Å utforske Nord-Italia med tog

Enten du kommer dit med tog eller fly: Milano er et godt utgangspunkt for å utforske en rekke andre norditalienske perler innen rimelig rekkevidde.  Her er noen reisetips til Nord-Italia med tog.

Med tog som tar alt fra en halv time til tre, kommer du deg enkelt og greit til innsjøer som Comosjøen og Gardasjøen, til italienske perler som Venezia og Firenze i Toscana.

For ikke å glemme muligheten til å dra enda lenger sørover, mot Roma! Men pass på å få deg noen dager i Milano først – her er langt mer å oppleve enn det man umiddelbart kanskje tenker. Sjekk ut mine 10 tips til Milano her

PS! Sjekk ut Trainline for togbilletter i Italia her*

Som en start, her er fem tips til steder å utforske videre:

→ Les også: Slik reiser du ut i Europa med tog

1. Kjærlighetsbyen Verona

Verona er byen spesielt kjent for den dramatiske kjærlighetshistorien mellom Romeo og Julie. Historien som ble ført i pennen av Shakespeare er basert på et dikt knyttet til en langt eldre historie fra Verona. Om den er sann eller ikke, vites ei.

Verona

Å være her i Verona, se huset der Julies balkong befinner seg, i gårdsplassen ved Via Cappello, forsterker antagelsen av at denne kjærlighetshistorien må da ha funnet sted … Det er også her i Verona at Arena di Verona, faktisk hele 50 år eldre enn Romas Colosseum, befinner seg. Her arrangeres årvisse utendørs operaforestillinger sommeren gjennom.

Men Verona er også mer enn dramatikk og kjærlighet:

Verona er byen som elven Adige, Italias nest største elv, bukter seg gjennom og skiller den ene siden av byen fra den andre – mens broer i ulike stilarter kobler den stedvis sammen igjen. Castel San Pietro danner et blikkfang i høyden over elva og gir utsøkt utsikt over bysentrum om man  klatrer opp trappene (eller drar opp litt mindre svett i nakken med banen).

Verona er ikke minst byen der gatebildet med de gamle, fargerike og famlede fasadene er som kulisser i en Disney-oppsetning – bare her er det helt på ekte! Det samme er de blankpolerte marmorflisene som dekker fortauene og brosteinen som truer stilettene av enhver som prøver å pynte seg for en finere aften på en av Veronas bedre ristoranter.

PS! Sjekk ut Trainline for togbilletter i Italia her*

Toget tar ca. 1 time og 15 minutter fra Milano Centrale

Se min guide til Verona her

2. Matbyen Bologna

En time med hurtigtog fra Milano ankommer vi Bologna, i hjertet av det gastronomiske området Emilia-Romagna. Dette er altså byen for matglade, men også for de lærde – for her så Europas første universitet dagens lys.

Bologna

Ikke minst er dette en fin by å besøke for deg som er interessert i historie. Men visste du at Bologna også er kjent for bilproduksjon? Her ble sportsbiler som Ferrari, Maserati og Lamborghini født. Arkitektonisk er Bologna nok særlig kjent for de mange søylegangene – i alt 40 km av fortauene i byen er dekket med tak. Det som er mindre kjent, er at Bologna også har en rekke kanaler. I dag er mye av kanalene dekket til, men de er fortsatt synlige enkelte steder, som mellom Cia Piella, Via Oberdan og Via Capo Di Lucca.

For en dagstur til Bologna, kan det være fint å starte rundturen ved Neptun-fontenen og piazza Maggiore like ved. Her ligger Basilica di San Petronio, som er fin å besøke. Det er gratis inngang, men vil du ta bilder inne i kirken, må du betale en liten avgift på € 2.  Derfra kan du svinge av mot Quadrilatero, som er selve hjertet av Bologna, byens historiske sentrum og utviklet for handel.

Dette området rommer flere små gater som går på kryss og tvers og der gatenavnene kan avsløre hvilke aktiviteter og varer som ble solgt der. Fortsatt er dette strøket fylt med spesialforretninger den dag i dag, men også ulike serveringssteder.

PS! Sjekk ut Trainline for togbilletter i Italia her*

Toget tar ca. en time fra Milano Centrale

Se mine reisetips til Bologna her

3. Kunstnerbyen Bergamo

Den historiske kunstnerbyen Bergamo kan by på venetiansk arkitektur, gode matopplevelser og sjarme. Og beliggenheten er det ikke noe å si på!

Bergamo Italia

Bergamo reiser seg i grenselandet mellom den store Posletten og alpene, kun en times tid med tog unna Milano. Dette er faktiske egentlig en by som består av to byer – en gammel og en ny. Den nye, Città Bassa, er der hvor togstasjonen ligger. Oppe i høyden ligger gamlebyen, Città Alta, omkranset av bymuren fra 1600-tallet.

Denne vakre byen i åsen var i sin tid verdsatt av kjente kunstnere som Petrarca, Stendahl, Hesse og Hemingway. Det er ikke så rart da, at Bergamo gjerne omtales som ”kunstbyen”. Midt i gamlebyen finner vi en sjelden vakker torgplass som går tilbake til det 15. århundre – Piazza Vecchia. Arkitekten Le Courbusier skal i sin tid ha uttalt at Piazza Vecchia er «den vakreste torgplassen i Europa».

Det går taubane lenger opp i byen, opp i åsen San Viglio. En rask tur med banen befinner du deg på toppen av byen, med utsikt over byen, slettene rundt og mot alpene.

PS! Sjekk ut Trainline for togbilletter i Italia her*

Toget tar ca. 50 minutter fra Milano Centrale

Se mine reisetips til Bergamo her

4. Levanto – Cinque Terres sjette by

Levanto er nærmeste by til nasjonalparken Cinque Terre og det tar i underkant av tre timer fra Milano. Her kommer du tett på strandliv og aktiv ferie, samtidig som du har muligheten til å utforske mer av Liguria med tog.

Levanto sett fra stien over

Ettersom deler av Levanto ligger inne i nasjonalparken, blir Levanto gjerne omtalt som Cinque Terres sjette landsby. Det betyr også at man her bor tett på, og kan ta toget inn til de andre landsbyene flere ganger i timen.

Som by skiller den seg ellers også fra Cinque Terre-landsbyene ved at arkitekturen er annerledes. Her er flere flotte bygninger og palasser som minner om fordums tid, da Mussolini og hans likemenn frekventerte Levanto om sommeren. Her er en lang strand, en fin park med lekeapparater, delikatesseforretninger og et par gode riktig gode restauranter.

PS! Sjekk ut Trainline for togbilletter i Italia her*

Tre tips til Levanto

  • Sykle langs den nedlagte toglinjen til Bonassola, 10 minutter unna
  • Utforske Levanto-høyden til fots eller med elsykkel. Sjekk ut Ebike in Cinque Terre
  • Dra til Cinque Terre, besøke landsbyene eller gå tur fra landsby til landsby

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

5. Venezia – karnevalbyen

Venezia er den unike byen, med vann i gatene og gondolførere som synger bak neste smau. Det er byen med årlige happenings som filmfestival og det viden kjente karnevalet. Og det er byen man må ha opplevd minst én gang i livet.

vannbyen Venezia

Byen som er bygget opp av kanaler, der broer fører fra én side til en annen. En by rik på palasser og romantikk, fullt av turister, men like fullt rik på skjulte steder utenfor turisttråkket. Mitt beste tips til Venezia er å overnatte der – for å kunne oppleve byen tidlig morgen og på kveldstid, når dagsturistene har forlatt Markusplassen og de få stedene alt for mange oppsøker på én gang. Og det er nok lurt å styre unna akkurat sommermånedene …

Toget tar ca. 2 timer og 25 minutter fra Milano Centrale

Her er mine 15 tips til Venezia

PS! Sjekk ut Trainline for togbilletter i Italia her*


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Åh, etter min første smakebit nå av Italia er dette noe som virkelig frister! Både spesielt Cinque Terre og Venezia er høyt opp på ønskelista mi. 🙂

error: Content is protected !!