4 kjørestrekninger og 8 fantastiske utsiktspunkt i vest

Stegastein utsiktspunkt
Stegastein utsiktspunkt

I Norge må man ta det som det er. Været, mener jeg. I løpet av fire unike kjørestrekninger og en togtur finner man minst åtte fantastiske utsiktspunkt i vest – men været må man ta som det er!

For nei, det er ikke alltid sola skinner, selv om man skulle ønske det. Kanskje ligger tåka tykk nedover dalen. Kanskje drypper det på kameraet. Kanskje ble det ingen padletur likevel pga. dårlig vær. Men kanskje dro du ut i regnet likevel? Kanskje dro du i stedet med toget, slik jeg gjorde, da jeg dro med Flåmsbana opp i tåkehavet?

Uansett vær: det finnes noen steder i Norge som virkelig gjør seg enten det er sol, tåke eller regn. Naturen og fargene skifter i takt med lysforhold, vær og temperatur. Og noen står seg gjennom det hele. Det fikk jeg selv erfare da jeg i mai kjørte strekket mellom Oslo og Bergen, via Hol, Flåm, Aurland, Stalheim, Hardanger og Eidfjord. Litt av ei reiserute – og for en naturopplevelse!

Her er noen høydepunkter under sterkt varierte værforhold mellom øst og vest – i løpet av fire unike kjørestrekninger, deriblant to avstikkere og en togtur finner vi minst åtte fantastiske utsiktspunkt i vest.

Langs RV50 på vei vestover

Hele kjøreturen fra Hol til Aurland er usigelig vakker. På fjellet var det fortsatt snø i mai, men lenger ned var det så smått begynte å bli grønt i dalene – med snødekte fjelltopper som her på bildet under.

Flott utsiktspunkt på vei vestover

Bildet er tatt langs RV50 på vei vestover i retning Aurdalen

Utsikt mot Vassbygdi

Like før den snirklete nedfarten ned mot Vassvatnet fant vi et utsiktspunkt mot Vassbygdi og vannet under. Som du ser på bildet til venstre er det ikke bare natur som synes her – men også kraftanlegg. For det er også gjerne en del av naturopplevelser på reise i Norge – spor etter mennesker i et ulendt terreng, selv langt unna nærmeste hus.

Utsikt mot Aurlandsfjorden

Innerst i Aurlandsfjorden finner vi den lille bygda Flåm, kjent for cruiseturisme og Flåmsbana. Her sjekket vi inn for natta,  og dagen etter tok jeg turen med Flåmsbana. For en fantastisk flott tur! Ja, selv i tåka. For den kom sigende tjukk og seig, sammen med regn og gråvær dagen etter dette bildet ble tatt. Og underveis i løpet av togturen dukker utsikt mot Rallarveien opp, fossefall, bygder og daler. I artikkelen om Flåm kan du se deler av dette i filmen fra togturen.

Sognefjorden sett fra Flåm

Sognefjorden sett fra Flåm

Etter returen fra Flåmsbana, som tok meg Flåm – Myrdal – Flåm på et par timer, kjørte vi videre til Aurland. Her vandret jeg rundt i bygda, knipset noen bilder, før vi tok avstikkeren langs nasjonal turistveg Aurlandsveien til Stegastein utsiktspunkt. Wow! 

Hold pekeren over bildene for bildetekster 

Stegastein utsiktsplattform

650 meter over Aurlandsfjorden henger utsiktsplattformen nærmest i løse lufta. Utsiktspunktet er designet av arkitektene Todd Saunders og Tommie Wilhelmsen og strekker seg 30 meter utover tretoppene. Se denne fantastiske utsikten over Aurlandsfjorden! Selv i tåka …

Utsiktsplattformen ligger ved Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet, og veien opp fra Aurland er kort, men svingete. Utsikten oppover er også slående vakker, så det er bare å svinge av til enklere utsiktspunkt underveis også. Vi var altså litt uheldige med været, men skydotter og tåke skaper en umiskjennelige trolsk stemning. Synes du ikke?

Til sammenligning kan du se bilder fra mer solrike dager på Stegastein utsiktspunkt her

Stalheim ved Nærøydalen

Veien gikk videre, med nok en avstikker. Vi kjører forbi UNESCO-fjorden Nærøyfjorden og svinger bilen oppover i lia til Stalheim Hotel hvor vi finner denne fantastiske utsikten du ser under her. Fossefall dundrer forbi under oss mens vi befinner oss over tåkedotter som siver mellom fjellene som omkranser dalen.

Tips: om du ikke har anledning til å bo her, kan en lunsj i disse omgivelsene anbefales!

Utsikt over Nærøydalen fra Stalheim

Utsikt over Nærøydalen fra Stalheim

Vi skal videre på vår ferd, og får et gjensyn med vestlandets hovedstad, Bergen:

Utsikten fra Fløyen

Etter å ha bodd i Bergen i hele seks år, har jeg ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært på toppen av Bergen. Men det er like flott hver gang. Nå er også uteområdet rundt utsiktspunktet oppgradert, og du kommer som kjent ganske enkelt opp dit med Fløibanen, som har avgang hvert kvarter fra sentrum av Bergen.

Bergen i solnedgang

Bergen i solnedgang

Vi vender snuten innover fjordene og vender tilbake til vakre Lofthus i Ullensvang. Siden sist jeg var her, har omdiskuterte Hardangerbrua kommet opp. Og den må iakttas, så klart!

Hardangerbrua

Hardangerbrua er en tofelts hengebru med gang- og sykkelveg langs rv13. Dette er den lengste hengebrua i Norge og strekker seg langt over en kilometer over fjorden.  Like over broen kommer vi til en over 2,5 km lang tunnel som løper gjennom fjellet.

Vi kjørte denne gang bare deler av strekket som inngår i Nasjonal turistveg Hardanger. Resten får vi ta en senere gang!

Hardangerbroa

Hardangerbroa

-> Les også: Hardanger er Norges svar på Cinque Terre

Etter nydelig vær i Hardanger, kommer vestlandsværet tilbake. Tåka henger tykk nedover fjellene, og når vi endelig begynner på returen via Eidfjord for å se Vøringsfossen, er det knapt så vi ser veien for oss over Hardangervidda. Men fossen, den fikk vi sett!

Vøringsfossen

Første gang jeg besøkte Vøringsfossen var jeg visstnok knappe to år, og skal i følge min mor ha vært på full fart ned i fossen under rekkverket – men flaks for meg! – ble jeg redda inn på landjorda i siste liten.

Siden da har jeg ikke vært tilbake på platået, kun sett den fra veien i forbindelse med skiturer på fjellet. Det var med andre ord på høy tid å vende tilbake. For et syn! Akkurat her skulle jeg nok gjerne hatt litt bedre lysforhold, men den gang ei. Utsiktspunktet her er betraktelig forbedret og sikret siden den gang, og videre utbedringer pågår. Denne kjøreturen over Hardanger, via Måbødalen og Vøringfossen, er også en del av satsningen Nasjonale turistveger.

Les mer om fossen på Fjord Norge sine nettsider

-> De ulike kjørerutene finner du i kartet her 

Har du tatt turen til noen av disse utsiktspunktene? Fortell!

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

5 kommentarer

 • OnTrip.dk sier:

  Uhh hvor er det smukt 🙂
  Jeg har da helt glemt hvor smuk Norge er. De store vidder, fjeldene og den barske men smukke natur.
  Tak fordi du mindede mig om det og delte disse smukke steder.
  Tror snart at det må være tid til en tur til Norge 😉

 • Jeg var på biltur til mange av disse stedene for noen år siden, og var stort sett veldig heldig med været. Noen ganger skulle man jo ønske at man kunne bestille godvær, men det er som du sier, man må ta det som det er. Mange steder er det flott uansett.

  • Reiselykke sier:

   Hei, Marianne
   Ja, om man bare kunne booke været etter behov og ønske! 😉

   Vi hadde faktisk over en uke med nydelig vær i både Bergen og Hardanger denne gangen, og en av dagene over fjellet var det også helt fantastisk. Men noen av dagene på veien slo været definitivt ikke helt til. Likevel ble det litt av noen flotte naturopplevelser.

   Nå har jeg jo reist att og fram i bil mellom øst og vest i årevis, så jeg vet jo hvor flott det heldigvis kan være selv i tåke og yr. Vel, akkurat regn står jeg nå helst over da … 😉

   / Mette

 • OnTrip.dk sier:

  Ja, det ville være rigtig hyggeligt at mødes, Mette 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.