Nerja – sjarme og varme ved Solkysten

Nerja – sjarme og varme ved Solkysten

Nerja er stedet å dra for den som vil ha i pose og sekk: sol og varme, litt kultur og historie – og noen av Solkystens flotteste strender.

Kystbyen Nerja kan dessuten skilte med en av områdets beste restauranter, koselige gater og en arkitektur der den arabisk-andalusiske historien fortsatt er til stede i gatebildet.

Populært turistmål

Ikke rart gatene og strendene i Nerja er fylt med ferieglade briter og skandinaver!

Det er altså ikke her du legger turen om du vil til en kystby du kan ha helt for deg selv. Så finnes neppe det langs kysten av Costa del Sol, uansett. Men om du er her, skal du ikke lange biten for roligere landsbyer: Torrox Pueblo i høyden over Nerja opplevdes overraskende stille i forhold til beliggenheten.

Det samme kan jeg si om Maro, en bebyggelse nær kysten i Nerja kommune. Ikke lange kjøreturen unna finner du også koselige (og mye besøkte) Frigiliana. Men i denne artikkelen skal vi oss holde oss i Nerja.

→ Les også: 5 koselige landsbyer ved Costa del Sol
Playa del Chorrillo i Nerja

Naturvakker beliggenhet

Omringet av strender og høyreiste fjell og hvite landsbyer, ligger Nerja på en liten høyde ut mot havet. En travel ferieby ved Costa del Sol, altså, men som likevel har beholdt sitt vinnende vesen.

Jeg er tilbake i området rundt Málaga på tampen av august, når sola fortsatt er på sitt varmeste, turistsesongen fortsatt like blomstrende og sommeren ennå ikke har gitt helt slipp i hjemlandet.

Les også: Lokalmat i Andalucía: Fra skinke og tunfisk til tapas og søtsaker

Utsiktspunkt i Nerja

Flotte sandstrender

Umiddelbart etter innsjekk på Hotel Plaza Cavana * legger jeg turen til Balcón de Europa. En plaza i høyden over havet, omringet av serveringssteder og vakre bukter med sandstrender på hver side. Det klippeformede sandfargede landskapet, grønne vekster og hvit orientalsk-andalusisk bebyggelse gjør seg mot det blå havet og ditto himmel. Jeg skjønner jo allerede nå hvorfor så mange drar hit igjen og igjen. De neste dagene skal jeg få se hva mer som gjør at så mange kommer akkurat hit.

Burriana-stranda i Nerja
Burriana-stranda er byens største sandstrand

Bukt etter bukt rundt Nerja ligger sandstrendene. Her må man ta beina fatt og gå ned bakker og trapper, men strendene ligger tett i tett rundt byen. Det ligger også noe fine strender litt lenger unna.

De berømte grottene i Nerja

Ved inngangen til grottene i Nerja

Nerjas desidert største turistattraksjon (nest etter strendene) er grottene som strekker seg rundt 5 km under jorda og som ble dannet for flere millioner år tilbake i tid. Her har man funnet levninger etter mennesker, som tyder på at det bodde mennesker her allerede 25 000 år f.Kr. Ulike funn (hulemalerier og redskaper) fra årene opp igjennom historien tyder på at de som levde her var jegere og sankere.

Her bodde de, mens de levde av det de fant rundt seg av ville bær, geiter og sjømat. Den dag i dag er hulene bebodd – dog ikke av mennesker, men av kryp som ikke tåler dagens lys.

I følge Wikipedia er grottene dessuten Spanias tredje mest besøkte severdighet, nest etter Prado i Madrid og Alhambra i Granada.

Grottene ligger ved Maro, litt ute av sentrum. En taxi tar deg der for ca. kr. 100 og det går også buss fra busstasjonen i Nerja tur/retur grottene. Spør om tidene på hotellet, turistinformasjonen eller i skranken på busstasjonen.

Inngang koster per i dag € 15 og du får utdelt audioguide på norsk. Besøkende slippes inn i puljer, og du får tildelt en tid etter kjøp av billett. Du kan også kjøpe billett på nett i forkant. Se mer her

Jeg har samlet mine beste tips til Málaga og Costa del Sol i denne reiseguiden

Tips til overnatting i og rundt Nerja

Selv sjekket jeg inn på Hotel Plaza Cavana*, som er midt i blinken om du vil bo sentralt og ikke har bil, for eksempel. Hotellet er enkelt og med rene rom. På taket finnes et basseng og solstoler, og frokosten har godt utvalg – dog noe kjedelig kaffe.

Jeg kan også tipse om Parador de Nerja*, som ligger i høyden over Burriana Beach (med heis ned til stranden). Om du vil lese mer om de spanske paradorene, har jeg skrevet denne artikkelen om det.

Les mer om de spanske paradorene her

Ellers får MB Boutique Hotel * god omtale av sine gjester, og ligger like ved Torrecilla Beach. Hotel Balcón de Europa * ligger nettopp ved Balcón de Europa med utsikt mot havet og tilgang til stranden Caletilla midt i byen.

Her spiser du godt

Byens (og visstnok områdets) beste restaurant er Oliva. Jeg tok turen selv, og hadde en utmerket lunsj der. Minimalistisk og lekker, fine dining-sted. Hit går du  for maten, ikke utsikten. Anbefales!

Fisk til lunsj hos Oliva Nerja

Ønsker du å spise et sted med utsikt, kan du for eksempel ta turen til italienske Antico Roma. Her er det mer uformelt og litt turistifisert (aka kelneren kan norske ord og uttrykk), og det er kun de fremste bordene som har utsikt mot havet.

Et annet godt alternativ, er Copa Vino, en veldig koselig og lun restaurant, med bra vinliste og smakfulle retter.

Er du på jakt etter billig middag, får du det på Little Italy og La Dama. Har også hørt gode ord om Nerja de Nerja (Bruxelle) på Burrianastranden, samt paellaen på Rincon del Sabor (paella må bestilles dagen i forveien).

Reise til Nerja

Balcon de Europa i Nerja

Du flyr eller tar toget til Málaga. Derfra (fra Málaga by eller flyplassen) tar du bussen til Nerja (ca. 1,5 timer) eller kjører selv (ca. 30 minutter).

Buss: Ved flyplassen kjøper du billett i luken like utenfor inngangsdøren til ankomsthallen – bussen går like ved. Billetten kostet meg rett under 50-lappen. Kommer du med tog til Málaga, går det buss fra busstasjonen der.

Med tog: Det er fullt mulig å reise med tog fra Norge til Málaga, men det tar naturligvis lenger tid. Se mine tips til hvor du finner info om hvordan reise ut i Europa med tog her.

Trenger du leiebil? Rimelig leiebil finner du hos Auto Europe*

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Til opplysning: Merk at lenker merket med *  er affiliate-lenker. Dette innebærer at Reiselykke tjener en liten kommisjon dersom du gjennomfører et kjøp via disse, uten at det koster deg noe ekstra.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!