Kjærlighetsbyen Verona

Åsted for den altoppslukende, fatale kjærligheten mellom Romeo og Julie. Verona er en by der kjærestepar erklærer sine følelser for hverandre på veggen i passasjen inn til Juliettes berømte balkong.

Dette er også byen folk drar langveis fra for å oppleve en magisk kveld med opera under åpen himmel. Noen av disse siste folka – ja, det er oss. 

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Ettermiddagens lille forfriskende regnskyll har tørket opp. Over oss henger et dryss av stjerner – og like etter at forestillingens måne er løftet opp på plass av heisekranen, kryper den ekte månen over kanten på de historiske ruinene sentralt i Verona.

I byen spesielt kjent for den dramatiske kjærlighetshistorien mellom Romeo og Julie ført i pennen av Shakespeare, basert på et dikt knyttet til en langt eldre historie fra Verona. Om den er sann eller ikke, vites ei.

Men å være her i Verona, se huset der Julies balkong befinner seg, i gårdsplassen ved Via Cappello, forsterker antagelsen av at denne kjærlighetshistorien må da ha funnet sted …

Les også: Det gode liv ved Gardasjøen

Slik er det også med kveldens stykke: den dramatiske operaen Aïda i fire akter, der musikken er ved Giuseppe Verdi, libretto (tekst) av Camille du Locle etter et utkast av egyptologen Auguste Mariette, bearbeidet og oversatt til italiensk av Antonio Ghislanzoni. Operaen ble uroppført 24. desember 1871 i Kairo.

Les også: Sirmione – thermalspa og middelalderby

Det er en dramatisk kjærlighetshistorie som finner sted, også her i de italienske ruinene denne kvelden. Vi drar tilbake til faraoenes tid, til Kairo og feiden mellom Egypts og Etiopias konger. En kamp mellom kjærlighet og lojalitet til eget land. Oppsetningen vi så var en futuristisk versjon, men ikke mindre magisk og idet månen over Italia kryper opp over kanten på Arena di Verona, må jeg rett og slett klype meg i armen.

PS! Du kan booke billetter til Verona Arena via Book Your Guide*

Verona

Verona er byen der den verdensberømte Arena di Verona, faktisk hele 50 år eldre enn Romas Colosseum, lokker med årvisse utendørs operaforestillinger sommeren gjennom. Men Verona er også mer enn dramatikk og kjærlighet:

Verona

Verona er byen som elven Adige, Italias nest største elv, bukter seg gjennom og skiller den ene siden av byen fra den andre – mens broer i ulike stilarter kobler den stedvis sammen igjen. 

Castel San Pietro danner et blikkfang i høyden over elva og gir utsøkt utsikt over bysentrum om man  klatrer opp trappene (eller drar opp litt mindre svett i nakken med banen).


Hva med å dra på en guidet tur i Verona? Sjekk Book Your Guide her*

Verona er ikke minst byen der gatebildet med de gamle, fargerike og famlede fasadene er som kulisser i en Disney-oppsetning – bare her er det helt på ekte! Det samme er de blankpolerte marmorflisene som dekker fortauene og brosteinen som truer stilettene av enhver som prøver å pynte seg for en finere aften på en av Veronas bedre ristoranter.

Les også: Bologna: Matby med historisk svung

Verona er også en by for shopping og gode restaurantbesøk. Her er noen tips: 

Restauranttips i Verona

De beste restaurantene holder stengt mandager i Verona. Men det finnes et unntak: Vittorio Emanuele. Den eneste på piazzaen ved arenaen vår vertinne finner det godt å anbefale vår første kveld her. Vittorio Emanuele er en historisk restaurant fra 1895 med fine diningog utsikt mot arenaen. Prøv gjerne tortellinien med trøfler.

Les også: Trøffeljakt i Piemonte

Bottega Vini er en herlig vinbar, med lang vinliste.

Pizza Leone da Ciro er en pizzeria fra 1924, ligger utenfor turisttråkket og regnes av mange som en av Veronas beste. Her serveres napoletansk pizza. Selv toalettet er også gammel, av typen kinesisk «hull i bakken»-stil. (Stedet het før Pizzeria Trianon da Ciro).

Les også: Vinopplevelser i Monferrato, Piemonte

Casa Vino i Vicolo Morette er et enoteca med stolt kjøkken! Veldig bra mat. Kan anbefale fylte zucchini blomster med ricotta og hjemmelaget linguini med sopp og sorte trøfler.

For idéer til hvor du kan overnatte, sjekk booking.com her*

Noen severdigheter i Verona

Arena di Verona er faktisk mer enn 50 år eldre enn Colosseum i Roma. Dette amfiteateret er byens åpne scene for opera og konserter, og det er ikke til å unngå å se dette i bybildet.

Casa Giulietta er selve balkongen i Romeo og Julie og hører naturligvis med – men beregn store mengder turister her. Ligger i en bakgård ved Via Cappello.Piazza dei Signoriog Piazza Erbeer to åpne, fine plasser like ved, og går du i retning Ponte Pietra (broen som går over Adige-elven), kan du også legge turen innom kirken Santa Anastasia, som er en gotisk kirken som viser lokal kunst.

På andre siden ligger ruinene etter det romerske teateret Teatro Romanoog Giardini Giusi, som er en flott renessansehage på andre siden av elven. Du kan gå eller ta bane til høyden Castel san Pietro, der Verona i sin tid ble grunnlagt. Her er det flott utsikt over Verona og elven.

Vil du på shopping, er Via Mazzoni stedet å gå.

Les også: Vinmarkene i Cinque Terre: Bevaring av en gammel tradisjon


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!