Vinopplevelser i Monferrato, Piemonte

Av og til hender det at man kommer over noe man ikke kan planlegge. Slik opplevde vi det i hvertfall, da tilfeldighetene førte oss ned i Unesco-listet vinkjeller i huset vi overnattet i, et sted i Monferrato i Piemonte. 

Mellom Gardsjøen og Liguria kjører vi gjennom Piemonte. Det vil si, deler av Piemonte. For som så mange andre deler av Italia, er også Piemonte variert og omfangsrikt.

Men vi har sett oss ut et bestemt område å besøke denne gang; det Unesco-listede vinområdet Monferrato.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Blomster ved vinmarker i Monferrato Piemonte

Unesco-landskapet Monferrato

Vi ser vinmarker, åkrer med solsikker og andre vekster som bølger i horisonten hvor vi enn snur oss. De svingete veiene fører oss fra den ene lille, søvnige landsbyen etter den andre. Og det er langt mellom turistene på landsbygda her. Slett ikke som i Toscana, hvor store deler av området er overfylt av besøkende i høysesong.

Her i Monferrato har vi funnet oss en vingård å bo på. Den ligger ved den søvnige lille landsbyen Grazzano Bodiglia, som ikke har mer enn 639 innbyggere, én restaurant og ett vinutsalg. Det viser seg at dette vinutsalget kun selger vin fra nettopp den vingården vi skal bo på.

Vi kom over overnattingsstedet rent tilfeldig, via booking.com. Bildene lovet godt og omgivelsene så vakre ut. Vi ante ikke mer om det, enn at huset har seks rom i alt, og at de andre fem er utleid.

Eksklusive  Tenuta Santa Caterina

Men det som møter oss, er så langt mer. Relais di Tenuta Santa Caterina er nemlig utleiehuset til vingården Tenuta Santa Caterina*, som har noen av områdets beste viner. Og disse vinmarkene bor vi nå midt i blant. Vi våkner til utsikten.

Vi går tur mellom vinrankene. Vi ligger ved bassenget i høyden over dem. Hagen som omslutter huset er fylt med blomstrende vekster. Lavendel. Appelsintrær. En gangvei. Og trapper som fører ned til vinmarkene der nede.

Les også: Trøffeljakt i Piemonte

Hva mer er: nettopp denne vingården har en av Unesco-listede vinkjellerne. Og vi får bli med ned.

– Bygningen er fra 1737 og her, hvor vi holder vinsmakingskurs, var det en tidligere stall, sier Rosy Varesio. Hun er vertinne her på huset. Men hun er også sommelier, og det er liten tvil om at det er nettopp derfor hun har tatt på seg jobben. – De er høyt priset disse vinene, innrømmer hun. Men de er verdt det! legger hun ivrig til.

Reisetips følger under bildene 

Dette er vinene vi smakte:

Salidoro 2012, Silente delle Marne 2013, Arlandino 2015 (Grignolino d’Asti), Vigna Lina 2010 (Barbera di Asti ), Setecàpita 2012 (Barbera d’asti superiore) og Sori Di Giul 2012 (Freisa D’Asti doc). Vi valgte selvsagt å kjøpe med noen souvenirer hjem.

Relais di Tenuta Santa Caterina

Med kun seks rom og en utsøkt frokost, beliggende i høyden over egne vinmarker og i gangavstand til byens eneste restaurant, er Relais di Tenuta Santa Caterina* (reklamelenke for booking.com) en sjelden liten perle.

Mye skyldes selvsagt selve opplevelsen av vinmarkene, besøksmulighetene i vinkjelleren, den medfølgende vinsmakingen, samt hagen, interiøret og stemningen i huset.

Reisetips til Monferrato:

Lokale utflukter og restauranter i området

Solsikkeenger i Piemonte

Moncalvo – Italias minste by

Italias minste by har sannsynligvis også verdens minste rundtkjøring. Det er rent så vi ikke kan se den. Men arkitekturen, derimot; den går man ikke forbi. Like ved parkeringsplassen ligger også et flott utsiktspunkt verdt å legge turen innom.

Denne lille byen har både baker, slakter, grønnsaksforhandler og antikvariat. Til og med to pizzeriaer og flere andre spisesteder. Men lørdagskvelder bør unngås, om du ikke har reservert bord. Ellers er det ikke bord å oppdrive!

Santuario de Crea – det hellige fjellet  

En nasjonalpark med et hellig område med flere kirker, samt en liten restaurant. Påbegynt i 1589 rundt en eksisterende helligdom knyttet til jomfru Maria, som antas å gå tilbake til år 350.

Et litt underlig sted, og sannsynligvis langt viktigere å besøke for katolikker.

Ristorante Boccadoro i Panzano

Etter å ha besøkt Santuario de Crea og Moncalvo var vi ganske så sultne. Men vi visste ikke helt hvor vi skulle ta veien. Det var da vi snublet over denne lille perlen:

Det var ikke godt å vite om vi var i hjemmet til noen eller på en restaurant. Det viste seg at det nok var en kombinasjon. Mens gamlemor tok imot, slo på lyset i den mørklagte restauranten, dukket en langt yngre kvinne opp (barnebarn?) og tok opp ordren. Det vil si: ingen av de snakket engelsk og ikke hadde de meny. Det ble til at vi fulgte hennes anbefalinger. Bortsett fra en tartar jeg ikke ville begi meg ut på, var det full klaff og vel så det.

Hver rett ble laget og servert for oss, ene og alene. Mens vi satt tosomme ved vårt lille bord, kunne vi høre det putre, dampe og frese ute på kjøkkenet bak oss. Herligheter som hjemmelaget tortellini med kjøtt og grønnsaker, langtidskok hare og vitello tonno ble servert. Vinen var selvsagt lokal og smakte ypperlig. Og det var billig!

Trattoria Panoramica i Vignale Monferrato

Vårt første møte med lokalmat i Piemonte var akkurat her, på utstiktsrestauranten Trattoria Panoramica. Etter å ha vært på reise, smakte det usannsynlig godt med klassiske italienske retter som speket skinke og melom, hjemmelaget tortellini med kjøttragu og rødvin, samt gnocci med lokal ost.

Monferrato ligger i Piemonte og sammen med Langhe-Roero er dette en del av Unescos verdensarv siden 2014.  Disse to områdene er blant  Italias viktigste sentra for produksjon av vin.

Det rullende landskapet består av dyrket mark, åskammer og små landsbyer på toppene.

Dam ved vinmarkene i Monferrato
Denne reisen dannet grunnlaget for en fem siders reiseartikkel i VG Reise og på vg.no

Her kan du se flere reiseartikler jeg har levert til VG, Egmont med flere. 

Vil du lese mer om vin, vinsmaking og vinreiser?


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!