15 flotte utsiktspunkt på Vestlandet

På Vestlandet finner vi mange flotte utsiktspunkt, der vi kan nyte norsk natur i all sin prakt. Noen nås til fots, andre kommer vi til med bil, taubane eller skylift.

Norge er fullspekket av flotte utsiktsteder, på kryss og tvers av landet. Her har jeg valgt ut 15 tips fra Vestlandet, alle er personlig besøkt. For som alltid: Jeg skriver om personlige reiseopplevelser og steder jeg selv har besøkt.

Har du imidlertid tips til flere steder med flott utsikt i dette området? Del gjerne i kommentarfeltet lenger ned – eller send meg en e-post!

Trollstigen

Trollstigen

Selve Trollstigen er jo en helt spesiell opplevelse å kjøre, med de tette og smale hårnålssvingene som snirkler seg oppover den bratte fjellsida. På toppen her finner vi utsiktsplattformen med fascinerende arkitektur og en kafé, samt toaletter.

Den største av disse utsiktsplattformene stikker ut over fjellkanten 200 meter over selve Trollstigen. En skikkelig wow!-opplevelse.

→ Les også: En rundreise på Nordvestlandet: Geiranger, Loen og Sognefjell

Gudbrandsjuvet

Gudbrandsjuvet utsiktspunkt

Dette utsiktspunktet ligger idyllisk til i Valldalen, mellom bratte fjellsider og tett på elva og juvet. I flere tusen år har elva Valldøla laget dype jettegryter.

Gudbrandsjuvet kafé ligger helt på kanten av elva.

Ørnesvingen

De 11 hårnålsvingene som utgjør Ørnesvingen finner du langs kjørestrekningen fra Geiranger mot Eidsdal. I toppen av disse ligger utsiktspunktet Ørnesvingen med et eget innebygget fossefall.

Utsikt mot Geiranger fra Ørnesvingen
Utsikt mot Geiranger fra Ørnesvingen

Her er det flott utsikt mot Geiranger og Geirangerfjorden, samt fosser som De syv søstre og fjellgården Knvisflå.

Flydalsjuvet

Ligger på to nivåer ca. 4 km. fra Geiranger. Et av de mest fotograferte steder i området.

I høyden over Geiranger lengst innerst i Geirangerfjorden finner du også utsiktspunktet med utsikt til Laushornet og Eidshornet.

Geiranger - utsikt fra Flydalsjuvet

Dalsnibba

Geiranger Skywalk - Dalsnibba

På 1500 moh. finner vi utsiktspunktet Dalsnibba, i høyden over Geiranger. Nibbevegen opp til Dalsnibba åpnet i 1939, og senere er det kommet til et nytt utsiktsbygg her. Geiranger Skywalk – Dalsnibba er imonerende og et stort trekkplaster i området.

Utsikt fra Dalsnibba

Her er det åpnet kun sommersesong. Du betaler med mynt eller kort ved bommen opp mot utsiktspunktet.

Vøringfossen

Utsikt ned mot Måbødalen fra utsiktspunktet ved Vøringsfossen
Måbødalen som sett fra utsiktspunktet ved Vøringsfossen

Den massive fossen ved enden av Hardangervidda fortjener virkelig sitt eget flotte anlegg. OG det har det fått nå! Dette er blant annet en av de store turistattraksjonene for turister som kommer med cruiseskip inn til Eidfjord i bygda lenger ned. Men også vi, som kjører forbi både titt og ofte, må stoppe her jevnlig.

Det er et like fascinerende skue hver gang å se store vannmengder fosse nedover de 182 metrene fra Haradangerviddeplatået og ned i Måbødalen under.

Sjekk gjerne ut min guide til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger (reklame)

Mefjellet

Skulptur av Knut Wold_Mefjellet

Om du kjører over Sognefjellet, finner du flere fine stoppesteder. Et av disse er Mefjellet, hvor du vil kunne se steinskulpturen av Knut Wold.

Mefjellet

Her er det også fint å ta frem nistepakka og nyte utsikten til naturen rundt.

Nedre Oscarshaug

Nedre Oscarshaug

Et annet fint utsiktspunkt langs Sognefjellet, er Nedre Oscarshaug. Her får du vite navnene til de høyeste toppene i fjellmassivet Hurrungane.

Navnene står oppført i en siktekikkert i glass.

Hoven (Loen Skylift)

Utsiktspunktet Loen Skylift

Loen skylift kaller seg Norges letteste topptur. Det kan godt hende det stemmer! Nå er ikke dette den eneste banen som ta en høyt opp til toppen av et fjell. Men det er sannsynligvis det høyeste fjellet (1011 moh.) du kan dra med bane til toppen!

Utsikt til Loen

Tips: Har du fjellskoene på og en liten niste på lur, vil jeg også anbefale deg å klatre enda høyere når du først er kommet så langt. For på toppen av Loen skylift åpner det seg et nett av flotte turstier.

Utsikt fra Sturinibba

Vi valgte oss turen til Sturinibba på 1379 moh. Den er slett ikke verst denne utsikten heller, hva?

Himakånå

Himakånå

I Tysvær kommune, ved Nedstrand, finner vi toppen som har fått det litt rare og morsomme navnet Himakånå ligger på 357 moh. like før vi kommer til Nedstrand. Turen er på 5,8 km og tar et par timer tur retur.

Himakånå

Utsikten på toppen er særdeles flott: herfra ser du utover Lysevatnet i nordvest og utover Nedstrandsfjorden i sør.

Se beskrivelse av turen her

Trolltunga

Trolltunga

Trolltunga er navnet på en fjellhylle som stikker rett ut av fjellet 700 meter over Ringedalsvannet i Tyssedal.

Trolltunga ble i sin tid foreviget i et dristig foto tatt av to lokale industriarbeidere  i 1967, noe jeg forteller om her. Men det skulle likevel gå mange år før verden utenfor Tyssedal oppdaget denne ikoniske fjellformasjonen. I dag valfarter turister fra hele verden hit for å få tatt bilde av  seg selv på tuppen av tunga.

Trolltunga
Det er også mye flott utsikt på veien ut mot Trolltunga
Se beskrivelse av turen her

Preikestolen

Preikestolen

Den ikonsike Preikestolen i Ryfylke ruver på 604 meter over Lysefjorden. Her har jeg ikke vært på mange år selv, ettersom det stadig skrives om hvor mange folk som går i kø til toppen. Men kanskje det i år er rette tiden å få et gjensyn med Preikestolen?

Det er seks km til toppen fra Preikestolen fjellstue. Turen tar ca. to timer til toppen, mange bruker kortere tid.

Kjeragbolten

Kjerag i tåka
I klart vær vil du kunne se Lysefjorden nedenfor her, i sprekken der bolten har kilt seg fast. Slik ser det ut i tåke.

Lengst innerst i Lysefjorden ligger Lysebotn, og midt mellom en diger sprekk på 1084 meters høyde over havet, ligger den store steinen som har fått navnet Kjeragbolten. Denne turen er nokså krevende, synes jeg – men fin. Det tar ca. fem timer å gå tur/retur.

Se beskrivelse av turen her

Siggjo 

Utsikt fra Siggjo
Utsikt fra Siggjo

På toppen av Bømlo finner vi Siggjo – en topp ved en mast og som har vært innseilingsmerke, fordi man kan se hit fra langt til havs. Motsatt er det også god utsikt: Her fra kan vi se helt fra Lyderhorn ved Bergen til Haugesund.

Langfoss i Åkrafjorden

Topptur Langfoss opp
Utsikt ned mot Åkrafjorden fra fjellsiden over Langfoss

En 612 meter lang foss, Åkrafjorden og isbreen Folgefonna. Alt dette og mer til får du sett i panoramaperspektiv om du klatrer de vel 600 meterne opp fjellsida der Langfoss spruter ut og ned i fjorden under.

Langfoss er kåret en av verdens ti vakreste vannfall av selveste CNN. Og det er ikke helt uten grunn, det. Som bilist kan man knapt komme tettere på en foss som dette: man regelrett kjører gjennom vannspruten på vei mellom Oslo og Haugesund. Stopper du langs veien får du fin utsikt mot fossen nedenfra og opp – pass på å ta turen ned mot fjorden.

Fløyen

Helt siden Fløibanen åpnet 15.januar 1918 har dette vært et bilde på Bergen. Den skinnegående kabelbanen Fløibanen, tar oss til toppen av Bergen by fra stasjonen som ligger like ved fisketorget og Bryggen. Men vil du trimme litt, er det en fin og sporty tur å ta oppover gjennom boligbebyggelse og i naturen opp mot toppen.

Stegastein

Stegastein utsiktspunkt

Denne utsiktsplattformen strekker seg 30 meter ut over trærne under og 650 meter over Aurlandsfjorden. Plattformen har glass i front, for å sikre mest mulig unik utsikt over fjordlandskapet.

Sjekk gjerne min guide til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger (reklame)

Stalheim

Utsikt ved Stalheim

Ikke lange veien fra UNESCO-fjorden Nærøyfjorden finner vi Stalheim Hotel lenger oppe i lia. Herfra får nydelig utsikt mot fossefall dundrer forbi under oss mens vi befinner oss over tåkedotter som siver mellom fjellene som omkranser dalen.

Tips 1: Om du ikke har anledning til å bo her, kan en lunsj i disse omgivelsene anbefales!

Tips 2: Like ved finner du den svingete Stalheimskleiva, som er en av Nord-Europas bratteste veier –  bygget i 1842-1846 med 13 hårnålssvinger.


Nyttige nettsider: nasjonaleturistveger.no + ut.nofjordnorway.com

15 flotte utsiktspunkt på Vestlandet

Denne artikkelen er en nyskrevet versjon av en tidligere artikkel fra rundreiser i vest, første gang publisert i 2016

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

5 Comments
 1. Uhh hvor er det smukt 🙂
  Jeg har da helt glemt hvor smuk Norge er. De store vidder, fjeldene og den barske men smukke natur.
  Tak fordi du mindede mig om det og delte disse smukke steder.
  Tror snart at det må være tid til en tur til Norge 😉

 2. Jeg var på biltur til mange av disse stedene for noen år siden, og var stort sett veldig heldig med været. Noen ganger skulle man jo ønske at man kunne bestille godvær, men det er som du sier, man må ta det som det er. Mange steder er det flott uansett.

 3. Hei, dere!

  Så hyggelig å høre 🙂 Ja, hit bør dere legge turen snart. Kanskje vi ses da? Det ville jo vært veldig hyggelig!

  / Mette

 4. Hei, Marianne
  Ja, om man bare kunne booke været etter behov og ønske! 😉

  Vi hadde faktisk over en uke med nydelig vær i både Bergen og Hardanger denne gangen, og en av dagene over fjellet var det også helt fantastisk. Men noen av dagene på veien slo været definitivt ikke helt til. Likevel ble det litt av noen flotte naturopplevelser.

  Nå har jeg jo reist att og fram i bil mellom øst og vest i årevis, så jeg vet jo hvor flott det heldigvis kan være selv i tåke og yr. Vel, akkurat regn står jeg nå helst over da … 😉

  / Mette

error: Content is protected !!