Matbyen Santiago de Compostela

Matbyen Santiago de Compostela

Santiago de Compostela er kjent som pilegrimsmål og for katedralen der levningene etter apostelen Jakob visstnok skal ligge gravlagt. Men byen har også litt av hvert å by på. Som noen riktig gode spisesteder. Bli med til matbyen Santiago de Compostela!

Vår lille rundreise i Galicia starter og ender i pilegrimsmålet Santiago de Compostela. Det er ikke helt tilfeldig: Santiago de Compostela er som kjent pilegrimsmålet for de rundt 200 000 pilegrimene som vandrer caminoen årlig.

Men for matglade reisende, er det langt mer å friste med her. Som Spanias nest største matmarked, Mercado de Abastos de Santiago, der fersk fisk og fortsatt levende skalldyr ligger side om side og frister enhver gourmet.

Matmarkedet Mercado de Abastos de Santiago

Santiago de Compostela ligger i Galicia, dette litt avsidesliggende området av Spania, tett på både Atlanterhavet og Biscayabukta. Det betyr rik tilgang på havets delikatesser – og det vet spanjolene å sette pris på.

På matmarkedet kan du kjøpe det hjertet måtte begjære og få det tilberedt på stedet for en liten sum. Det ligger også en liten bar der, hvor du kan spise medbrakte delikatesser til barens drikkevarer. Eller du kan prøve noen av de gode restaurantene i byen – som vi gjorde.

Uformell gourmetbar

Abastos 2.0 er en uformell, hyggelig liten gourmet-bar/restaurant som ligger like ved inngangen til markedet. Maten kjøper de selvsagt like ved.  Her fikk vi servert kongeblåskjell, makrell, lysing og makrell i tomatskum – og en stor, grillet blekksprut.

Blekksprut er som kjent en delikatesse, og ikke mindre så her i Galicia. Imidlertid er den ikke et sjelden innslag på menyen.

Spis på munkevis

Av alle ting, bor vi de to nettene vi har i byen i et tidligere kloster. På Monumento San Fransisco kan man faktisk overnatte og møte på munkene som fortsatt holder til der. Ikke nok med det; i hotellets restaurant er det servering på tradisjonelt munkevis, med en meny som er dedikert tradisjonen blant ulike munkeklostre rundt omkring i Spania. Det gir et innblikk i spansk matlagingstradisjon, ettersom en stor del av dagens matlaging er inspirert av de rettene nonnene og munkene tilberedte i klostrene.

Restauranten har beholdt de tradisjonelle møblene fra tiden som et lukket kloster. Menyen har retter som ”Grønnsaksgryte fra Guds hage”, ”Fray Juan de Zumarraga’s Cod”. Jeg gikk for den tradisjonsrike lammegryte – en mektig, stor rett.

Fine dining med lokale råvarer

Siste kveld fikk vi gleden av å møte gjengen bak den nyere restauranten Casa Marcelo, som varierer menyen etter matvarer de finner på markedet og etter sesong. En finere restaurant, men med uformelle elementer som gjør opplevelsen ekstra hyggelig. Fargerik og med egen hage, samt et eget rom med langbord til større grupper. Spesielt ble jeg begeistret for skjellene som var dampet i sitt eget nett. Jummy!

Tradisjonskost på vingård

Like utenfor Santiago de Compostela, ligger vingården Pazo de Galegos, som jeg har fortalt om tidligere. Her driver Manolo og familien overnattingssted, vinproduksjon og en liten restaurant. Like ved gresser kalvene Rubia Gallega fritt, som også er kjøttet vi får servert til lunsj. Dette kjøttet regnes for noe av det beste man kan få servert, og selv er jeg veldig kresen når det kommer til nettopp det. Det er mye annet jeg heller spiser enn en seig biff. Så var ikke tilfellet her! Det tar rundt en halvtime å kjøre hit.

Jeg skriver mer om vingården og dens historie her

Om galisisk mat

Fisk og skalldyr fra kystlinja som vender mot Atlanterhavet og Biscayabukta danner store deler av hovedessensen av mattilbudet i Galicia. Her har jeg sett skalldyr jeg aldri har sett tidligere – levende. Krabber, kreps og hummer som kryper ut av kassene sine, omgitt av de rareste skapninger.

Innlandet er for øvrig frodig og rikt på produkter som egg og melkeprodukter, samt kalv og svin, samt tradisjonelle grønnsaker som mais, poteter og kål.

Her dyrkes også høykvalitetsvin, og spesielt kjent er de for sine hvite: DO Ribeira Sacra, DO Rías Baixas, DO Ribeiro, DO Monterrei og DO Valdeorras.

Flere reisetips til Santiago de Compostela

Besøk katedralen Catedral de Santiago de Compostela – et must! Besøk krypten. Gå dit tidlig morgen for å oppleve den helt spesielle stillheten. Bli også med på guidet tur opp til taket av katedralen.

Besøk matmarkedet, Mercado de Abastos de Santiago, om ikke annet så for å se mangfoldet av fersk og levende sjømat. Holder åpent hver dag (minus søndag) fra kl. 06 – 14

For beste tortilla i Santiago de Compostela: Bar La Tita

Gå til Parque da Alamada og ta bilde mot katedralen. På veien, stopp ved Los dos Marias: statuen av Marushia og Corallia, også kalt ”Klokken to-damene”. De to aldrende venninnene kom til parken hver dag, ferdig pyntet, for å se på de unge mannlige studentene. Dette er nest mest besøkte attraksjon etter katedralen.

Vandre i gatene og se opp mot fasadene. Legg merke til dørene, buegangene og de helt spesielle glassverandaene, galleria, er typisk for galisisk arkitektur.

Kjøp med en ekte Tarta de Santiago hjem. Vi dro tidlig søndag morgen til nonnene i Monasterio de Benedictinas San Pelayo de Ante Altares, som ligger like ved katedralen. Gjennom en liten luke i døren fikk vi kjøpe kake til €11

For shopping, dra til Rúa da Caldeireria, der de lokale selv handler. Dette er den eneste gaten hvor det ikke er mulig å se katedralen, og som bytter navn for hver 200 meter. Også kaldt ”Preguntorio” etter alle turistene som der spør etter veien til katedralen.

Typiske souvenirer: sølvsmykker med sort jadestein, selv om steinen egentlig kommer fra nabodistirktet. Men det var pilegrimene som hadde den med hit til Galicia i utgangspunktet.

Slik kommer du dit: Vi reiste via Munchen til Santiago de Compostela med Lufthansa. Det er også mulig å reise med fly via Madrid eller ta tog/buss/leiebil, om du befinner deg i Spania, eventuelt nord i Portugal, i utgangspunktet.

Santiago de Compostela er uten tvil en hyggelig by å besøke, selv for den som ikke er pilegrim. Men en gang håper jeg å komme tilbake hit, etter selv å har vandret caminoen frem til målet. Og da skal jeg ikke reise hjem igjen, umiddelbart. Nei, da skal jeg bli igjen noen dager og riktig kose meg her!

Mer fra Galicia

Galicia – det ukjente Spania
På klosterbesøk i Spanias Ribeira Sacra
affiliate-reklame for booking.com

Bo i et 4-stjerners munkekloster!

San Fransisco Hotel Monumento er et fire-stjerners hotell beliggende 150 meter unna katedralen. Hotellet har en veldig god, historisk restaurant i kjelleren, samt innendørs svømmebasseng.

Les mer

Reiselykke var invitert av Tour Spain


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. WOW sikke en fin by 🙂 Den vil jeg gerne opleve.

    Jeg bliver, da helt sulten af alle de lækre madbilleder og jeg vil da gerne spise sammen med munkende 😉

    Dejligt indlæg, tak for inspiration.

    /Annette

error: Content is protected !!