlig populært blant barn. Du finner informasjon om kursene til Surfers her

Varberg er også stedet å dra om du ønsker en ferie med lave skuldre og de nydeligste spabehandlinger.

Les om vår spaopplevelse her

Sufing i Varberg

Det er fire ulike surfegrener som gjelder i Varberg:

Kitesurfing

En ekstremsport der vinden fyller en drake og frakter kiteren bortover vannet på et kitebrett. Det finnes flere ulike grener innen kitesurfing.  

Vindsurfing

En populært fenomen på 80-tallet, som oppsto på 60-tallet, men som holdt på å dø ut på 90-tallet. Nå har sporten fått vind i seilene igjen. Det finnes ulike grener innen vindsurfing. Selv prøvde jeg meg på vindsurfing på 80-tallet på Karmøy-strendene i sin tid, men det ble med noen få forsøk.  

Bølgesurfing

Dette er den tradisjonelle måten å surfe på, som består av å vente på den rette bølgen, for så å følge med bølgene inn mot land, fortrinnsvis stående på et glassfiberbrett.        

Stand Up Paddleboarding (SUP)

En hurtigvoksende sport som har tatt helt av flere steder. Dette er også en gren som har vokst veldig her Varberg. SUP er en vannsport som kan utøves av alle og overalt der det finnes vann.

I Apelviken driver man også med suping på bølgene, og det var dette jeg testet under mitt besøk der.

 Her forteller jeg om da jeg testet SUPing første gang, på Tobago i Karibien.

Her kan du bo

Vi bodde på det herlige spahotellet Varbergs Kusthotell, der vi fikk teste både thalassospa og tangscrub. Les mer om det her. Vi fikk også tips om at Varberg Stadtshotell er et bra sted å bo, med flott spa der også. Ellers er campingen i Varberg er femstjerners og har godt rykte på seg. Mer info om overnatting finner du på det lokale turistkontoret sin nettside: www.visitvarberg.se

Les mer om Halland

8 tips til Varberg

Thalassospa og tangscrub på Varbergs Kusthotell

Matdestinasjonen Falkenberg

Spaopplevelser på The Retreat Club i Falkenberg

Tylösand: strand, spa og vandringsleden Prins Bertils stig

Surfs up i Varberg
Surf’s up i Varberg

Invitert av Visit Halland


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Hei, dere! Rakk bare en rask tur innom byen Halmstad, men fikk med oss litt fra området. Tylösand strand er jo nydelig!

    Hilsen Mette

error: Content is protected !!