Verdensarven ved Falun

Verdensarven ved Falun

Falun befinner seg ikke på ett sted alene: Unesco har listet en rekke steder i og ved Falun, ved Sundborn og Hosjö. Med Falu gruva som spydspiss, har Falu-området flere historiske og verneverdige steder å vise frem.

Denne artikkelen er fra 2014. Denne reisen ble også en 5 siders reisereportasje i Norsk Ukeblad.

I Falun finner vi historiske områder med tradisjonsrike trehus i typisk Falurød bekledning. Kun et og annet gult hus dukker opp på runden i disse gatene.

– Der bodde Carl Larsson en stund mens barna gikk på skole i byen, peker Helena Kvarnström ved Visit Södra Dalarna. Hun forteller at det er mye mer enn selve Falu gruva som er en del av Unescos verdensarvliste.

Les også: Selma Lagerlöfs Falun

Trebyen Falun

For gamlebyen i sentrum er også en del av verdensarven i Falun; Gamla Herrgården, Elsborg og Östanfors er gamle arbeiderbydeler. Fortsatt eksisterer disse små røde stuene, gate opp og gate ned i sentrum av Falun.

– Falun fikk Unesco status i 2001, forteller Helena. – Og de ulike stedene ligger spredt i og rundt omkring Falun.

Kirkene i Falun

Stora Kopparbergs kyrka er Faluns eldste bygning, og ble oppført på 1300-1400-tallet. Kristine kyrka ligger midt i det sentrale Falun ved Stora Torget og skal ha blitt oppført i årene 1642 – 1655. Interiøret her er preget av barokk- og renessanseverk dominert av dalablått og sandsteinsrødt med forgylte utsmykninger.

Gårdene rundt Falun

Flere gamle gårder rundt Falun er også innlemmet i verdensarven. Deriblant bergmannsgården Svedens gård med Linnés bryllupsstuga. Her giftet Carl von Linné seg med dattera på gården, Sara Lisas Moraea, i 1739.

Det finnes en rekke flere gårder verdt å nevne, som Bäckehagen, Gamla Stabergs bergmannsgård og barockträdgård, Hult och Uggelviken, med flere.

Verdensarven i Sundborn

En av de mest besøkte gårdene vil jeg tro er Carl Larsson-gården ved Sundborn, også kaldt Lilla hyttnäs. Dette var også en tidligere bergmannsgård, men som har fått en helt særegen karakter med Larsson-familiens kunstneriske uttrykk.

Carl Larsson satte også sitt preg på Sundborn kirke, og like ved gården hans på Lilla Hyttnäs ligger Stora Hyttnäs. Også dette huset er nå et museum, og rundt ligger en vakker og frodig hage.

Les også: Verdensarven Falu gruva

Reisetips til verdensarven ved Falun

Ønsker du å oppdage verdensarven i Falun til fots, på sykkel eller med bilen, sørg for å skaffe deg kartet ”Upptäck Världsarvet Falun” ved turistinformasjonen i Falun.

Dette kartet omtaler steder og viser hvor man finner de ulike bygninger og steder som  er innlemmet i verdensarven Falun. Se mer her: http://www.visitsodradalarna.se/sv/

Les mer om kunstnerparet og livet deres på gården. 

For mer informasjon om verdensarven i Falun, se her.

Les mer om verdensarven Falun på Unescos nettsider her.

Invitert av Visit Sweden


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!