5 strandområder i Montenegro

Kysten i Montenegro strekker seg fra Herceg Novi ved grensa til Kroatia og forbi Ulcinj mot grensa til Albania. I alt 30 mil med kystlinje fylt med sandstrender, småsteinede strender, oppmurte kaianlegg og klipper.

 

Området inkluderer Kotorbukta som er uendelig vakker, men ingen stranddestinasjon i og for seg. Det er likevel fint mulig å ta seg en dukkert der. Men pass opp for cruisebåtene!

→ Les også: Topptur opp Kotors bymur

Herceg Novi-rivieraen

Herceg Novi Montenegro

Herceg Novi ligger ved inngangen til Kotorbukta og er kjent som poetenes by, og som blant annet har huset store navn som Nobel-pris vinneren Ivo Andrić og Tito’s villa „Galeb”, samt en rekke kjente sentrale jugoslaviske forfattere, som alle har vært med å sette sitt preg på byen. Dette er en langstrakt by, med 27 km kystlinje, som består av en blanding av betong og blokkområder, tradisjonsrike hus, en velholdt gamleby og hyggelige strandområder.

De mange strandområdene består av små lune bukter, dekket av småstein og oppmurte anlegg, som perler på ei snor. Igalo rommer det kjente instituttet med samme navn og er en livlig del av byen.  Baia Bianca var tidligere militærbase og rommer i dag et strandområde med leiligheter til leie. Bijela rommet i Joguslav-tiden et stort verft, men er i dag et enkelt tilgjengelig strandområde. Kumbor er en rolig del av Herceg Novi.

Jeg har utgitt en reiseguide til Montenegro. Det kan du lese mer om her!

Hotelltips: Palmon Bay Hotel & Spa * og Lazure Hotel & Maria * er luksushotellene i Herceg Novi. Jeg har bodd på det første og anbefaler det. Det andre er nyere av dato, men skal nå være det beste i byen. Frem til One & Only kommer i 2021, antar jeg …

→ Les også: Herceg Novi – Montenegros kulturby

Luštica-halvøya 

Porto Montenegro
Her fra Porto Montenegro

Luštica -halvøya er delt i to, der storparten hører til Herceg Novi, men som også er tilgjengelig med bil fra Tivat-området. Fra Herceg Novi går det båt til blant annet den blå grotte og stranden Zanjice, som regnes for å være en av Montenegros vakreste strender. Andre populære badesteder er blant annet Dobrec, Miriste og Oblatno.

→ Se også: Eksklusive Porto Montenegro

Budva – Montenegros Las Vegas

Bystranda i Budva

Budva er byen som aldri sover, med en nattklubb som kan ta imot 5 000 gjester og kasinoer som lokker særlig russere og italienere hit. Byen har vokst på rekordtid, og det preger også byen. Men det finnes hyggelige steder også her, da spesielt lagt til rette for turisme, som havna og gamlebyen.

For badeturister har også Budva sitt å by på, med en liten bystrand og tilgang til rundt 20 strender i området rundt. Fra havna kan du dra til strender med båt, ellers er det buss og bil som gjelder.

Hotelltips: Da jeg bodde her et par netter, sjekket jeg inn på Hotel Budva *. Hotellet er fire-stjerners, lekker og har super beliggenhet ved havnen og gamlebyen, nær restauranter og shopping.

Jeg skriver mer om strandområdene og mulighetene rundt Budva eguiden Reiselykke i Montenegro. 

Havnebyen Bar

Bar i Montenegro
Bar er havneby og et område som strekker seg langt inn i området bak, mot Shkodërsjøen

De færreste stopper i byen Bar, som rommer en industrihavn og er ankomststed for ferjen mellom Bar og Bari i Italia. I dette området er det strendene og den bakenforliggende innsjøen Skadar som lokker først og fremst.

Men byen Bar har også sine ting verdt å merke seg, som gamlebyen Stari Grad i høyden over byen, samt Balkans eldste oliventre. Rundt Bar finner vi også strender.

→ Les også: Magiske Montenegro: en reiseguide

Kiteparadiset ved Ulcinj

Bystranda i Ulcinj

Ulcinj ligger nærmest Albania og skiller seg fra resten av landet som mer albansk enn resten. Mens Montenegro først og fremst er et ortodoks land, er Ulcinj en multikulturell by, med rundt 85 % muslimsk befolkning. Her finner vi også en hyggelig gamleby ved havet og en liten bystrand. Legenden sier at den spanske forfatteren Miguel de Cervantes i sin tid ble tatt til Ulcinj som slave.

Ulcinj har Montenegros lengste sandstrand

En kort kjøretur unna finner vi Europas lengste strand, med 12 km lang finkornet sandstrand, som er populær blant kitere og sommerstid er dekket av solstoler tett i tett. I enden av stranda ser vi den populære nudistdestinasjonen Ada Bojana, en øy formet av elven Bojana som renner ut i havet på begge sider av øya.

 

[/wc_box]
Strandområder i Montenegro
Innover Kotorbukta er det idylliske småstrender og etterhvert småbrygger. Langs kysten av Montenegro finnes mer bademuligheter

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Til opplysning: Merk at lenker merket med *  er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en lite kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!