Hardanger – Norges Cinque Terre

Jeg er tilbake i Hardanger, denne evigvakre delen av Vestlandet. Et område det er så lett å ta for gitt, når man er oppvokst like ved. Det gjør jeg ikke lenger. 

Artikkelen ble første gang publisert mai 2016 og revidert etter en ny kjøretur gjennom Hardanger og gode tips fra lokale innbyggere og lesere. Tusen takk!

Syv år siden jeg sist besøkte Hardanger, blir jeg nok en gang overveldet og føler meg forsvinnende liten i møte med denne massive naturen. Det er likevel andre sider ved Hardanger som gjør at jeg ser stedet på en helt annen måte enn før.

Ullensvang

Ved Sørfjorden

En verden av opplevelser i en fjord

For denne gang har jeg rukket å oppleve Hardanger til fots, fra veien, fra fjorden og fra lufta. Og det har gitt meg en unik anledning til å sammenligne steder jeg har besøkt rundt i verden. Noen av dem, kan faktisk minne om Hardanger. Om ikke helt, så i hvert fall bruddvis:

 • Å reise rundt i Hardanger med bil kan minne om å kjøre langs Kotorbukta i Montenegro. Minst like idyllisk, men med en helt annen kultur og arkitektur.
 • Å se fossefall, Hardangervidda og Hardangerfjorden fra helikopter kan minne om den helt spesielle opplevelsen  å se Grand Canyon fra lufta. Så ulikt, og likevel så imponerende på hvert sitt vis.
 • Å reise med båt fra fjord til fjord minner meg om øyhopping i Thailand. På en en helt annen måte. I et helt annet klima. Og med en helt annen natur. Begge deler er unikt og flott på hvert sitt vis.
 • Å oppleve de massive fjellene, å vandre blant enorme fossefall og store bergflater i stupbratt terreng, minner meg om følelsen av å vandre blant de eldgamle trærne i California – de vanvittig enorme redwoods-trærne i Muir Woods.
 • Å dra på gåturer gjennom frukthager og fra fossefall til fossefall er ikke så helt ulikt de velkjente vandreturene i Italias Cinque Terre, der vi vandrer gjennom vingårder og fra by til by.

Og det er nettopp dette jeg finner mest slående ved besøket i Hardanger denne gang:

Hardanger er rett og slett Norges svar på Italias Cinque Terre! 

Å vandre i eget siderland minner meg faktisk veldig om å vandre i vinområdet i Liguria. Begge steder har innbyggerne kultivert naturen og får vekster til å trives i bratte skråninger i fantastisk landskap.

Hardanger

I Hardanger vandrer vi blant frukttrær – og ikke vinranker som i Cinque Terre

Hardanger – Norges Cinque Terre

For kort tid tilbake, vandret jeg mellom vinranker og fra by til by i Cinque Terre. Det var en reise jeg gjentok flere år etter min første. Slik er det med Hardanger også. Jeg drar tilbake, for første gang på flere år. Her i vest legger jeg også igjen ut på vandring. Denne gang mellom epletrær i blomst og fra fossefall til fossefall.

Foss i Hardanger

De naturskjønne omgivelsene er slående både her i vestlandets Hardanger og Liguria-kystens Cinque Terre. Begge kan skryte på seg nasjonalparker og unike naturopplevelser, et naturlandskap som er formet under harde kår av mennekehender og begge har de sine stolte tradisjoner for å produsere godt i glasset av sine frukter.

I Cinque Terre finner vi den særegne, søte vinen Scachetrá. I Hardanger produseres våde eplesider og kirsebærvin, og helt sikkert plommevin. Det er nettopp slike opplevelser som gir det lille ekstra, som bringer den unike opplevelsen av kunne ta hjem smakfulle opplevelser skapt av bonden, vindyrkeren eller sider-bryggeren – og som gjerne er blant de beste suvenirer som kjøpes kan.

Blomstring i Hardanger

Unike opplevelser i Hardanger

Med fjorden, fjellene og de smale, svingete veiene er det slett ikke vanskelig å finne på aktiviteter i og rundt Hardanger. Her er noen idéer: 

 • Frukt- og siderruta ved Ulvik: dette er et samarbeid mellom Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Syse Gard og Ulvik Frukt & Cideri. Her kan man dra på besøk, man kan spasere mellom gårdene, og det er lagt vekt på å gi ulike opplevelser.
 • Fossefall og fjord-opplevelser: Hardanger rundt finner vi fjordarmer og imponerende fossefall. Vi besøkte noen av disse.
 • Aktiviteter som padleturer i fjorden, sykkelturer langs fjorden og fotturer over fjorden.
 • Anbefalt fottur: Følg fossefallene i Husedalen – en tur jeg mer enn gjerne gjentar! Selv ser jeg også frem til en gang å vandre Dronningstien.
 • Utflukter til områder i nærheten, som Flåmsbana, tur til Vøringsfossen, topptur til Trolltunga og bytur til Bergen og/eller Haugesund
 • Dra på helikoptertur over Hardangervidda og fjordene under. Kontaktinfo og priser finner du her. 
 • Kombinér sommer- og vinteropplevelser på samme dag: om sommeren kan du stå på ski ved sommerskisenteret Fonna og ta et bad i fjorden en halvtime senere. Takk til leser for godt tips! 
Hardanger

Båttur gjennom fjordene er en utrolig flott opplevelse

Du finner ellers også tips om dette hos Fjord-Norge og Visit Hardangerfjord.

Korte fakta om Hardanger

 • Kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Ullensvang, Ulvik, Odda og Kvam ligger i Hardanger
 • Det bor rundt 23 000 innbyggere i området
 • Hardangerfjorden er  Norges nest lengste fjord (183 km lang), den er 900 meter dyp på det dypeste og Sørfjorden er lengste sidearm
affiliate-reklame for booking.com

Overnatting i Hardanger

Hotell Ullensvang

Hardanger

Hotellet ligger i Lofthus, like ved Hardangerfjorden, og tilbyr utsikt over Folgefonna. Har innendørs- og utendørsbasseng, samt et privat strandområde. Personlig testet! 

Ullensvang Gjesteheim

Dette overnattingsstedet ligger på en gård bare 200 meter fra Hardangerfjorden, og tilbyr enkel overnatting.

Fossli Hotell

Fossli Hotel ligger i en 1800-tallsbygning i jugendstil med utsikt over Måbødalen, like ved Vøringfoss.

Quality Hotel Vøringfoss

Vøringsfossen Hotel i Eidsfjord

Tradisjonsrikt hotell med utsikt over Hardangerfjorden. Hotellet har Wi-Fi, sommerrestaurant og ligger i Eidfjord, 7,5 km fra Hardangervidda Natursenter. Personlig besøkt.

Utne Hotell

Utne Hotel ligger ved Hardangerfjorden. Spisesalen er fra 1700-tallet, og hotellet har unike rom i historisk stil.

Kinsarvik Fjordhotell

Hotellet har utsikt over Hardangerfjorden og Hardangervidda, og Wi-Fi og rom med utsikt over enten fjorden eller fjellet.

Se priser på overnatting i Hardanger her

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 kommentarer

 • Kult at Hardanger på mange måter minner deg om Cinque Terre! Jeg følte det litt på samme måte da jeg vandret langs den vårblomstene på bratte fjellveggen med det turkise havet på den ene siden og fjellet på den andre til den forlatte bygda Måstad på Værøy denne uken. Morsomt hvordan man finner igjen elementer fra utlandet hjemme i Norge (og motsatt). Jeg kunne gjerne tenkt meg å oppleve Hardanger på våren med alle epletrærne i blomst! Det ser kjempevakkert ut 🙂

  • Reiselykke sier:

   Hei, Renate 🙂

   Ja, det er rart med det. Vi vet jo så utrolig godt at det er usedvanlig vakkert her hjemme i Norge. Likevel – verden rundt finner jeg vakker natur, om det er frodig eller goldt. Og jeg kan nesten ikke la være å sammenligne litt, ikke bare mellom Norge og den store verden, men landene i mellom. Det er så mye likt, og så mye ulikt – en spennende verden å reise i, om det er her eller der.

   Og ja – Hardanger i blomstring bør oppleves! Høres ut som en fin tur du hadde selv, på Værøy 🙂

   / Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.