Hjemmekoselig på Ræst i Tórshavn

I Tórshavn har det åpnet en ny restaurant som serverer færøysk mat på høyst tradisjonelt vis. Hos Ræst spiser man mat slik den blir tilberedt hjemme hos de lokale på Færøyene, i hjemmekoselige omgivelser. 

Bergenet lesetid: 7 minutter

– Om noen hadde sagt det skulle åpnes en restaurant som serverer tradisjonsrik færøysk mat for noen år tilbake, ville folk bare ledd, sier Levi Hanssen ved Visit Faroe Islands.

Vi er tre som har tatt turen for å oppleve øyene, naturen og kulturen. Da er det klart vi gjerne tar et dypdykk i den lokale matkulturen – til tross for den litt høye prisen og ikke minst pga. den noe spesielle tilberedelsesmetoden.

Ræst er nemlig fermentert mat: denne metoden som er så i vinden, men som har pågått i lange tider, deriblant på Færøyene. Vi her hjemme kjenner den nok best i form av rakfisk. Men på Færøyene snakker vi nærmere bestemt om fisk eller kjøtt som hverken er fersk eller tørket, etter en metode som altså kalles ræst, og som visstnok best oversettes som halvråtten.

Saken er at man i tidligere tider ikke hadde salt her på Færøyene (eller i Norge heller, for den saks skyld) – dermed fant man en metode å både bevare maten og salte den, ved å lufttørke den i havsalt luft som det finnes nok av her ute i Atlanterhavet.

Nå hørtes ikke akkurat ræst spesielt godt ut i mine ører, i utgangspunktet. Men når et folk har levd på dette i mange hundre år, går jeg ut fra at jeg overlever et måltid med det jeg også. Som tenkt, som sagt, så gjort. Vi går friskt på hos Ræst.

-> Les også: Gásadalur – et spørsmål om overlevelse. 

«Ræst» på Ræst

Vi starter brått og brutalt med en færøysk tallerken (færøyskur plattur) med hval og tørrfisk: vi lager oss en ”sandwich” av kokt potet, et lag hvalspekk og tørket hval. Det har en sterk smak, en svak eim av tran, og jeg ender med å strekke meg etter litt mer av tørrfisken som jeg dypper i mykt smør.

En pangstart, med andre ord. Og ikke nødvendigvis av den mest appellerende sorten.

Neste rett er tradisjonsrik tørrfisk av torsk dampet (ræstur fiskur), servert med kokte poteter og garnatálg: en gammel fermentert saus laget av fettet som ligger rundt sauenes innvoller. Vi snakker med andre ord om skikkelig klassisk middagsmat – litt blek, og tam på smak var den riktignok – var det ikke for det litt krevende fettet som ble servert til.

Et overraskelsesmoment var da vi fikk servert hjertesalat med ost  og ristede solsikkekjerner (salat, kjarnir og ostur).  Osten var bemerkelsesverdig lik manchego-ost på smak og særdeles smakfull.

Rett nummer tre er vi tilbake til kokt, tørket fisk, men denne gang i en suppe sammen med koriander, ingefær og curry-suppe á la Thailand (ræstur kongafiskur, ingifer og koriander). Spicy og sterk på smak, og den fermenterte fisken gjør sitt til at vi skjønner vi ikke har havnet i Østen, likevel. Men ikke for det; i Asia er det også vanlig med fermentert mat.

Det er under rett nummer fire vi virkelig får prøvd smaksløkene: det er nå garnatálg og skerpikjø blir servert. Det første er fermentert lammepølse av innvoller, servert med sauerkraut, mens det andre er lufttørket lammekjøtt servert med løk-juice. Begge deler har en sterk og kraftig smak og blir servert med en skål kålrabistappe med et lokk av kokte bygg-gryn (ræst kjøt, sperðil og kálrót) .

Det beste kunne vært desserten vi så fikk servert: rabarbragrøt med fløte (rabarbrugreitur), smakssatt med brent rosmarin og stikkelsbær. Men det var før vi bestilte regningen: for da fikk vi rett og slett servert kjente og kjære varme vafler med jordbærsyltetøy. Så nei, vi gikk ikke i seng sultne denne kvelden heller!

Vurdering av Ræst:

Å spise ræst er en reiseopplevelse utenom det vanlige, og et must om du reiser til Færøyene. Å smake på lokal mat er en unik måte å bli enda litt bedre kjent med den lokale kulturen. Om du ikke får muligheten til å smake på dette hjemme hos de lokale, er restauranten Ræst stedet å gå. For den noe høye prisen får du ikke bare mange retter og en ekte lokal opplevelse, men også et  varig minne.

Praktiske opplysninger:

Merk: Denne artikkelen er fra 2016. Priser og tilbud kan ha endret seg.

 • Vi betalte DKr. 595,- for en meny av flere retter. Ønskes drikkemeny til, koster det DKr. 1100,-
 • Lokalbrygget øl er anbefalt tilbehør. Selv gikk jeg for økologisk hvitvin til maten.
 • Restauranten ligger i Gongin 8, like bak havnen i den gamle bydelen i Tórshavn.
 • Lokalene er hjemmekoselige, med gamle møbler, bilder og annen dekor.
 • For å bestille bord, se Facebook-siden eller ring +298 411430
Les mer om Færøyene, praktisk info om reisen og andre tips her 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. For en spesiell matopplevelse! Kan ikke akkurat si at alle de matrettene du skriver om høres så fristende ut, men det er jo absolutt spennende å prøve lokale retter når man er på reisefot.

 2. Hei Marianne
  Det opplevdes som en unik måte å bli kjent med lokal kultur og historie gjennom matveien. Absolutt litt utfordrende og annerledes, men definitivt verdt å ta turen, synes jeg.

  / Mette 🙂

error: Content is protected !!