Flyreiser og klimagassutslipp

Flyreiser og klimagassutslipp

Hvor bevisste er vi på et selskaps policy rundt klimagassutslipp når vi booker flyvninger? For en som reiser mye, er dette noe jeg tenker en hel del på.

For når en reiser mye, som jo jeg gjør, er jeg naturligvis klar over den påvirkning dette har for klimaet.  Det er derfor også naturlig med en viss selvrefleksjon knyttet til klimagassutslippene jeg bidrar til gjennom mine reiser. Riktignok prøver jeg å kompensere på andre måter:

Jeg kjøper klimakvoter, kjører elbil og går aller helst der jeg kan. Jeg reiser gjerne med tog eller annen offentlig transport om jeg kan, men mest blir det rundturer med bil på reise. Jeg kildesorterer etter beste evne, bruker hotellhåndklær flere ganger fremfor å bytte dem og spiser langt mindre kjøtt enn før.

Jeg prøver også å pakke så lite jeg kan, når jeg reiser. Jeg har blitt flinkere å reise med håndbagasje, men det er ikke alltid det gjelder for returen …

Alt dette er naturligvis småtterier i den store sammenhengen, men det er nå mitt lille personlige forsøk på å gjøre godt for noe av de mange flyreisene jeg drar på. Men heldigvis er det ikke bare vi forbrukere som tenker på klimagassutslipp; det gjør også flere av flyselskapene.

Flyreiser og klimagassutslipp

Flyselskapenes holdning

Noen av flyselskapene jeg har studert nærmere den siste tiden, har satt seg konkrete mål for hvordan de vil bidra til en bærekraftig fremtid. Andre viser blant annet til at en nyere flyflåte, redusert vekt på flyene og at bakkemannskapets transport også har betydning for klimagassutslippene. Atter andre synes å overlate dette mer eller mindre til passasjerene, med tilbud om å kjøpe klimakvoter, uten nevneverdig å synliggjøre hva selskapet selv gjør for å bidra med sin andel.

En annen interessant sak er hvor enkelt eller vanskelig det er å finne frem til et flyselskaps bevisste policy om temaet. Ikke alle flyselskap synes å være så interessert i at deres planer eller mangel på sådan skal være enkelt å finne frem til. Andre har informasjonen ganske tydelig og tilsynelatende bevisst lett tilgjengelig.

Åpenhet og ansvarliggjøring

Jeg tenker at store, internasjonale aktører som mange av disse flyselskapene er, bør ha lagt en plan om dette for lengst og kommunisere den tydelig og godt til sine kunder. De bør vise åpenhet rundt hva de tenker, hvordan de vil gå inn i fremtiden og hvordan de skal nå målene. Vi, som forbrukere, blir stadig mer bevisste. Det er til selskapets egen fordel å vise at de tar ansvar – så sant de da vitterlig gjør det, så klar.

Det må ikke kun være opp til oss som forbrukere å være opptatt av vår egen fremtid. Men også vi bør stille krav, bry oss, velge riktig og det kan vi bare gjøre om vi er opplyste.

Flyreiser og klimagassutslipp

10 flyselskapers policy om redusert klimagassutslipp

Om også du har lyst å sette deg mer inn i noen av flyselskapenes policy på klimagassutslipp, har jeg funnet frem til noen av selskapenes egne uttalelser om sin egen gjøren og laden innen temaet. Jeg leser med interesse om planer og tanker hos flere av dem.

Her er en liste med 10 flyselskap og linker til deres egen informasjon om tematikken. Eksemplene er hentet fra  flyselskap jeg selv har reist med og som opererer i/fra Norge.

Blir framtiden el-fly?

For en tid tilbake, kunne vi lese i Aftenposten om fly med batteridreven motor i nær fremtid. Bedre nytt for miljøet finnes vel kanskje ikke? Les hele artikkelen her

→ Les også: Bærekraftig turisme – hva betyr det egentlig for deg og meg?

Flyreiser og klimagassutslipp

Hvor bevisste er vi på et selskaps policy rundt klimagassutslipp når vi booker flyvninger? Hva tenker du?

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.