Bondhusvatnet – Hardangers Instagram-hotspot

Bondhusvatnet Hardanger

Bondhusvatnet i Mauranger er Hardangers Instagram-hotspot denne sommeren. Men dette er ingen ny turistattraksjon: Hit har turister valfartet helt siden midten av 1800-tallet!

På 190 meter over fjorden, en rundt 40 minutters gåtur fra parkeringsplassen, ligger det grønne, glitrende Bondhusvatnet. I bakgrunnen ser vi den stadig krympende Bondhusbreen, som trekker seg stadig høyere opp i fjellsiden for hvert år som går.

→ Denne turen er en av tipsene i min ebok Kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger. Les mer her

Bondhusvatnet, Bondhusbreen og Isveien

Utsikt mot Bondhusvatnet-2

Det er nettopp isbreen som var den store turistattraksjonen tilbake i tid. På 1800-tallet ble turistene rodd over vannet for et nærblikk på breen som da gikk lengre ned mot det turkis-grønne vannet. Dette ble en kjærkommen ekstra-inntekt for bøndene i bygda.

Det var også Bondhusbreen som skapte veien som fører opp til vannet. For den brede kjøreveien som gjør turen så fin å gå også for barnefamilier, gjerne med barn i vogn, bærer navnet Isveien. Veien ble anlagt i 1860 for å frakte isblokker ned til Sunndal og videre ut i Europa. Der skulle isen brukes til nedkjøling av fisk og i storhusholdning. Den første lasten med is ble faktisk lastet så tidlig som i 1822, og da ble isen båret på ryggen (!).

Langs Isveien til Bondhusvatnet

Langs Isveien til Bondhusvatnet

I dag er Bondhusvatnet fått sin renessanse, mye takket være Instagram-vennlig natur, farger og idylliske omgivelser.

Tur til Bondhusbreen og Vetledalen

På høyre side av vannet går en tursti som etterhvert fører over broer og skogssti ned til ei strand på andre siden av vannet. Her kunne vi se flere som hadde slått opp telt. Det er også denne veien du følger, om du vil gå lenger opp mot breen, til Vetledalen. Der vil du se varselskilt som det er lurt å følge med på. Den turen bør du beregne fire timer på.

Kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger_omslag

150 kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger

E-bok med tips til kortreiste reiseopplevelser i nærområdet: Utforsk fjordene, kysten og øyene med denne e-boka for hånd!

Her finner du tips til fine bilturer, båtturer, vikinghistorie, koselige og historiske by/bygdevandringer, øyer og holmer, kunst, kultur og kuriosa, museum og gallerier, strender, turer i fjellet, overnatting utenom det vanlige og mye, mye mer.

109 sider, 150 tips, 149 kr. Les mer her

Kjøp guiden her

Nyttig info om turen

Turen er skiltet med 2 timer i rolig tempo, men vi brukte i under kant av 40 minutter opp.

Det er stor parkeringsplass ved starten av turen og det er skiltet fra veien ved Sunndal.

Merk skiltet om at det er badeforbud: Ved P-plasser gjøres det oppmerksom på at dette er drikkevannet til bygda, og dermed er det forbudt å bade der.

Parkeringsplass ved Bondhusvatnet

Overnatte ved Bondhusvatnet?

Mange velger å telte i området rundt Bondhusvatnet eller i naturen ellers. Det er også campingmuligheter i Sunndal (Sunndal Camping) like nedenfor. I tillegg finner du overnattingsmulighet på Mauranger Kro & Gjestehus *, samt på den lille perlen Hardanger Fjord Lodge *.

* affiliate-lenke til Booking.com

Telt ved Bondhusvatnet

Andre tips og artikler fra området


Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.