Matkultur og restauranttips i Helsinki

Bartender på Holiday. Matkultur og restauranttips Helsinki
Baren hos Holiday serverer gode drinker!

At Helsinki er byen å dra til for spennende arkitektur og verdensberømt design er ikke nytt. Men at byen også nå byr på spennende gourmetopplevelser, var i hvert fall for meg en overraskelse. 

Det har skjedd en stor dreining i matkultur i Helsinki de senere årene, og selv mener finnene det henger sammen med flere ting: byens unike lokasjon mellom øst og vest, bruken og tilgangen på friske og lokale matvarer, samt innføringen av «Restaurant Day».

Her finner du en byguide til Helsinki

Kjøkkenet, etter det jeg har fått smakt meg gjennom i løpet av et kort besøk, bærer preg av tradisjonell finsk kost med moderne vri. Saftig surdeigsbrød, rørt smør, fersk fisk og rotgrønnsaker servert med spennende urter og kryddere. Gjerne fargerikt presentert og med delvis inspirasjon fra andre matkulturer og tradisjoner.

Restauranttips i Helsinki

Holiday er et veldig kult cocktailsted ved havnen, som også serverer god mat med en miks av lokale råvarer og asiatiske mattradisjoner. Vi delte noen veldig gode forretter av hovedsakelig grønnsaker, og selv valgte jeg en poke med laks, som er så trendy nå om dagen.

Cocktailene er veldig gode her, og de har også et ganske ok vinkart. Vi valgte å dele en flaske hvitvin fra produsenten Gaia på Santorini.

Les mer om viner fra Santorini her

Lonna ligger på øya med samme navn, 10 minutter med båt fra havnen i Helsinki. I både stilfulle og idylliske omgivelser blir vi servert utsøkt lokal mat. Jeg gikk for jordskokk servert på tre ulike vis, sammen med rogn fra hvit fisk. Smakfullt og delikat. Til hovedrett fikk jeg en stekt fisk med rotgrønnsaker, lunet kål og en salat av bønner og rotgrønnsaker.

Vil du teste en restaurant der hippe og trendy start ups har sin lunsj, sjekk ut Maria 2.0 – et tidligere sykehus, i dag et coworking sted, med kantine i restaurantstil ved navn Starter. Restauranten ligger ikke midt i leio, men sentralt nok, og kan være inspirerende for den som er interesser i design- og interiør. Vi fikk servert en raus og smakfull porsjon pasta da vi var på omvisning i kontorfellesskapet. Holder åpent dagtid.

Flere restauranttips

Vi testet ingen av Michelin-restaurantene, men ønsker du å prøve deg på det, finnes følgende per skrivende stund: Olo, Demo, Ask og Chef & Sommelier.

Østlig og vestlig påvirkning

Matretter som gryteretter, stroganoff, blinis og sauerkraut representerer østlig påvirkning, mens supper, kjøttboller, saltet og syltet fisk og oster er fra den mer vestlige siden.

Matkulturens historie i Helsinki

 • Allerede på tusentallet ble det første ølet produsert i Finland.
 • Det første kaffehuset ble etablert i 1750
 • De første restaurantene åpnet tidlig i det 19. århundre
 • Café Ekberg, Helsinkis første café åpnet
 • Alko, det første utsalget for alkohol åpnet etter forbudstiden (1919 – 1932)
 • Helsinkis første Michelin-stjerne 1987
 • Helsinki var europeisk kulturhovedstad i 2000 og lanserte Helsinki menyer
 • 2011: første «Restaurant Day» ble gjennomført og med det starten på mat-boomen i Helsinki

Tips til food tours i Helsinki

Man kan dra på food tour med for eksempel Happy Guide Helsinki eller Fork in Hand. Men du kan også utforske matkulturen i Helsinki med trikken:

 • Rute 6 tar deg gjennom hipster-området til for eksempel Hietalahti Market Hall, Café Ekberg og Hakaniemi Market Hall
 • Rute 7 tar deg gjennom det historiske distriktet
 • Rute 4 tar deg gjennom Jugend – Aaltos distrikt.

Et lite fun fact: Finnene drikker mest kaffe i hele verden, hele 12 kg i året per pers i snitt!

Men det er langt mer enn matopplevelser denne byen har å by på, selvsagt. Mer om dette kan du lese her.

Affiliate-annonse

Hotelltips Helsinki

Klaus K

Designhotellet Hotel Klaus K ligger 100 meter fra handlestrøket Esplanaden, og tilbyr gratis tilgang til treningsstudioet og stilfullt innredede rom med gode senger.

Hotel Indigo Helsinki

Les mer her

Hotel Indigo

Et boutiquehotell som ligger på den historiske avenyen Bulevardi i den trendy bydelen Rödbergen, kun 600 meter fra Kampen T-banestasjon. Et hotell med moderne innredning.

Klaus K

Les mer her

Takk til Finnair og Visit Helsinki som inviterte til pressetur

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *