Opplev Bjørvika, det nye Oslo

Med Operaen, åpningen av nye Deichman hovedbibliotek og etterhvert Lambda, blir Bjørvika det nye kulturelle senteret i Oslo. Jeg tok turen som turist i egen by – og sjekket inn på hotell!

 

Oslo, jeg har savnet deg, selv om jeg bor hos deg. For som jeg skrev om under lock down; «Jeg savner tiden jeg tok deg, tilbudene dine, mulighetene mine og friheten jeg hadde for gitt.» Du kan lese hele innlegget mitt her: Kjære Oslo, jeg savner deg

Nye Deichmanske bibliotek
Deichman Bjørvika imponerer! Her med utsikt mot Operaen og Oslofjorden

Nå har Norge og Oslo åpnet opp igjen for lengst, og det var på tide å ta byen min i bruk igjen. Jeg begynte for en stund siden, sakte men sikkert, med noen middager på ulike restauranter. Frem til jeg nylig rett og slett sjekket inn på Oslos kanskje mest trendy hotell for å utforske det nye Oslo, som ekte turist i egen by! (Selvsagt med god avstand og antibac i veska). 

Oslo har virkelig endret seg i løpet av de mange årene jeg har bodd her, noe jeg også skriver om her. Og selv om jeg har en hang til å oppholde meg mest i «mine» områder, på St. Hanshaugen, Bislett og Grünerløkka, er det mye nytt og spennende å utforske i Oslo. Siste tilskudd er det nye området Bjørvika.

→ Les også: Oslotips: St. Hanshaugen

Operaen og Lambda

Bjørvika – Oslos nye kultursentrum

Bjørvika ligger øst i Oslo sentrum, mot Gamlebyen og Grønland, og er et historisk område som har fått nytt liv. Det er her Operaen ligger, samt Barcode og etterhvert stadig nye boligkompleks og en antydning til kanaler ved fjorden. Her er det fine allmenninger og fremtidshåp som lyser i form av stadig flere nybygde forretningslokaler.

→ Les også: Oslo; en by i stadig endring
Oslos eget Venezia i Bjørvika
Nye Bjørvika skal romme mellom 4.500 og 5.000 boliger når det er ferdig. Her har Oslo også fått sitt eget mini-Venezia

Men selv om Bjørvika fremstår som skinnende nytt – så nytt at det ennå ikke er ferdig utviklet, er dette en viktig og historisk del av landet. På østsiden ligger nemlig også Middelalderbyen, hvor Oslo i sin tid ble grunnlagt av Harald Hardråde (i 1050).

Amerikalinjen: Et snev av det store utland

Amerikalinjen
Fra biblioteket på Amerikalinjen, med et historisk sus fra da nordmenn reiste med nettopp Amerikalinjen til den tidens «Land of Hope»

I et år der reiser til utlandet naturligvis begrenser seg, er det både lurt og fint å utforske tilbudene i eget land – også i egen by. Slik støtter vi en næring som trenger det, mens vi også får fine reiseopplevelser med på kjøpet.

Og det ble virkelig en fin reiseopplevelse også, da jeg sjekket inn på Oslos nye trend-hotell, Amerikalinjen. Perfekt lokalisert for en weekend i det nye Oslo, Bjørvika-området. For å si det sånn: Å sjekke inn på et hvilket som helst hotell når man selv bor i byen, er ikke relevant for min del.  Men å sjekke inn på Amerikalinjen, selv om jeg bor like i nærheten, var så definitivt verdt det.

Det ble en reiseopplevelse som til en annen storby, rett og slett. Dette frister til gjentakelse!

Les hele omtalen her

Deichman Bjørvika – Oslos nye storstue

Deichmanske Bjørvika
Deichmanske Bjørvika

Mellom Oslo S og Operaen, bare en kort rusletur fra Amerikalinjen ligger Oslos nye storstue, Deichman Bjørvika. Bygget er ved Lund Hagem Arkitekter AS og interiøret ved AS Scenario Interiørarkitekter. Og for et bygg! For et tilbud!

Her er det bøker fra gulv til tak i seks store luftige etasjer. Men her er mer: Oslos nye hovedbibliotek har også musikk, film, tegneserier, spill, samt 3D-skriver, symaskin, vinylkutter, tekstiltrykkemaskin, storformatskriver, loddebolt. Det er muligheter for å låne  verktøy som drill, stikksag, vinkelsliper, lasermåler og pussemaskin. I tillegg finner vi her filmstasjoner, musikkstasjoner, lydstudioer, en minikino, spillrom og en liten scene.

Jeg mener: Snakk om gavepakke til Oslos befolkning!

Lambda Munch museet
Lambda-museet og Barcode-området

Franske vibber på Munch Brygge

Mens vi venter på at det nye Munch-museet skal åpne, er det likevel anledning til å se det omdiskuterte Lambda-bygget ta form. Og like ved ligger fransk-inspirerte Brasserie Rivoli. Her holder Kari Innerå og Silje Steien med team til. Om sola skinner (og det ikke er for varmt) er det fint å sitte ute i solen, like ved en sidearm av Akerselva, se ut mot fjorden og Operaen.

Lun kyllingsalat Brasserie Rivoli
Delemåltid: Vi delte to lunsjretter, slik at vi fikk smakt på flere retter. Denne lune kyllingsalaten smakte nydelig, det samme gjorde vår grillede sjømatrett.

Vi valgte oss i stedet et bord like innenfor de åpne dørene i den hete sommersola, nøt av lekker interiørdesign og franske smaker. Her serveres klassikere som Moules Frites og kyllingsalat, men også grillet sjømat og andre godsaker. Og passende nok, er lokalene også dekorert med kunst, naturligvis – av samtidskunstneren Sverre Bjertnes.

Nyt Oslo-sommeren! God tur 🙂

→ Her finner du tips til  7 tips til serveringssteder i Oslofjorden
Badeplass Bjørvika
Badeplass Bjørvika

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!