Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Jeg lærer litt mer for hver gang jeg er ute og reiser. Men enkelte ting er det være lurt å sette seg inn i, også før jeg reiser i vei. Som hvordan jeg kan reise mer bevisst, hensynsfullt og ansvarlig.

Å reise bevisst, hensynsfullt og ansvarlig handler om mye av grunnen til at så mange av oss liker så godt å reise:

Vi ønsker å se mer av verden, vi ønsker å bli bedre kjent med kulturer, gjerne slik at vi kommer hjem igjen litt klokere enn vi var da vi dro. Da må vi også opptre deretter, tenker jeg.

Jeg har skrevet om ansvarlig reise / bærekraftig reiseliv siden jeg startet Reiselykke® i 2011. Akkurat denne artikkelen er fra 2015, men er oppdatert og revidert i 2024.

Her har jeg samlet noe av det jeg har lært og erfart, og som jeg prøver å etterstrebe selv så godt jeg kan når jeg reiser:

Tips til en mer ansvarlig og bevisst reise

Hvordan vi reiser spiller en rolle for klimaet

Det er mer utslipp dersom vi reiser med fly enn tog, om vi reiser med flere fly til et reisemål og hvor langt vi flyr. En flyreise står for store deler av feriens utslipp, men langt fra alt. Vi kan faktisk gjøre en forskjell ved å velge hvor vi overnatter og hvilke reiselivsbedrifter vi støtter ila. ferien.

Hvordan vi velger å komme oss rundt lokalt er også av betydning, så klart. Er det store avstander: må vi fly eller går det tog? Kan vi velge offentlig transport i byen eller er faktisk taxi / Uber beste løsning? (Noen steder er det det).

Det er flere måter å bidra til å redusere utslipp underveis på reise og når vi er fremme ved reisemålet.

Les derfor også: Veier til en grønnere reise: Måter å reise mer klimavennlig

Respekter lokale skikker og kultur

Som turister er vi gjester i landet vi besøker. Derfor mener jeg det er viktig å ta hensyn til skikk og bruk. Det er nyttig og lurt å sette seg inn i regler for besøk ved, for eksempel, hvordan man kler seg på strender og i strandsoner (det kan variere!), skikk og bruk rundt oppførsel i det offentlige rom og hvordan vi kler oss ved besøk på hellige steder.

Å dekke skuldrene i katolske kirker, å dekke håret i moskéen eller unngå å kle seg kroppsnært ved buddhistiske templer er noen måter å ta hensyn på. Respekt avler forståelse og åpenhet. Det er noe vi trenger mer av i verden.

Legge igjen penger lokalt

Det er smart – og hyggelig – å kjøpe lokalproduserte produkter og suvenirer. Det samme gjelder å spise på flere ulike lokalt drevne restauranter, som benytter kortreiste råvarer. Slik bidrar jeg / vi til å legge igjen penger i flere deler av næringskjeden lokalt.

Samtidig kan det være smart å dele retter, dersom lokal kultur tilsier store retter på tallerkenen. Vi kan forsyne oss med mindre mat på frokost-buffeten (ja, jeg vet det er vanskelig!). Som det står å lese  i NRK-saken Det skjulte matsvinnet: «Matkasting står for mer utslipp av klimagasser enn for eksempel all verdens flytrafikk til sammen.»

Booke lokalt guidede turer eller opplevelser

Slik kan du støtte opp om lokale arbeidsplasser, samtidig som du får historier og kunnskap du ikke ville fått ellers.

Det er også en fin måte å bli introdusert til et område på, kjapt – slik at du kan utforske mer, på en enklere måte, på egen hånd etterhvert.

Tenke over hvor og hvordan vi bor

Velger vi lokalt eide overnattingssteder, bidrar vi direkte til lokalsamfunnet. Men også internasjonale kjeder kan gjøre en stor forskjell lokalt: De gir arbeidsplasser og kan bidra til å løfte et lokalsamfunn, gi trygge arbeidsplasser, handle inn og tilby lokalt produserte varer m.m.

Har jeg muligheten, ser jeg etter overnattingssteder med miljøfokus, sosialt fokus og/eller som benytter lokale leverandører. Hotellets nettside bør gi en god pekepinn: Er maten de tilbyr kortreist? Har de benyttet lokale entreprenører i bygging og oppussing? Støtter de nærområdet på noe vis?

For eksempel oppgir nå booking.com oversikt over nivå for bærekraft per hotell.
Les også: Hotell som gjør en forskjell

Spre pengene mellom flere lokale aktører

Jeg prøver selv å ikke legge alle feriepengene igjen ett sted, men spre det på flere aktører – det gjelder alt fra overnatting og serveringssteder til guider og lokale aktiviteter og tilbud.

Respektere lokal tipskultur

Vis gjerne at du er fornøyd med den guidede turen, hotellets rengjøring eller måltidet ved å tipse, dersom det er kulturen i landet du besøker. Men merk: Det er ikke alle kulturer som setter pris på tips. Sjekk det før du drar.

Ikke gi penger til barn som tigger – men støtte organisasjoner

Barn som tigger eller selger billige suvenirer på gaten, skulle ikke vært på gata. De skulle vært på skolen eller ute og leke. Bidra heller ved å donere en sum til en lokal organisasjon som sørger for at hjelpen når flere.

Les også: Når en dollar er en dagslønn

Hvis mulig: Reise utenfor høysesong

Stadig flere steder i verden har utfordringer med overturisme. Vi er ganske enkelt for mange mennesker på kloden, og siden vi helst reiser i flokk, drar vi også til de samme stedene.

Det er ofte en grunn til at noen steder er mer besøkt enn andre. En måte å gjøre en liten forskjell på her, er ved å besøke de mest populære destinasjonene når det er færre turister.

Fordelen er at lokalbefolkningen har bedre tid til deg. Ulempen er at noen av attraksjonene, overnattingsstedene og restaurantene ikke holder åpent utenfor sesong.

Vise aktsomhet ved fotografering og deling i sosiale medier

Nå som vi alle har muligheten til å publisere innhold på ulike sosiale plattformer, er det lett å bli revet med av situasjonen. Men det kan være lurt å stille seg noen spørsmål før vi fotograferer – og ikke minst deler – bilder fra ferien:

Er det greit å ta bilde av alt? Ville jeg likt å bli fotografert i denne situasjonen?

Les også: Fotografering på reise

Lære et par ord på det lokale språket

En enkel måte å vise interesse og respekt er ved å lære et par ord og uttrykk på det lokale språket. Det er en fin måte å komme i kontakt med lokale på, og så er det jo veldig moro å lære noe nytt.

Jeg synes selv det er en fin måte å «bryte isen» på, ved å spørre noen om hva noe heter på et lokalt språk, hvordan et bestemt ord uttales eller lignende.

Spare på vannet og strømmen der vi drar

Husk at vann mange steder er en begrenset ressurs. Ta korte dusjer, bruk håndkle og sengetøy flere ganger og ikke la vannet renne når du pusser tennene. Strøm er også ofte er dyrt og energikrevende. Vi kan nok alle trenge en påminnelse om ikke å la lyset og airconditionen stå og gå når det ikke trengs …

Tenke økoturisme

Vi kan støtte aktører som fremmer bevaring og har en lav innvirkning på miljøet. Vi må også passe på å etterlate naturen slik vi fant den når vi er ute og ferdes i den.

Vi kan også gjøre vårt for å minimere plast og engangsbruk, og ikke la vårt søppel bli plagsom og problematisk plast i havet.

Les også: Økoturisme – hva betyr det egentlig?

Den bevisste turist

Å være en ansvarlig reisende, handler ganske enkelt om å være en hensynsfull og bevist turist. Det handler også om å reise bærekraftig og gjøre et bevisst forsøk på å ta bedre vare på naturen og kloden vår også, tenker jeg. Vi kan også dele kunnskap om vårt eget land, samtidig som vi lærer om landet vi besøker.

Sri Lanka, Noel Rodrigos Leopard Safari
En enkel måte å respektere lokale regler, skikk og bruk på, er å se etter og følge skilting

Første gang publisert 8. november 2015. Gjennomgått og oppdatert februar 2024.


Mette S. Fjeldheim Reiselykke

Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Veldig fine tips Mette! Selv om man prøver å reise så ansvarlig som mulig, så trenger man en påminnelse innimellom så man kan prøve å strekke seg enda lenger.

error: Content is protected !!