En reise i Värmlands rike kulturarv

En reise i Värmlands rike kulturarv

Like over grensa fra Norge ligger Värmland med bølgende landskap, innlandsskjærgård og den mystiske Finnlandsskogen. Denne delen av Sverige har også en spennende og rik kulturarv, noe som gjør Värmland til et perfekt sted å reise rundt i for kulturinteresserte turglade nordmenn.

Det er noe med Värmland. Det er noe med historien, med landskapet, med lynnet her. På et vis minner det meg om Piemonte; denne samme stoltheten over eget landskap og kultur, over produksjonen og bruken av lokale råvarer.

Men der vi i denne nordlige delen av Italia drar fra vingård til vingård, drar vi i Värmland i stedet fra herregård til herregård – for å spise en god lunsj eller å se et av de mange galleriene som gjerne finnes på noen av disse historiske gårdene.

Sahlströmsgården
Kunstnergården Sahlströmsgården

Kulturlandskapet i Värmland

Kulturlandskapet er unektelig spesielt. Dette landskapet som bølger seg og deles opp mellom elver og innsjøer, med herregårder og alléer, lange partier med utmark og ville blomster, hester som gresser, en hjortefamilie på rømmen fra en fotturist (meg) og geiter som jager en forvillet fotograf (meg igjen) på avveie i Finnskogen. Et kulturlandskap som går igjen i litteraturen, i musikken, i kunsten. Det ene henger sammen med det andre, og har gjort det, i lange tider.

Värmlands rike kulturarv

Den rike kulturarven

Takket være forfatterskap som Selma Lagerlöfs og Göran Tunström er Värmland kjent langt ut over sine grenser. Takket være musikken til dansebandartister som Vikingarna har nordmenn reist over grensa for å danse. Og takket være gode opplevelser og gode priser, fortsetter vi nordmenn å reise over grensa. Det er tross alt ikke lange biten.

For de som bor i Østfold, Akershus og Hedmark, nærmest et steinkast unna. For Osloborgere et par til tre timers kjøring, avhengig av hvor i Värmland det er snakk om.

Gardsliv i Värmland

Lokal matkultur

Foruten landskapet og kulturhistorien, litteraturen, kunsten og musikken, får tilreisende muligheten til å oppleve det gode, lugne livet i området, spatilbud og mat av gode råvarer som ikke koster skjorta. Landbruket har lange tradisjoner og står støtt flere steder. Skogen er rik på kantarell og tyttebær, begge deler finner vi titt og ofte igjen på menyen om høsten.

Finnskogingene har ført med seg tradisjonen for motti ock flesk, der mel og vann stekes på panne over åpen ild og tilberedes med flesk og tyttebær, akkurat som skogsarbeiderne har gjort i lange tider. Vänern forsyner innbyggerne med fisk og løyrom. Av alle ting finnes det laks i Vänern, ettersom fisken i sin tid ble stengt inne i ferskvannsinsjøen da Vänern for 8 000 år tilbake ble skilt fra Atlanterhavet.

Kultur og skogsterreng i Värmland

Hjertet av Värmland

På sett og vis, kan man kanskje kalle Sunne og Fryksdalen for hjertet i Värmland. Her lå Selma Lagerlöfs rike og her ble Sveriges første og fortsatt det største spahotellet, nyrenoverede Selma Spa, oppført. Ikke minst er dette et godt utgangspunkt for opplevelser rundt omkring i Värmland, enten du vil bli kjent med brukskunst og kulturarven, dra på vandreturer eller rett og slett bare slappe av med god lokalmat og en spabehandling eller to.

Fryken

Tips til natur- og kulturopplevelser i Värmland

Det finnes flere steder man kan bo i Sunne. Der Selma Spa er det store hotellet med fokus på det gode, aktive liv, ligger det også flere koselige og idyllisk beliggende gårder og herregårder man kan bo på. Tipsene under er gitt med utgangspunkt i Sunne i Fryksdalen og alle er personlig besøkt og anbefalt av meg.

Reisetipsene under er merket av på kartet helt nederst i artikkelen

Aktivitetshotellet Selma Spa

Selma Spa ble oppført i 1991 og har den siste tiden gjennomgått en renovering. Dette var mitt andre besøk her, og jeg la umiddelbart merke til det løftet som er gjort her. Rommene i den ene vingen er nå nyrenovert. Kjøkkenet, som har fokus på økologisk og lokaldyrket mat, har fått et betydelig løft. Vinteren 2018 skal spaet utbedres.

Spa-anlegget er langt mer enn et spa: her inkluderer et overnattingsopphold fri adgang til dagens treningstimer, som innebærer spinning, yoga, balancetimer m.m. Hotellet ligger like ved Sundbergets friluftsomåde, med turstier og skiløyper. En halvtimes unna ligger Torsby Skitunnel, et innendørs skianlegg som holder åpent året rundt. Om du bor på Selma Spa eller i området rundt, finnes det mange kulturtilbud i området.

Reise dit: Det tar i underkant av tre timer å kjøre til Selma Spa, men det er også mulig å ta tog via Karlstad. Fra Karlstad tar bilturen ca. en time.

Mårbacka – Selma Lagerlöfs hjem

Mårbacka var Selma Lagerlöfs kjære hjem. For det var her det startet. Det var her hun ble født, kvinnesaksforkjemperen, forfatteren og den barnløse, evig enslige omsorgspersonen. Reiseglad og godhjertet vokste hun opp her sammen med sine fem søsken og alle deres barnepassere.

Mårbacka ligger i Sunne og er i dag et av områdets største attraksjoner. Her kommer turister og besøkende for å se hvor hun bodde, skrev og sysselsatte flere lokale arbeidere enn hun hadde behov for.

Mårbacka Selma Lagerlöf
Fra Selma Lagerlöfs kontor på Mårbacka

Les også Selma Lagerlöfs Värmland

→ Mårbacka ligger ca. 10 minutter å kjøre fra Sunne

Rottneros park

Rottneros Park er et stort og velholdt parkanlegg, rik på vekster og historier. annen av Värmlands store attraksjoner. Rottneros Park er også kjent fra Selma Lagerlöfs roman Gösta Berlings saga.

Et besøk her er fint for den som liker å se vakre parker og blomster, eller som er spesielt interessert i Selma Lagerlöfs forfatterskap.

Rottneros Park

Her kan du lese mer om de ulike delene parken består av

→ Rotneros park ligger ca. 10 minutter å kjøre fra Sunne

Ulvsby herrgård

Ulvsby herrgård har et spesielt fokus på kunst og litteratur. Mange kjenner herregården som Länsmansgården etter å ha lest Gösta Berlings saga. Her finnes et eget galleri og det er mulig å spise lunsj. Informasjon om overnatting finner du her.

→ Ulvsby herrgård ligger 5 minutter å kjøre fra Sunne

Sillegården

Å komme til Sillegården er som å komme til Sverige slik jeg forestilte meg det som barn. En koselig hage, sjarmerende bygninger, kunstutstillinger og herlig lunsj – idyll fra ende til annen. Her kan man også overnatte. Mer info her

Sillegården ligger ca. 15 minutter å kjøre fra Sunne

Sahlströmsgården

Sahlströmsgården är en gammel slektsgård beliggende i Utterbyn og har vært i slekten Sahlströms siden 1803. Gården ble i sin tid en kulturell samlingsplass, og dette er også fokuset den dag i dag. Her finnes et galleri og det er daglige omvisninger i hovedhuset onsdag til søndag kl. 11:00. Maten står også i fokus på gården, og det serveres lunsj og middag for dagsbesøkende. Gården har også 30 rom for overnattingsmulighet i et nyere bygg.

Solnedgang ved Sahlströmsgården

Det er laget en kultursti man kan gå langs, gjennom skogen og forbi to gallerier underveis.

Sahlstrømsgården ligger 30 minutter å kjøre fra Sunne

Finnskogen, finnegårder og Torsby Finnskogscentrum

Det er noe mystisk med Finnskogen, synes jeg. Dette tretette området, hvor uklare grenser mellom Sverige og Norge går gjennom. Selv måtte jeg rett og slett oppleve litt av dette området og tok turen til Torsby Finnskogscentrum ved Lekvannet.

Museet er ikke så spennende i seg selv, annet enn den fakta som blir presentert her. Derimot er det verdt å ta turen til en av de flere hundre finnegårdene som fortsatt finnes her i området. Det er mulig å besøke 14 slike bevarte finnegårder. Jeg gikk langs kulturstien, inn i tjukkeste Finnskogen og frem til gården Karmenkynna.

Torsby Finnskogscentrum ligger ca. 45 minutter å kjøre fra Sunne

Karlstad – Värmlands hovedstad

Karlstad ligger ved Vänern og er største by i Värmland.. Det er en koselig by å gå eller sykle i, med flere gode restauranter, kulturtilbud som Sandgrund Lars Lerin og stor konsertarena.

Karlstad ligger ca. 1 time å gjøre fra Sunne 

Flere tips til Karlstad og omegn finner du her

Gatekunst i Värmland

Glem heller ikke å legge merke til den flotte utendørskunsten som finnes i hele 10 av Värmlands 16 kommuner. Prosjektet Artscape 2017 Värmland – The White Moose – ble gjennomført sommeren 2017.

Street art har inntatt Värmland

Tips til korte vandreturer i Värmland

Bare det å reise rundt i Värmland byr jo i seg selv på vakker natur. Men av og til gjør det seg å bevege seg litt mer og komme seg ut i naturen. Også svenskene er glad i å vandre, viser det seg. Her er fire korte turer jeg fikk tatt i løpet av min reise i Värmland:

Vandretur i høyden over Fryksdalen

Om du bor på Selma Spa eller befinner deg i Sunne, ligger Sundbergets friluftsområde veldig nært. Her gikk jeg til ”Utsikten” og rundt på de ulike løypene i skogen. En fin rusletur og ikke spesielt krevende. Det finnes løyper med ulike lengder, der 5 km er den lengste løypa.

Turterreng ved Selma Spa
Like ved dette stedet møtte jeg på en hjortefamilie på fire!

Vandretur i naturreservat ved Vänern

Segerstads skärgård ved Vänern er et naturreservat som består av skogsområde og søtvannsskjærgård, med stier og rasteplasser, samt et lite uthus med vedovn, griller utenfor og toalettfasiliteter. Veldig fint turområde med en led som fører ut til en av øyene.

Segerstads skärgård, Vänern

En vandringsled i natur og kunst

Sahlströmsgårdens vänner har anlagt en flott natur- og kulturvandringsled med utgangspunkt i Sahlströmsgården, der en plankesti fører over myrlendt terreng, der skilter underveis forteller om områdets historie og der vi kommer forbi to kunstgallerier.  Bovilgården er en kulturgård med Bo Vilsons kunst, mens Rönningen  rommer kunst av den lokale kunstneren Hans Olssons.

Leden består av to løyper, henholdsvis 1,6 km og 4 km. Jeg valgte å gå den lengste.

Kulturvandring i Finnskogen

Karmenpolku natursti  er en kort sti som fører mellom Torsby Finnskogscentrum og Karmenkynna hemgårdsbygd, en av de mange hundre gjenværende finngårdene i Finnskogen. Ved å gå denne stien, får man ikke bare en fin naturopplevelse, men lærer mer om historien og kulturen i Finnskogen.

Tursti i Finnskogen

En langt lengre tursti som høres veldig spennende ut, er Finnskogsleden, som går langs grensen mellom Norge og Sverige. Leden er i alt på 24 mil, så her trenger man flere dager for å gå, om man skal gå hele. Mer info her

Betalt oppdrag for Visit Värmland


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

2 Comments
  1. Och glöm för all del inte att stanna till mitt på gränsen i Morokulien och få en guidad tur i det norsk-svenska fredsriket med fredsmonumentet, fredsklockan från Sydkorea och den gemensamma norsk-svenska turistbyrån.

error: Content is protected !!