Vi er halvveis i året viet til bærekraftig turisme. Hva innebærer dette for oss som reiser? Eller er dette et tema primært opp til myndighetene og turistindustrien å ta ansvar for?
2017 er FNs år for bærekraftig turisme. Tiltaket er igangsatt for å øke fokus på den bærekraftig turismen og den har flere aspekter:
I det store og det hele handler bærekraftig turisme om økonomiske og sosiale fordeler ved utvikling av turistdestinasjon, samtidig som det reduserer uønsket negativ påvirkning på naturen, den kulturelle eller historiske arven eller det sosiale miljøet.
Vi har mange eksempler på steder der dette beveger seg i en skjev retning:
Venezia fylles opp av cruise-turister som legger lite eller ingen penger igjen lokalt, men der vannet stiger i kanalene, blant annet som et resultat av cruiseskipene som ankrer opp. Det samme skjer i Cinque Terre, der cruisebåter som ankrer opp i La Spezia medfører overfylte tog, perronger og gater i de små landsbyene, mens det legges lite eller ingen penger igjen lokalt.
→ Dette mener innbyggerne om overturismen i Cinque Terre
Eller på Santorini, der det samme skjer: gatene i Oia og Fira blir overfylte i høysesong av besøkende som helst spiser og sover om bord på skipet, fremfor å benytte seg av lokale tilbud på øya. Her er det nå lagt inn restriksjoner på et maks antall dagsturister fra cruiseskipene.
Det er nok av andre tilfeller som ofte trekkes frem, deriblant Barcelona, Macchu Picchu og Galapagos-øyene. Vi har også lignende utfordringer i Norge. Les gjerne mine reisetanker om norsk turisme.
Bærekraftig turisme handler om økonomiske og sosiale fordeler ved utvikling av turistdestinasjon, samtidig som det reduserer uønsket negativ påvirkning på naturen, den kulturelle eller historiske arven eller det sosiale miljøet.
Det er ikke alltid bildet gir hele sannheten
Instagram-bilder fra toppturer i norske fjell sies å være noe av årsaken til at steder som Trolltunga, Kjeragbolten og Preikestolen er blitt verdensberømt og trekker utlendinger i hopetall ens ærend til fjellknauser ute i distriktene. Fryd og gammen for turismen i Fjord-Norge!
Men ikke bare … For mange av våre gjester ikke fått med seg hvor krevende toppturene er, det skiftende været og at det rett og slett til tider er farlig terreng å vandre i. Et bilde sier mer enn tusen ord, blir det ofte sagt – men ikke når det ser ut som om solen alltid skinner norske fjelltopper, at du får de mest attraktive toppene helt for deg selv, eller at det gis inntrykk av at de ligger en liten rusletur unna Stavanger sentrum …
Leteaksjoner iverksettes og frivillige jobber døgnet rundt for å redde ned turistene fra fjellheimen. Det er ikke bærekraftig i lengden.
En ny sesong står nå for døra. Er vi klar for å håndtere den, basert på fjorårets erfaringer? Det meldes allerede om de første redningsaksjonene fra Trolltunga. Men nå er det tatt grep – turister oppfordres til å se denne pedagogiske filmen før ankomst:
[vimeo width=»1000″ height=»600″]https://vimeo.com/222804838[/vimeo]
Hva denne voldsomme interessen for Norge og norske turistmål vil si for den bærekraftige turismen på sikt, vet vi ikke ennå – men diskusjonen om tilrettelegging er i gang. Den voldsomme interessen for norske fjorder og fjell er i hvert fall et fantastisk utgangspunkt for norsk turisme i fremtiden, om vi allerede nå tar rette grep det finnes nok av andre, mer erfarne destinasjoner å trekke erfaring av.
(Instagram skal for øvrig ikke ha hele skylda for at Norge selges under falskt flagg. Det spiller også en rolle hvordan vi, i Norge, velger å presentere / markedsføre naturopplevelser i Norge i utlandet selv. For nei, sola skinner nemlig ikke alltid i vest. Det vet da enhver vestlending.)
→ Kjeragbolten – på topptur i tåka

Eksempelet under viser kontrasten i et vakkert bilde fra soloppgang ved Angkor Wat i Kambodsja – og realiteten rundt det å stå opp klokken fem om morgenen for å få denne opplevelsen, man kanskje tror man skal være alene om …


Så hva er målet med å løfte frem bærekraftig turisme i 2017?
I følge FN er det dette:
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. FN-året for bærekraftig turisme må sees i sammenheng som en del av mange verdensomspennende aktiviteter for å nå bærekraftsmålene.
Det handler altså om å få folk til å samhandle! For å tjene penger på turisme, må man også legge til rette for det. Det handler om å utvikle en destinasjon, slik at flere kan oppleve den, slik at det er penger å tjene på det for aktørene involvert, men uten at det gjør for stor skade eller påvirker reisemålet i for negativ retning i forhold til positiv, for fremtiden og de som skal arve jorda.
Det handler om at staten, kommunene og bedriftene som til syvende og sist skal tjene penger på dette, må samhandle. Og det handler om at du og jeg får mer kunnskap om temaet, får mer innsikt i hva vi kan være med på å påvirke – og at vi minnes om hvordan vi, som enkeltindivider, kan være med på å gjøre en forskjell – nå i dag, men ikke minst også for fremtiden.
Det handler om at du og jeg får mer kunnskap om temaet, får mer innsikt i hva vi kan være med på å påvirke – og at vi minnes om hvordan vi, som enkeltindivider, kan være med på å gjøre en forskjell – nå i dag, men ikke minst også for fremtiden.
Men hva betyr det å reise bærekraftig for deg og meg?
Hvordan vi reiser, hvor vi reiser, når vi reiser – og ikke minst – hvor vi legger pengene igjen har noe å si.
Ønsker vi å støtte opp under internasjonale aktører der lite eller ingenting går til de lokale? Velger vi å bo på hotell som satser på landsbyen og innbyggerne rundt seg på destinasjoner som typisk er i utvikling? Benytter vi lokale guider, når vi reiser? Spiser vi lokaldyrket mat, servert på en lokalt drevet restaurant?
Kan vi reise dit på andre tider av året? Kan vi reise andre steder? Er det andre områder vi ønsker å utforske, som ikke «alle andre» har vært?

Eller gjør vi helst det som er enklest for oss, billigst for oss, og bryr oss mindre om hva det måtte si for området vi besøker?
Vi gjør helt sikker mange feil når vi reiser, alle sammen, om vi er erfarne reisende eller reiser på ferie en gang i blant. Men vi kan øve oss på å bli bedre og gjør vårt beste – vi kan sette oss inn i hvor pengene går, tenke over hvem vi vil støtte opp under og gjøre vårt beste for å bidra så godt vi kan til en bærekraftig turisme. Og vi kan følge med på de tiltakene som igangsettes nasjonalt og lokalt her i Norge i forbindelse med året for bærekraftig turisme – og la oss inspirere av hvordan vi ønsker å ha det i Norge, når vi reiser utenlands for å ferie selv.
Og glem ikke:
Ditt bidrag som turist kan være kjærkomment og viktig!
Turismen kan spille en nøkkelrolle for FNs bærekraftsmål. I følge FN kan turisme bidra til
- inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst
- sosial inkludering, sysselsetting og bekjempelse av fattigdom
- effektiv bruk av ressurser, beskyttelse av miljø og klima
- kulturelle verdier, ulikhet og verdensarv
- gjensidig forståelse, fred og sikkerhet
Et bærekraftig reiseliv må også ta vare på jorda, naturen, dyrene. For har vi ikke også ansvar for hvordan jorda overlates til de kommende generasjoner?
→ Les også: 15 tips til en mer klimavennlig reise
Lese mer om temaet?
-
10 tips til ansvarlig turisme
-
Turismens to ansikter
-
Betydningen av å dele historier fra reise
-
Flyreiser og klimagassutslipp
Andre kilder og videre lesning
-
FN.no
-
Skift.com
-
Forskning.no
-
National Geographic
-
Dagsavisen
Super spændende og meget relevant emne, du tager op Mette. Ja, vores elektroniske verden og hurtige måde, ved at stige på et fly gør at vi hurtigt kommer ud i verden og får oplevet den men…. det har en pris. Så godt du sætter fokus på det i dette indlæg, tak for det.
/Annette
Flott at FN legger fokus på dette i år og ikke minst at budskapet blir bragt videre her. Jeg tror at noen av utfordringene med akkurat bærekraftig turisme er at folk reiser på ferie for å ha det gøy og nyte livet. Bærekraftige tiltak krever ofte litt restriksjoner eller andre ting som gjør livet bittelitt mindre enkelt, og da vil folk heller unngå bærekraftige løsninger.
Akkurat i Norge skjønner jeg ikke hvorfor redningsaksjoner av tullinger som begir seg ut på turer helt uforberedt er noe som skjer helt uten konsekvenser. Dersom du som utenlandsk turist havner på sykehus i Norge må du (eller reiseforsikringen) betale for oppholdet. Hvorfor er det ikke likt for slike redningsaksjoner? En ting er den direkte kostnaden av alle som skal «reddes» ned fra fjellet, men det jeg ser på som et større problem er at det tar vekk kapasiteten til å redde folk som virkelig trenger hjelp.
En annen faktor som gjelder turisme generelt er hvor utrolig miljøfientlig fly er. Jeg må innrømme at jeg er en del av problemet her. Det er jo så gøy å fly rundt omkring, spesielt når selskaper som Ryanair nesten gir bort flybilletter, men utslippet som følge av dette er enormt. Det er greit å kunne ta toget når det er et valg, men tog fra for eksempel Norge til Sør-Amerika? Det går jo ikke… Dette gjelder jo ikke lokal bærekraftig turisme i så stor grad, men på globalt nivå vil det jo til slutt få konsekvenser for oss alle sammen…
Jeg kan definitivt bli bedre på å tenke bærekrafitg turisme selv, og synes det er supert med tipsene og kilde til videre lesing her!
Hei Jørn
Tusen takk for at du deler tankene dine om dette temaet.
Jeg tror også det er en fin påminnelse for oss alle med et slik fokus fra dette holdet, som berører alle ledd.
Ta forresten gjerne også en titt på denne:http://reiselykke.com/flyreiser-og-klimagassutslipp/ der jeg lenker til flere flyseskapers policy vedr. bærekraft og klima.
Hilsen Mette
Hei Annette
Takk for at du tok deg tid til en tur innom og takk for tilbakemelding 🙂
Hilsen Mette