Eventyrlandet Alberobello

Alberobello, Puglia, Italia

AlberobelloFoto: Mette S. Fjeldheim

Jeg kjenner meg som Gulliver … men også som en av de syv små dverger i eventyret. Jeg føler meg som en kjempe, snart en maur. Jeg er som Alice i Eventyrland. 

Var det ikke for de mange andre turistene rundt meg, ville jeg nok fort lurt på om ikke bilen hadde spilt Ole og meg et puss i dag – og flyttet oss ikke bare mange mil, men også i tid og rom – til en parallell, eventyrlig og merkelig verden.

For så merkelig er det faktisk å gå rundt i gatene her i Alberobello, en by i fjellene i Puglia, representert på Unescos verdensarv-liste og kjent for sine mer enn tusen hus kalt trulli.

Men så er vi ikke alene fra den verden jeg kjenner – her er også italienske og noen få tyske og japanske turister. Alle har de kameralinsa parat. De fleste av dem brakt hit opp i fjellene med buss, med tidsbegrenset anledning til å forevige disse rare små bygningene ingen av oss har sett før. Med linsa fyrer de løs. Snart her, snart der. Klikk, klikk.

Her i trulli-land lever og bor albarelloene. I disse eldgamle bygningene, nå modernisert, men godt ivaretatt. Mange av de små trullis er gjort om til turistsjapper hvor det selges enda mindre trullis – til å ha med hjem i lomma eller kofferten. Den største trullien i Puglia ligger her i byen, som en av de få som går over to etasjer.

Alberobello, Puglia, Italia

Piazza Sacramento
Foto: Mette S. Fjeldheim

Bygningene er fra det 14. århundre, sannsynligvis er de fleste enda eldre. Faktisk er byggeteknikken som ble brukt så gammel at den omtales allerede tilbake i 1. Mosebok. Husene er bygget i en helt spesiell byggestil, med steiner som takheller lagt i sirkel, som små spisse hatter på de ellers nokså firkantede grunnmurene. Vi har flyttet inn i en av dem – for en natt.

Kilder: Lonely Planet Italia, Puglia, egne observasjoner og turistinformasjonen i Puglia

1 kommentar

  • Tilbaketråkk: Forblåst og storslått | REISELYKKE

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.