Panama – bindeleddet i Mellom-Amerika

Panama er kanskje mest kjent for Panamakanalen, som leder skip og transport mellom Stillehavet og Atlanterhavet tvers gjennom landet. Men Panama er også et land fylt med biologisk mangfold – og har faktisk fungert som en bro for dyreliv og menneskeheten. Slå den! 

Landets unike plassering gjorde mulig den store biologiske utvekslingen av dyr mellom to til da separate kontinenter. I løpet av flere millioner av år vokste Sør- og Nord-Amerika sammen til ett kontinent – og landmassen i midten ble landet Panama. Eller altså broa som medførte at store dyr forflyttet seg frem og tilbake mellom disse til da usammenhengende kontinentene.

Panama City Skyline

Ja, til og med menneskeheten har sitt å takke dette landet for, ettersom folkevandringen viser at mennesket (homo sapiens) oppsto i Afrika for minst 120 000 år siden. Etterhvert spredte de seg til Europa, Asia og Australia, før de til slutt ankom Amerika et sted mellom 20 000 og 15 000 år siden. Over broa Panama kunne menneskene vandre sørover – men om de også kom sjøveien, er fortsatt uklart.

Grunnen til at jeg skriver om dette, er at jeg befinner meg i Panama, nærmere bestemt Panama City. Her har jeg besøkt et av de museene i verden egentlig alle burde få med seg: Biomuseo.

Biomuseo Panama

Biomoseo Panama
Biomuseo tegnet av arkitekt Frank Gehry

Omtrent midt mellom by og natur, langs veien ut mot øyene Naos Island og Flamenco Island, ligger et fargerikt bygg, tegnet av den verdenskjente arkitekten Frank Gehry. Museet åpnet for kun fire år siden. Likevel har det rukket å bli som et symbol på landet, der det ligger plassert mellom skyskrapere på én side og frodig jungel på andre siden. Som museum er det nokså unikt, etter min forstand – og forteller hele Panamas (og dermed vår felles) historie. For dannelsen av Panamaeidet, altså at jordskorpen som til slutt ble Panama og koblet Sør- og Nord-Amerika sammen, har hatt betydning for hele kloden.

Plasseringen av museet er ikke tilfeldig: menneskene og naturen, sammen og hver for seg, utgjør store deler av Panamas historie. Som brobygger, som et land kolonisert av Spania og som lokasjon for nettopp Panama-kanalen. Selve bygget og utstillingene illustrerer hvordan landet har endret seg, hvordan verden og menneskene har endret seg – og at noe må endres, skal vår verden bestå som den gjør i dag.

utsikt fra biomuseo mot panama by

Naturen

På museet kan vi lære mye om det biologiske mangfoldet i landet; Panama har 2300 ulike arter trær, mer enn 1700 arter fisk og 1800 ulike sorter sommerfugl. Men mer enn 500 ulike arter er truet med utryddelse. Og det er vår, menneskenes feil og ansvar å ta tak i problemet. Som museet selv uttrykker det innledningsvis:

Our species is growing without control; it’s razing forests and wetlands to build farms and cities; and is ruining soils, warming the planet, and causing the next extinction crisis. It is our responsibility to change course.

Biomoseo Panama

Menneskene

Biomuseo forteller også om den store dyrevandringen som foregikk før menneskeheten, etter at Panama ble landet som koblet Sør- og Nord-Amerika. Vi lærer også om menneskeheten, hvor den først oppsto og hvordan menneskene vandret videre og bosatte seg rundt i verden. Her får vi også servert historien om hvordan indianerne ble fordrevet av europeerne og hvordan de nærmest ble utryddet i store deler av landet på grunn av blant annet sykdom europeerne brakte med seg.

overservasjonsdekk panamakanalen
Illustrasjonsbilde fra Miraflores ved Panamakanalen

Koloniseringen endret også landet på annet vis, ettersom spanjolene hadde med seg dyr som til da ikke fantes her. Dette igjen påvirket landskapet og forholdene. De fleste som dro hit fra Europa kom uten familie og giftet seg lokalt. Summen av alt dette peker mot at 70 % av dagens innbyggere er av blandet ætt.

Prisinfo: Jeg betalte 16 $ for inngang til museet, og fikk der omvisning av flere guider som tar seg av de ulike avdelingene.
Guide på Biomuseo Panama
En av våre blide guider på museet

Panamakanalen

Panamaeidet som dannet en bro mellom to kontinent har som sagt gjort store endringer i verden. Men også moderne ingeniørkunst har bidratt med sitt. Panamakanalen har nemlig endret vår historie og revolusjonert muligheter for frakt av varer mellom land og kontinenter.

Panama-kanalen

Man kan jo nesten ikke reise til Panama uten å besøke Panamakanalen, så klart! Så da gjorde vi det.

Utsiktspunktet Miraflores ligger en halvtimes tid å kjøre fra Casco Viejo, hvor vi bor, i tett trafikk. I tillegg til muligheten til å se digre fraktebåter og cruiseskip på nært hold passere gjennom en smal kanal i sneglefart, gir museet i samme bygg også innsikt i historien bak. Byggingen av Panamakanalen har ikke bare vært problematisk å gjennomføre, med utsettelser, døde arbeidere og konkurser. Det ambisiøse prosjektet ble også gjennomført seks måneder før planlagt ferdigstillelse og under budsjett! Men det var altså på andre forsøk.

Det første, franske initiativet ble nemlig skrinlagt pga. sykdom og dødsfall blant arbeiderne og etterhvert konkurs for firmaet. Amerikanerne fortsatte senere der franskmennene slapp. Innen da hadde moderne medisin medført at færre av arbeiderne falt fra av dødelig sykdom, blant annet.

8 mil lang kanal

Panamakanalen ble tatt i bruk i 1914 og siden åpningen har hele 1 million skip passert gjennom slusene. Først i 1999 tok Panama over kontrollen av Panama-kanalen og i 2016 ble den utvidet med en parallell kanal. Cruiseskipet vi fikk se passere da vi var der, måtte visstnok ut med 100 000 dollar for å komme gjennom fra Stillehavet til Atlanterhavet. Da uten cruiseskipets egen kaptein bak roret. Panamakanalen er nemlig den eneste kanalen i verden der skipets kaptein gir fra seg styringa til en egen Panamakanal-pilot.

Reisetips: For å få med deg passerende skip, gjelder det å innfinne seg ved Miraflores kl. 8 og 9 om morgenen, når skip slipper inn fra Stillehavet i retning Atlanterhavet. Kl. 13 åpnes slusene for motsatt retning. Vi betalte $20 for å komme inn på Miraflores observasjonsterrasse og i museet.
Passerende cruise i Panama-kanalen

Byen Panama City

Nå har vi dessverre ikke fått sett hele landet, men konsentrert oss om Panama City de dagene vi har vært her. Byen viser seg å være en kontrastfylt by, med moderne skyskrapere og en veldig sjarmerende og UNESCO-listet gamleby. Mer enn 2/3 av landets befolkning bor her, så det er til tider en god del trafikk. Men en lengre motorvei svinger rundt gamlebyen og den moderne byen. Slik fraktes vi effektivt og greit inn mot Casco Viejo, en supersjarmerende bydel som minner meg om både Luang Prabang i Laos, Galle i Sri Lanka, og Tel Aviv i Israel på én og samme tid – med en touch av New Yorks lower Manhattan attåt.

Panama City Skyline

Det som møter oss her, etterhvert som vi finner oss til rette i gamlebyen, er deilig bossa nova jazz, god mat, herlige boutique hotels og veldig hyggelige mennesker. Hvor andre steder stopper trailersjåfører for fotograferende turister – for å unngå å sperre utsikten for dem? Det er som jeg mistenker dem for å ha en felles agenda for å ønske turister velkomne. Men samtidig – sannsynligvis er det bare slik de er her: vennlige, smilende og uten å ha det for travelt med å komme seg videre.

Jeg skulle så gjerne blitt her lenger og utforsket mer av dette spennende og flotte landet. Som San Blas-øyene, som gjesteskribent Hanne Hellvik forteller om her.

Eller til Taboga eller El Valle de Antón, som en hyggelig bartender tipset oss om. Men vi skal videre – nå venter Costa Rica. Det ser vi frem til!

Gater i Casco Viaje
Vi falt pladask for Casco Viejo!

Reise til Panama

Selv reiser jeg med KLM denne gang (sponset flyreise). Flytiden fra Schiphol i Nederland er ca. 10 timer og på dagtid. Skal du videre rundt i Mellom-Amerika, er dette et godt utgangspunkt for videre reiser. Fra Panama er det også enkelt å komme seg videre til Nord-Amerika, Sør-Amerika og Cuba, for eksempel.

Til info: Jeg har kjøpt klimakvoter for denne turen gjennom KLMs program CO2ZERO, som blant annet har bidratt til at 312 hektar tropisk skog er plantet i Panama

→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Annen nyttig reiseinfo:

Visa: Du trenger ikke visa for å komme inn i landet.

Ja, du må ha reisevaksine. Sjekk med legen din. Se NHI.no her

Prisnivå: Her er ikke spesielt rimelig. Priseksempler: Bedre restauranter tar rundt 80 kr for et vinglass, øl ligger på rundt 40 – 50 kroner, mens en hovedrett fort koster 200 – 300 kroner.


 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Panama-kanalen er fascinerende, og jeg visste ikke at Panama City har en skyline som det der. Så stilig! =) Gleder meg til å høre mer om Panama, og om Costa Rica også. Håper dere har en fantastisk tur videre! 🙂

  2. Panama har jeg alltid hatt lyst å reise til. Det virker som et veldig spennende land med mye historie. Å gå på museum er noe jeg gjør altfor sjeldent, men det er jo veldig gøy og lærerikt.

    Panamakanalen er jo et must å få med seg om man først er i Panama, og da er det jo ekstra gøy å få med seg en båtpassering slik dere gjorde 🙂 Gleder meg til å lese mer!

  3. Et utrolig spennende reisemål. Panamakanalen er høyt på listen over kommende opplevelse. Fasinerende historie. Da vi var i Sør-Amerika hadde vi planer om å mellomlande der med det ble ikke sånn, dessverre. Mye annet interessant å gjøre der også, ser jeg. Det blir spennende å lese mer 🙂

  4. Reiser til Panama City om halvannen uke, så dette var perfekt timing og nyttige tips! Visste ikke om biomuseet, det må sjekkes ut. Ser veldig frem til å se Panamakanalen, det må jo være et av de mest kjente byggverkene i verden. Har også hørt at det finnes dovendyr i nasjonalparken i byen og håper å få sett det! Ser frem til flere artikler om Panama City 🙂

error: Content is protected !!