5 koselige hvite landsbyer ved Málaga

5 koselige hvite landsbyer ved Málaga

Andalucía, deriblant Málaga-området, er kjent for hvitvaskede byer og landsbyer, med koselige små smau og gater, dekorert med fargerike blomsterpotter og en historie som går tilbake til maurernes tid her i området. Her er tips til 5 koselige landsbyer å besøke ved Málaga. 

Andalucía er kjent for de hvitkalkede landsbyene i maurisk stil, ofte omtalt med fellesbenevnelsen «De hvite landsbyene», eller Pueblos Blancos. Overalt ligger de; store som små, kjente og ukjente. Og visste du at du kan vandre fra landsby til landsby, også? Også Cádiz har mange koselige hvite landsbyer og byer. Les om Cádiz her

Ps! Vil du ha tips til bra hotell i Málaga? Sjekk mine tips her

De hvite landsbyene i Andalucía

I Málaga-området og Cadiz-området finner vi en rekke hvite byer og landsbyer, som ligger som i klynger mellom fjellene, og er derfor kjent som Pueblos Blancos-området. Navnet kommer av tradisjonen med å hvitvaske fasadene og dekorere gatene med fargerike blomsterpotter.

I Andalucía er det mulig å vandre fra landsby til landsby, eventuelt ri eller sykle mellom landsbyene, via ulike ruter. Men det er også mulig å ta bilen fatt fra Solkysten, for å besøke en og annen hvitvasket landsby, for å vandre gatelangs, besøke en av de koselige utsalgsstedene eller kanskje ta seg en lunsj.

→ Les også: Paradorene i Spania: Luksushotell til overkommelig pris

TIPS: Dersom du har lyst å besøke noen mer ukjente landsbyer, kan du lese mer om området Aracena og Pico de Aroches her og her. Dit kommer du enklest med bil fra Sevilla, og området ligger ca. 1,5 timer å kjøre derfra. Det er forresten dette området den berømte Iberico-skinken kommer fra. 

Her er tips til fem slike hvite byer og landsbyer å besøke ved Costa del Sol. Har du vært i dette området, har du helt sikkert vært i noen av dem.

Ronda – kunstnerfavoritten

Ronda

En spektakulær bro, fantastisk utsikt og rå natur – og enda er det flere grunner til å legge turen hit. Ronda er som et utendørs museum, der høydepunktet er juvet og den nesten 100 meter høye broa som går fra en side til en annen.

Jeg har utgitt reiseguide til Málaga-området. Les mer om dette her

For personligheter som Ernest Hemingway og Orson Welles skal det har vært særlig tradisjonene bundet til tyrefekting og flamenco som trakk dem hit. I dag er det gjerne gastronomien og naturen rundt byen, i tillegg til den ikoniske utsikten mot juvet og broa, som gjør at stadig flere søker hit. Mer om Ronda her

Tips: Legg turen innom hagen Jardines de Cuenca. Hagen er inndelt i ulike nivåer og terrasser, med flott utsikt mot juvet.

Mijas – byen med de blå blomsterkrukkene

Mijas

Den hvite, vakre fjellbyen Mijas ligger ut mot havet, og klarer som få å kombinere både strandliv og koselig fjellandsbyliv på én og samme gang.

Det er nok beliggenheten og byens skjønnhet som gjør at så mange har funnet veien til Mijas. Tett på strender og golfbaner, med utsikt ut mot havet, har byen i dag i alt 90 000 innbyggere, hvorav 10 000 fastboende briter, i tillegg til årlige 150 000 japanske turister. Mijas er med andre ord ikke den minste og mest tilbaketrukne av de hvite andalusiske byene.

Men fin og velholdt er den, delt inn i tre nivåer og med hyggelige handlegater, trivelige spisesteder og et par severdigheter. Kjennetegnet av eseltaxier og ikke minst gjenkjennelig for de 3 000 blåmalte blomsterpottene som borgermesteren har fått plassert ut. Plantene er det skolebarna som tar seg av, for hver morgen er barne å se i gaten, på vei for å vanne blomstene.

Tips: Spanish Ceramic Paradise er det beste utsalgsstedet i byen for keramikk.

Frigiliana – Andalucías vakreste by?

Denne hvite landsbyer er kåret Andalucías vakreste by og er definitivt en sjarmerende hvit landsby, med smale smau og trapper som følger byen i landskapet.

Her bor det i overkant av 2 500 innbyggere og en god del er briter. Fra å være en landsby som blant annet produserte honning og olivenolje, lever innbyggerne i dag av turisme. Byen er veldig vakker og sjarmerende, og det er koselig å gå gjennom smauene og innom små butikker og caféer.

Tips: Kom tidlig for å få litt alenetid før bussturister fyller gatene.

→ Jeg har samlet mine beste reisetips til Málaga-området i en e-bok. Les mer om dette her

Eksklusive Marbella

Puerto Banus
Luksushavnen Puerto Banús ved Marbella

Glamour, luksus og det gode liv: legger du turen til Marbella, finner du 20 km kystlinje, fire marinaer og seksten golfbaner innen rekkevidde.

I tillegg finner du stilfulle strandklubber, flotte sandstrender med lav bebyggelse og fjelltopper i bakgrunnen. Området er kjent for Golden Mile, en strekning med flotte strender, beach clubs, lukushotell og fine dining. Marbella har også den største tettheten av Michelin-restauranter i Málaga-området.
Her finner vi også luksushavnen Puerto Banús og Marbella gamleby, som er veldig koselig å vandre rundt i.
Tips: Ta turen til luksushotellet Punto Romano for en bedre middag. Her finnes flere gode restauranter.
→ Les også: Málaga: samtidskunst, kulturarv og tapas!

Vil du ha mine tips til bra hotell i Marbella? Sjekk denne artikkelen her

Antequera – i hjertet av Andalucía

Antequera

I hjertet av Andalucá, omtrent midt mellom Málaga og Sevilla,  ligger Antequera – et historisk og kulturelt område med mer enn femti monumenter og arkeologiske steder av betydning.

Byen har største tetthet av kirker i hele Andalucía, og området er en del av UNESCOs verdensarv blant annet på grunn av de tre megalittene og to naturmonumentene som finnes der.

El Torcal de Antequera

Ikke lange kjøreturen unna Antequera ligger nasjonalparken El Torcal de Antequera som er kjent for karakteristiske kalksteinsformasjoner, formet gjennom millioner av år. Fjellene her rommer en rik vegetasjon og fauna, og her kan vi se fossiler etter tiden da området lå under hav. El Torcal de Antequera har vært nasjonalpark siden 1989 og her finnes ulike turstier man kan følge.

Tips: For en bedre lunsj, legg turen til den familiedrevne restauranten Arte de Cozina i Calle Calzada 27, der mor og sønner står for mat og servering.

Visste du forresten at det er mulig å vandre i maurernes fotspor?

Et nett av turstier fører fra landsby til landsby – og det er også mulig å ri eller sykle mellom landsbyene.

Vandre mellom landsbyer

Fire ulike ruter er inndelt i den sentrale ruten, den nordlige ruten, den vestlige ruten og den østlige ruten. Den sentrale ruten starter i Sierra de Grazalema, den nordlige ruten starter i Puerto Serrano, den vestlige ruten starter i Arcos de la Frontera og den østlige ruten starter i Benadalid.

Dette reisemålet kan passe for deg som ønsker å bli bedre kjent med lokalkultur, smake på lokale produkter, lære mer om forhistorien og oppleve det unike og naturnære ved området.

Les gjerne mer om de hvite landsbyene i Las Alpujarras her

 

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Så mange flotte, spennende steder! Ronda besøkte jeg selv for et par år siden. Byen er flott på bilder, men helt utrolig å se med egne øyne! Antequera hørtes veldig flott ut, både byen – og ikke minst nasjonalparken. Jeg drar gjerne tilbake for å bli bedre kjent med dette området. Takk for tips. 🙂

  2. Et område som ser helt fantastisk ut, og som jeg har til gode å besøke. Spesielt El Torcal de Antequera og Ronda fikk det til å krible i reisenervene, men også de små, koselige byene ser helt utrolig vakre ut. 🙂 Åh! Reiser gjerne hit en gang, altså. 🙂 Inspirert!

error: Content is protected !!