Trøffellandet Montefeltro

Montefeltro i Marche

PresseturI innlandet av den italienske regionen Marche, der det frodige landskapet blant fjell og dalum er som grønnest, finner vi Montefeltro – trøffellandet der det gastronomiske gullet, trøffelen, alltid er å få i fersk utgave. 

Det er ikke det mest kjente området i Italia. Det er heller ikke det mest tilgjengelige. Men dette området byr på kunst og kultur og stor tilgang på noe de fleste gastronomer og matinteresserte setter stor pris på; trøfler i alle varianter.

Naturopplevelser i Montefeltro

Terrenget i Marche regionen er brattere, røffere og mer dramatisk for eksempel enn Toscanas rullende landskap.  Det regner mer her, på grunn av fjellene. Så er det også særdeles frodig. Her kan man fiske, dra på fotturer og padle i kajak. Men det som nok trekker de aller fleste besøkende, er som det så ofte er med Italia; maten.

Det kulinariske Marche

Marche er naboen til blant annet det noe mer kjente Emilio Romagna, hjemmet til det som regnes som den beste og mest eksklusive mattradisjonen i Italia. Likevel står Marche neppe tilbake for gourmetopplevelser. Gitt terrenget, er det mindre dyrkbar mark, færre vinstokker og kyr er i fåtall. Mer markant for området er svin, hare og duer. Og pasta, naturligvis. Og skinker, oster og … trøffel – i alle de ni variantene som finnes av denne veksten.

Trøffelhovedstaden Aqualagna

Den lille byen Acqualagna ligger i skyggen av Furlo-passet og like ved den store elven Furlo River Gorge. Nettopp dette området er spesielt kjent for sin århundre lange tradisjon for trøffeljakt. Så viktig er dette området, at Aqualagna regnes som trøffelhovedstad og står for to tredjedeler av hele landets trøffelproduksjon foregår i handelen her. Faktisk er dette det eneste området man kan spise ferske trøfler året gjennom.

Her kan besøkende dra på trøffeljakt – og spise fangsten etterpå. Slik vi gjorde.

Trøffelfestivaler i Marche

  • Den hvite trøffelfestivalen, Fiera Nazionale del tartufo bianco avholdes for 50. gang i år, og finner sted i Acqualagna i oktober og november
  • Fiera regionale del tartufo nero pregiato finner sted siste søndag i februar
  • Fiera regionale del tartufo nero estivo arrangeres første søndag i august.

Visste du …?

  • at trøffelen er en slags symbiose av underjordisk sopp og røtter av en viss type trær?
  • at man får tak i trøfler hele året i Marche? Det er fordi det finnes flere varianter her, og de kommer til ulike tider. Den hvite, tartufo bianci, er den sjeldneste og mest kostbare, og høstes oktober og november
  • at én kilo med trøffel slett ikke er det samme i verdi som en én kilos trøffel?
  • at det finnes ni ulike sorter trøffel?
  • at man må være sertifisert for å plukke eller jakte på trøffel?

Her kan du lese om da vi dro på roadtripping i Marche 

Reiselykke var invitert for å oppleve Marche-regionen av Marche, organisert av Marcheholiday. Meninger, tekst og bilder er som vanlig mine egne. 

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.