Et saktegående togeventyr

Japan hylles for hurtigtogene sine. Men når det kommer til nydelige reiseopplevelser,  nytes de best ombord på et sakte-tog. 

Tekst, foto og film: Guro Thobru

I et håndlaget glass fra et atelier i avreisebyen Fukuoka ligger det lag med ananas-krem og syltetøy fra Isigaki-øya i Okinawa, yoghurt-krem fra Oita og vanlig krem fra Kumamoto. Som topping på denne blandingen ligger et lag sake-gelé fra Daigninjo Gukojo Kitaya, et prisvinnende sakebryggeri nær Fukuoka. Godsaken serveres med kaffe, champagne, sprudlende rødvin eller et glass sake, alt etter hva du måtte ønske. De lokale råvarene er gjennomgående for alt vi skal få servert det neste halvannet døgnet om bord på et tog som overgikk alle mine forventinger om hva et tog kan være.

På perrongen står et stort og skinnende farkost i mørk burgunder med påmonterte stjerner. Syv stykker i ring flere steder. Det er dette som er Seven Stars Cruise Train og det er klar til avgang presis klokken 09.59.

Jeg blir vist inn i min egen lille suite i vogn 5 av 7. Kofferten min er selvfølgelig båret om bord for meg. Her er det fasiliteter som skrivebord, lys-dimmere ved sengen, et eget sett med toalettsaker, et utvalg drikke i minibaren og en veldig innbydende vask laget av det fineste Kakiemon-porselen.

Jeg kaller det suite for dette er så langt unna NSBs sovekupéer som du kommer.

Utenfor vinduet har det stilt seg opp en liten hær med ivrige skuelystne, som vil vinke farvel til toget. Det er da det gå opp for meg at dette er stort for japanere. De stiller med flagg, kostymer og bannere og vinker oss entusiastisk av gårde.

Toget knirker litt i det det får opp farten, men toppfarten er nok ikke mer enn rundt 60 km/t. Den velkjente lette bankingen av et tog som beveger seg starter.

Jeg går ut i gangen, og som i suiten er panelet i mørk brun valnøtt. Alle vognene er kledd med ulike treslag, og nyansene spenner fra lyst og lett til dramatisk mørkt. Dørene mellom vognene har en ramme med lys som minner om inngangen til en kul disco-klubb. Små og store detaljer som frosker i gullfarge, porselensfigurer og nydelige tre-utskjæringer finnes i alle vognene. Det gjelder å ikke haste avgårde her, ellers går man kanskje glipp av en fin utsmykning.

De to butlerne som skal passe på vognen min presenterer seg som Alex, som er halvt filippinsk og halvt newzealandsk med et nesten konstant smil om munnen, og Miuki, en veldig søt japansk jente. Som om ikke det var nok at dette helt sikkert er et av verdens hyggeligste tog å være om bord i interiørmessig, er også personalet noe for seg selv. Til og med i søt og høflig japansk målestokk.

På Kuyshu har det kjørt unike tog i mer enn 30 år, såkalte ”Design & Story”-tog. Seven Stars Cruise Train tar design til et nytt nivå. Det er et overdådig prosjekt med en prislapp på 3 billioner yen, som er så mye at jeg blir usikker på om det virkelig er sant at det tilsvarer 218 millioner kroner. Luksus på skinner er nesten en underdrivelse.

Toget tar deg med på en reise litt utenom de stedene du vanligvis reiser til i Japan. Dette var tanken til den tidligere direktøren i JR Kyushu, Koji Karaki. Mange som besøker Japan, reiser nemlig ikke utenfor ”fastlandet”, der både Tokyo og Kyoto ligger. Dette ville Karaki gjøre noe med og etter flere års planlegging sto dette prakteksemplaret av et tog på skinnene i 2013. Toget har oppnådd en utrolig popularitet siden det. Mange står på venteliste for å få med seg den unike opplevelsen det er å kjøre gjennom det grønne landskapet og de små byene, og få kose seg med overdådig luksus.

Opplevelser underveis

I tillegg til at det er veldig hyggelig å være om bordpå toget, er det også fint å gå av. Jeg ble tatt med til en visning av hvordan det berømte Kakiemon-porselenet lages. Dette er porselen som har blitt produsert siden det Ostindiske Kompani handlet med Japan, og statuetter og vaser har dekorert rommene hos adelen i Frankrike og England. Nå dekoreres Seven Stars med porselen herfra.

En annen liten utflukt gikk til Lake Kinrin. I den lille sjøen renner det ut varmt kildevann, slik at sjøvannet damper godt fra seg og skaper en mystisk atmosfære. På et 4-dagers cruise inngår også en natt på et ryokan, et tradisjonelt japansk hotell med private utendørsbasseng med vann fra varmekilder. Mount Aso, en aktiv vulkan, står også på aktivitets-planen.

Dette er en opplevelse jeg anbefaler å dele med en tog-entusiast som du er veldig glad i. Og et tips: Du kan nesten ikke være for pent kledd.

Litt om toget Seven Stars Cruise Train

For å kunne delta på Seven Stars Cruise Train må du sende søknad. Les informasjonen på nettsiden her og fyll ut søknaden. Er det mange søknader til en avgang, avholdes det lotteri. (Oppdatering 2019: Nettsiden er lagt ned)

Guro deltok på en visningstur som tilsvarer en 2-dagers tur med en overnatting i den nordlige delen av Kyushu. Det finnes også en 4-dagers tur rundt hele øya.

  • Temaet for Seven Stars Cruise Train er en slags fusjon mellom design fra øst og vest, gammelt og nytt.
  • 22.000 spesialdesignede skruer holder stort og smått på plass i interiøret.
  • Personalet er trent i alt fra topp service til å re opp sengene til å komponere det perfekte souvenir-bildet.
  • Utenlandske turister står for omtrent 20% av overnattingene på toget, men arrangørene håper på en jevn fordeling innen de nærmeste årene.
  • På toget er det 12 suiter for to personer og 2 suiter for tre personer.
  • Prisnivå:
    • For 2-dagers cruise koster det fra 330.000 yen, eller nesten 24.000 kroner, per person i en suite med to personer. Prisene varierer litt med sesong.
    • For 4-dagers cruise starter prisen på 630.000 yen, eller cirka 37.000 kroner per person i en suite med to personer.

Andre artikler fra Japan:

Mer fra Kyushu

-> Guro har også testet zen-meditasjon i et japansk tempel – les om hennes zen-opplevelse her
-> Kyushu – oppdag en ny side ved Japan
Seven Stars Cruise Train
Matservering ombord på Seven Stars Cruise Train
Høst i Kyushu, Japan

Guro Thobru var på oppdrag for Reiselykke, invitert av det offisielle turistkontoret i Kyushu.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Gjesteskribent

Gjesteskribenter og bidragsytere deler reiseopplevelser og reisetips fra der de bor, steder de har besøkt personlig eller reiser de har foretatt på oppdrag for Reiselykke.

error: Content is protected !!