Île Sainte-Marguerite: fengselsøya som ble jetset-øy

La Guérite, Île Sainte-Marguerite

Île Sainte-Marguerite er kjent for å ha holdt «mannen bak jernmasken» fanget i fortet fra 1700-tallet. I dag skjuler det seg en trendy strandrestaurant der. 

Langs kysten av Côte d’Azure, like utenfor Cannes, skimtes noen øyer. Dette er de fire Lérins-øyene, der nettopp Sainte-Marguerite er den største. Her ligger det historiske fortet som ble bygget i det 17. århundre, og som skjulte Frankrikes kanskje mest kjente fange – «Mannen bak jernmasken», også kjent fra Alexandre Dumas’ roman Le Vicomte de Bragelonne og filmen med Leonardo di Caprio i hovedrollen.

Île Sainte-Marguerite

Da jeg nylig var tilbake i Juan-les-Pins, valgte vi å dra på utflukt nettopp til denne øya. Ikke ante vi noe om at denne historien hadde tilhørighet nettopp her – og ikke hadde vi hørt om den supertrendy jetset strandrestauranten som lå så fint til i en bukt på øya.

Båttur til Île Sainte-Marguerite

Vi valgte å dra ut med første båt, som gikk kl. 09:20 fra Juan-les-Pins. Det er også mulig å komme ut dit fra Cannes, blant annet. Turen ut tar maks 15 minutter. Det er en fin tur, der vi ser både Juan-les-Pins og Cannes fra sjøsiden, mens øya nærmer seg stadig mer. Her ser vi også et gammelt fort dukke opp blant seilbåter og yachter som har ankret opp.

Brått befinner vi oss på land, på ei øya vi ikke kjenner. Etter å ha tatt en titt på oversiktskartet ved havnen, finner vi veien til første stopp: fortet.

Fort Royal – der «Mannen bak jernmasken» satt fengslet

Det koster en liten sum å komme inn på fortet, der det er som å ta et skritt tilbake i tid. Bleke mursteinsbygninger, pastellgrønne dører av tre, tørrsvidde gressplener. Bygg etter bygg, der det akkurat denne dagen fylles opp av skoleelever. Skal de overnatte her, mon tro? Det kan nesten se slik ut, der jeg titter inn noen av de åpne dørene, og grønnmalte køysenger av metall skimtes.

Fortet ble bygget mellom 1624 og 1627 på ruinene etter romerske festningsruiner. Fortet har senere blitt bygget på i flere omganger, først av spanjolene, dernest av franskmennene, før militærarkitekten Vauban endelig tilførte særtrekkene med fire bastioner.

I dag kan vi komme inn og se noen av fengselscellene, en av citadellene, samt Museum de la Mer, som viser noen gjenstander fra blant annet skipsvrak.

Prisoner whose name nobody knows, whose face nobody has seen, a living mystery, shadow, enigma, problem

Victor Hugo om «Mannen bak jernmasken»

Etter en runde i museet, fant vi veien rundt bygget og ned mot ei bukt, der det plutselig dukket opp en restaurant som slett ikke føltes historisk.

La Guérite strandrestaurant

La Guérite, Île Sainte-Marguerite

På ei klippe i en lun bukt på øya Sainte-Marguerite ligger nemlig strandrestauranten La Guerite, der det serveres greskinspirert middelhavsmat, under ledesle av Yiannis Kioroglou. En super-classy restaurant i unike omgivelser – men dessverre – her var fullt for lengst. Vi hadde ikke engang hørt om denne restauranten før vi tilfeldigvis dumpet over den. Her gjelder det å reservere både solsenger og bord i god tid. Det gjør du her. Men vær obs! Her koster det å være kar. Rundt kr. 500,- for en solseng med parasoll, omtrent det samme for en hovedrett på restauranten. Kanskje like greit det var fullt der, når jeg tenker meg om.

Men et mer Instagram-vennlig sted skal man lete lenger etter. Eller hva?

Øya har ellers et par serveringssteder og kiosker. Men vi hadde sett nok, følte vi – og tok neste båt til Cannes for en bedre lunsj der i stedet.

affiliate-reklame

Hotelltips i Juan-les-Pins

Hotelltips i Juan-les-Pins

Hôtel Juana

Femstjerners ikonisk hotell, klassifisert som historisk monument og ligger 250 meter fra Belles Rives-stranden. Testet.

Les mer her

Hotel Belles Rives

Hôtel Belles Rives ligger like ved sjøen i byen Juan-les-Pins langs den franske riviera, 10 km fra Cannes og 23 km fra Nice. Testet.

Les mer her

Hôtel Mademoiselle

Det trestjerners boutique hotellet ligger 150 meter fra stranden og  har innredning i moderne stil. Testet.

Les mer her

Hôtel Sainte Valérie

Hôtel Sainte Valérie ligger i Juan les Pins, 100 meter fra stranden og Juan les Pins furuskog. Ikke testet.

Les mer her

Reise dit

Fly til Nice, tog eller bil til Cannes eller Juan-les-Pins. Tog / kjøretur tar en halvtimes tid. Båt fra Cannes eller Juan-les-Pins tar et kvarters tid.

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.