Tunnelbyen Laguardia

Tunnelbyen Laguardia

Laguardia er ligger på en høyde og er selve sentrum av Rioja Alavesa. Vi tok turen og jeg falt pladask. For en koselig, liten landsby! 

I lille Laguardia er det 1500 innbyggere, 50 bodegaer, 5 innganger og 2 katedraler. Det som kanskje er enda mer spesielt med denne landsbyen, er ikke at den er bilfri – men grunnen til at den er det. For under landsbyen er det mer enn 300 tunneler. Der gjemte innbyggerne unna mat og våpen, kvinner og barn. 

Tunnelbyen Laguardia
Vinsmaking nede i en av de 300 tunnelene i Laguardia hører med til et besøk!

I dag benyttes flere av tunnelene til bodegaer og vinlagring. Vi besøkte to slike; Mayor de Migualoa og Bodega El Fabulista. Og selvsagt: Vi besøkte også kirken Santa Maria de los Reyes, som er den viktigste kirken i hele Baskerland. I Spania går vin og kirkeliv tilsynelatende hånd-i-hånd.

Les også: En reise i Spanias vinkultur

Sightseeing og lunsj i Laguardia

Vi starter, som seg hør og bør, med byens største severdighet: Katedralen Santa Maria de los Reyes. Her finner vi også en av inngangene til byen, rikt dekorert. 

Inne i Santa Maria de los Reyes

Vi tar oss også en tur i tårnet, Abat Dorrea. Fra toppen får vi panoramautsyn over Rioja Alavesa. 

Etter vår guidede omvisning, er det tid for mer moro: Når fortsetter vi med mer vinsmaking, der vi får besøke tunnelen under Mayor de Mugueloa.

Javier ved Mayor de Mugueloa
Javier ved Mayor de Mugueloa viser oss vinkjelleren og lar oss smake vin rett fra tønna

Men over bakken fungerer det koselige, historiske huset som et lite hotell, med kun åtte rom og et kjøkken som serverer tradisjonskost. Lunsjene i Spania er gjerne omfangsrike, så også her. Vi spiser til vi nærmest triller! 

Les også: Spis som en spanjol: en guide til spanske måltider og tidspunkt

Lunsj på Mayor de Mugueloa
Til lunsj fikk vi servert tradisjonsrik baskisk husmannskost, med typiske retter som spekemat, potet med chorizo, skinker, syltet chili og valget mellom bacalao og lammekoteletter

Fabel og vin på fat 

Dernest bærer det videre til Bodega El Fabulista. Her lages vin fortsatt på tradisjonsrikt vis, og vår guide Antonio forteller oss om opprinnelsen og tradisjonen som varer ved.

Antonio jobber ved Bodega El Fabulista og er en dyktig formidler!

Antonio viser oss rundt og lærer oss hvordan vi smaker forskjell på ung og mer lagret vin. Han viser hvordan tårene som renner på glasset kan si noe om mengden alkohol i vinen, forklarer hvordan tønnene setter sitt preg på vinen, avhengig av om det er amerikansk eller fransk eik det er snakk om. 

Og han forteller historien om stedet, om byen og ikke minst, om fabelforfatteren Félix María de Samaniego, som er fra Lagurdia. 

Lagurdia er definitivt verdt turen, om du er i Rioja Alavesa eller vindistriktet Rioja. God tur!

Mer fra Baskerland

Txotx! Høy siderføring i Baskerland

En gastronomisk reise i Baskerland

Hotel Viura: Et unikt hotell sentralt i Rioja Alavesa

Gate i Laguardia
Laguardia er en liten by med mange koselige gater å rusle rundt i


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!