Grasse – den franske parfymehovedstaden

I høyden over Côte d’Azur ligger den historiske byen Grasse. En gang et sted for garving av lær – men det var før Grasse ble hele verdens parfymehovedstad.

Bergenet lesetid: 9 minutter

Det er skiltene som avslører at vi nærmer oss. For her på rundt 300 – 400 meter over havet ved Alpes Maritime befinner det seg i alt rundt tretti parfymehus, og flere av dem ser jeg det vises vei til allerede før vi er i sentrum av Grasse.

Fra lærindustri til parfymeproduksjon

Jeg befinner meg ved Côte d’Azur og har forlatt det asurblå havet og strandlivet til fordel for et besøk i hele verdens parfymehovedstad, Grasse. Dette er nemlig byen, hvis hovedgeskjeft  tidligere var garving av lær, men hvor man etter at lærindustrien nådde middagshøyden en gang på 1700-tallet, valgte å i stedet satse på eksport av parfyme.

Utsikt over Grasse og omegn

— Blomstene rundt oss vokser i et spesielt klima, i ly av fjellene og med den friske lufta fra havet under oss forteller Albane. Det gir en særegen duft, som viste seg å passe særlig godt til parfyme, får jeg vite.

Guidet omvisning i parfymehus

Jeg er på guidet omvisning i parfymehuset Fragonard, familiebedriften som har tatt navnet etter kunstneren Jean-Honoré Fragonard fra Grasse. Fragonard er et av byens tre parfymehus som holder dørene åpent for turister, og der man helt gratis blir guidet gjennom alle trinnene i parfymeproduksjon, fra innsamling av blomster til duften endelig havner på flasker.

Les også: 6 tips til Antibes

Sammen med en liten gruppe turister som meg selv blir jeg vist rundt i lokalene, rom for rom, mens Albane snakker og forklarer hektisk på inn- og utpust de mange prosesser duftene vi kan kjøpe med hjem gjennomgår.

Fra parfyme til såpe

Jeg ser plansjer med fargerike illustrasjoner av sjasmin, myrte, appelsinblomster, mimosa, rose og lavendel, digre tanker og brune glassflasker fylt med essens. Det er nettopp denne essensen som danner grunnlaget for ren parfyme, eaux de parfum og eaux de toilette. Sammen med mine medsammensvorne på besøk fra verdens kriker og kroker får også jeg dufte den søte eimen fra  korken til to av flaskene; rose og sjasmin.

Les også: 5 tips til Juan-les-Pins

Vi fortsetter innover til såpeavdelingen, der fargerike såper formet som egg blir vist frem. Her får vi gjette oss frem til duftene basert på fargen såpene er satt med. Det lilla egget dufter lavendel, det rosa dufter rose, det hvite dufter sjasmin. Og ennå er det tre farger og dufter igjen i kartongen

Les også: Île Sainte-Marguerite: fengselsøya som ble jetset-øy

Nesens viktige rolle

Men vi skal videre, og vel fremme foran en glassdør, stanser Albane og følgelig resten av følget.  Bak glassdøren kan vi se et hvitt rom, fylt med flasker, skrivebord og kontorstoler. Her ligger selveste laboratoriet. Det er her nesen arbeider, nemlig den som komponerer dufter i parfymehuset.

— Her sitter nesene våre, forteller Albane, om rommet bak de lukkede dørene. Hun fortsetter: – Først må nesengjennom en utdanning ved en av de tre parfymeskolene i Frankrike. Dernest går de i lære hos andre parfymemakere, før de etterhvert endelig kan starte for seg selv.

Les også: Saint Tropez for livsnytere

Nesens pult hos Fragonard

Det finnes i alt femti neser til enhver tid, kan Albane opplyse om. Når én nesegår av med pensjon, er det rom for en fersk parfymemaker, men kun en nesesom har trent seg opp og gått i lære over lang tid. Mine tanker kan ikke annet enn vandre til Patrick Süskinds roman Parfymen, vel vitende om at Jean-Baptiste Grenouille hadde helt andre dufter i tankene enn essensen av blomstene i Alpes-Maritimes.

Les også: De beste strandklubbene ved Saint Tropez

Grasse er parfymehovedstaden i Frankrike

Kort info om parfyme

Parfyme deles inn i tre ulike kategorier, der

parfyme består av 24 % essens og 76 % alkohol.

eaux de parfum består av 15% essens, 5% vann og 80% alkohol

eaux de toilette består av 10% essens, 10%vann og 80 % alkohol

Parfyme påføres om morgenen, med små dråper på steder med tynn hud, som på undersiden av håndleddet og baksiden av øret. Blodet vil varme opp parfymedråpene og slik spre duften.

Les også: Le Belles Rives: Hotellet der Scott Fitzgerald bodde 

Parfymer hos Fragonard

Her kan du lære om parfyme i Grasse

De tre parfymehusene Grasse som tilbyr gratis omvisning er:

Legg også turen til parfymemuseet International Perfume Museum, som viser frem 3 000 års parfymehistorie. Inngang koster € 4.

Butikk Fragonard

Reise dit:

Flere reisetips til Côte d’Azur

→ 5 tips til Juan-les-Pins
→ Île Sainte-Marguerite: fengselsøya som ble jetset-øy
→ Saint Tropez for livsnytere
→ De beste strandklubbene ved Saint Tropez
6 tips til Antibes

Denne artikkelen sto først på trykk i VG

Reiseartikkel om Grasse i VG, skrevet av Mette Solberg Fjeldheim, levert av Reiselykke Media

Artikkelen fra Grasse har også stått på trykk i VGs papiravis og på nettsiden til VG Reise. Dette er en noe lenger versjon av den opprinnelige saken. Som reisejournalist leverer jeg innhold til noen av Norges største mediehus. Du kan lese mer om hvilke andre artikler jeg har på trykk i norske medier her


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!