Herceg Novi – Montenegros kulturby

Kystbyen Herceg Novi regnes som Montenegros kulturby da en rekke poeter, inkludert Nobelprisvinneren i litteratur, Ivo Andric, har tilbrakt mye tid nettopp her.  Hit kom de for inspirasjon og den dag i dag arrangeres litteraturfestival med lokale forfattere og poeter nettopp her.

Herceg Novi ligger ved inngangen til Kotorbukta, tett på Adriaterhavet og med en middelalderby som går tilbake til 1382. Det var året da Herceg Novi, som senere skulle bli omtalt som Castelnuovo, ble grunnlagt som et fort i en liten fiskelandsby.

Du finner mine reistips til Montenegro samlet i denne artikkelen her

En trappelagt by

Herceg Novi Montenegro

Herceg Novi har 1001 trappetrinn, rundt 200 solskinnsdager og flere historiske bygninger som i dag brukes som utendørs kino og friluftsteater. Herceg Novi har også,  som mange deler av Montenegro, en lang, spennende og dramatisk historie. Det er også den første byen du kommer til etter å ha krysset grensa fra Kroatia.

Ved første øyekast ser Herceg Novi mer ut som en etterlevning fra kommunisttiden enn en gammel og ærverdig by med rik kulturhistorie. Men det skal vise seg at her er det langt mer å oppleve enn hva man oppdager umiddelbart.

Tips: Du kan dra på guidet tur til nasjonalparken Lovcen. Les mer om tilbudet her*

Første gang jeg var i Montenegro, tilbrakte vi ikke så mye tid først og fremst her. Vi kom fra Kroatia, der første mål var Kotorbukta. Bilveien gjennom Herceg Novi var tett av biler og ferierende i badetøy.

Det var midt på sommeren, gradestokken hadde passert varme 30 for lengst, og selv var jeg ikke veldig keen på å utforske hele den langstrakte kystbyen på hele 27 km. Men vi tok en stopp langs kystbyen likevel, fikk sett deler av området og dannet oss et visst inntrykk som av byen Herceg Novi.

Les også: På vandring i Orjen ved Herceg Novi

Et land i endring

Nylig tok jeg turen tilbake til Montenegro, deriblant Herceg Novi. Stadig flere har begynte å snuse på det lille vakre landet på Balkan og vurderer dette som sitt neste reisemål. Jeg dro derfor tilbake for å gjøre ytterligere research til flere reiseartikler.

Herceg Novi Montenegro

Montenegro er et typisk land i utvikling, der mye kan endre seg raskt. Jeg måtte tilbake for å sjekke ståa. Og det stemmer på en prikk! Landet er i tydelig utvikling, og vi ser det aller mest i Budva. Men også i Herceg Novi er det endringer på gang siden sist.

Les også: 6 tips til dagsturer fra Budva

Faktisk er et helt nytt havneområde i ferd med å bli til: Portonovi. Hit skal det prestisjetunge luksuskonseptet One & Onlys første hotell i Europa komme, men ikke før i 2021. Før den tid er det mindre boutique hotellet Lazure i ferd med å se dagens lys. Også dette kommer i et nybygget havneområde, og skal visstnok stå ferdig i løpet av sommeren allerede.

Herceg Novi – gammel og ung

Først og fremst vil jeg si det er en by som vokser på meg. Der jeg først ble blendet av grå betong, boligblokker som trengte oppussing og dårlig vedlikeholdte hotellbygninger fra kommunisttiden, begynte jeg å få øyene opp for de langt mer sjarmerende områdene langs inngangen til Kotorbukta, den godt bevarte gamlebyen og de historiske tårnene Forte Mare, Kanli kula og det spanske tårnet (Fortress Spanjola).

Langs havna i Herceg Novi ligger koselige restauranter som serverer utsøkte lokale retter, der barna løper rundt og leker på kveldstid. Området rundt Igalo er stedet å gå for enda litt mer liv. Her ligger restaurantene tett i tett, og jeg kan helt fint se for meg livlige sommerkvelder her. Men jeg besøkte Herceg Novi i april, lenge før høysesongen tar til her i byen.

Les også: Autentisk og naturskjønt ved Shkodërsjøen

Bukter med strender

Strandlinja består av flere mindre bukter med småstein og brygger av mur. Områdene innover mot Kotorbukta, som fortsatt er en del av Herceg Novi, er små steder, med båter som ligger og dupper i vannskorpa, og der solstoler var i ferd med å bli satt på plass for sesongen.

Mens innbyggerne syntes det var for kaldt til å bade (!), lot ikke jeg det stoppe meg. Varm og het i toppen etter en fjelltur i Orjen bak byen, kastet jeg meg uti og kan ikke annet enn si at det må da ha vært minst tjue grader i vannet. Temperaturen i lufta denne ettermiddag sted da også godt over 30 grader – full sommer for en frossen nordkvinne, med andre ord.

Les også: 5 strandområder i Montenegro

Til sammenligning med Budva, er Herceg Novi et langt roligere sted. Dette er et sted for barnefamilier, men også eldre og folk plaget av revmatisme som søker seg til helstetjenestene som tilbys på Institut Igalo. Dette er med andre ord ikke stedet for å feste, selv om Herceg Novi faktisk kan skilte med en ganske unik nattklubb, plassert i et av de historiske tårnene i gamlebyen.

Les også: Topptur opp Kotors bymur

Overnatting i Herceg Novi

For den som vil utforske Lustica-halvøya, Kotorbukta og fjellområdet Orjen bak byen, kan dette være et fint utgangspunkt. Det er ikke mange større hotell å velge mellom per i dag, men Herceg Novi har flere mindre boutique hotell, de fleste nærmere inngangen til Kotorbukta og litt unna sentrum. Ellers er det mange muligheter for å leie leiligheter i området.

Les også om da jeg dro opp i fjellet Orjen bak Herceg Novi

Palmon Bay Hotel & Spa* regnes for å være en av de beste hotellene i Herceg Novi. Det får et score på 8,9 blant booking.com sine tidligere gjester. Det har super beliggenhet i det mer livlige området Igalo.

Hotellet er nyoppusset og har egen beachclub og svømmebasseng, samt barer og restauranter. Interiøret er lekkert og flere av rommene har balkong. Sjekk prisen her*

Jeg har vært i Montenegro tidligere og du finner alle mine reisetips til Montenegro samlet her. For å skrive denne artikkelen har jeg fått bistand fra turistkontoret i Herceg Novi.


PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

5 Comments
  1. Så artig, hit skal jeg også om to ukers tid. Herceg Novi ser ut som en trivelig by, og det høres fint ut at den er av de er rolige kystbyene i Montenegro. Det hørtes også lovende ut at badetemperaturen var god allerede i april. Gleder meg til å utforske!

  2. Hei Renate

    Herceg Novi er roligere enn Budva, men til sammenligning med for eksempel Dobrota lenger inne i Kotor, er også denne byen langt mer folksom særlig sommerstid. Det var absolutt deilig å ta en litt forfriskende, men for min del, behagelig dukkert. De lokale mente man burde vente til uka etter – de pleier ikke starte sesongen før 1. mai. Men for oss nordmenn, vet du 😉

    Riktig god tur til deg! Gleder meg til å følge deg på reisen (på sosiale medier).

    Hilsen Mette

  3. Så fint skrevet og så fine bilder! Jeg gleder meg til å besøke Montenegro og da står Kotorbukten på lista. Herceg Novi hørtes ut som en trivelig plass å besøke. Gleder meg til å lese mer fra dine opplevelser fra Montenegro!

  4. Anbefaler å besøke Herceg Novi under filmfestivalen i byrjinga av august. Å sitje under open himmel oppe på Forte Mare og sjå gode, internasjonale filmar var rett og slett magisk!

error: Content is protected !!