Intervjuet på God morgen, Norge TV2 om soloreiser

Soloreiser er in! Det å reise alene er blitt et fenomen, og i den anledning ble Renate og jeg invitert til God morgen, Norge på TV2 for å snakke om dette – med utgangspunkt i boka vår, Å reise alene. En håndbok for soloreisende. Stor stas!

Tidligere i år lanserte Renate Sandvik og jeg Norges første håndbok for deg som vil reise alene. Og det er ikke helt tilfeldig at jeg kom på idéen om å utgi eboka Å reise alene. Håndbok for soloreisende. Ei heller var det tilfeldig at det var nettopp Renate fra Renatesreiser.com jeg inviterte med i prosjektet. Les mer her

Nå ble vi to altså invitert til God morgen, Norge på TV2 for å fortelle om boka og det viktigste her: tematikken å reise alene. For det er blitt et fenomen og stadig flere ser dette som en aktuell måte å reise på. Det er bra! For slik forsvinner fordommer og flere som ikke har noen å reise på tur med ser at det faktisk er en mulighet. Hvor kult er ikke det?

Se innslaget her

Reiselykke og Renatesreiser på TV2

For det er stadig flere som reiser alene, det viser de senere års reiselivsundersøkelser, der dette er et trekk som går igjen der. Jeg skriver litt om dette her i artikkelen om reisertrender for 2019. Flere reiselivsaktører, som Apollo og Ving, tilbyr nå også løsninger for soloreisende. I tillegg finnes flere reiselivsaktører som tilbyr gruppereiser nettopp rettet mot alenereisende som vil reise med på tur med andre, som Jomfrureiser og Carpe Diem.

Men hva er det som gjør at flere reiser alene? Jeg tror det handler om flere ting, som blant annet disse seks tingene:

1. Flere bor alene

Her i Oslo nærmer det seg nå 50% single husholdninger. Ved inngangen til 2018 var det 47 % av Oslos befolkning som levde alene.  Nå betyr ikke dette at man ikke har noen å reise på ferie med. Men det kan være vanskelig å finne noen å feriere med om sommeren, for eksempel, dersom alle venner rundt en prioriterer tiden med sin nærmeste familie.

2. Andre typer reiser

Men det er ikke bare de som bor alene som reiser alene. Mange som bor alene reiser kanskje heller aldri alene, mens andre som er i et forhold kanskje drar alene likevel – fordi de vil til et annet reisemål enn partneren, fordi de vil oppleve en annen reiseform enn vennene eller fordi de kan reise på andre tider enn resten av familien – for eksempel.

Trolltunga
Her er jeg på vei til Trolltunga fra Odda, mens min mann er på bluesfestival i Skånevik

3. En annen arbeidshverdag

Måten vi jobber på har endret seg. Ikke alle jobber på kontoret 8 – 16. Noen jobber skift, andre kan ta laptop’en under armen og reise verden rund med jobben under armen. Det er ikke sikkert at alle rundt en har samme fleksibilitet – så da er det kanskje like greit å kunne reise alene. Ikke sant?

4. En global bevegelse

Vi er en del av den globale verden og verden er nærmere nå enn noen sinne. Stadig flere kvinner også i andre land reiser mer alene, også i land som står lengre fra oss når det gjelder likestilling. Vi lar oss inspirere!

Å reise alene av Renate Sandvik
Her er Renate på tur i Iran – alene

5. Sosiale medier, internett og app’er

Det er ikke noe nytt at hverken kvinner eller menn reiser alene. Men vi er flere som gjør det enn før – og så er vi også flere som reiser i det hele tatt enn før. For de som reiser alene, finnes det nå ulike grupper og app’er man kan treffe andre reisende gjennom – for ikke å glemme Instagram. Vi kommer lettere i kontakt med andre reisende, om man har behov for det.

6. Ut av komfortsonen

Jeg tror også stadig flere av oss ønsker eller ser et behov for å bevege seg ut av komfortsonen. Det gjør i hvert fall jeg! Og er det noe som gjør at vi flytter grenser og får nye perspektiv, er det i hvert fall reiser. Når jeg reiser alene, er det også stadig nye ting å ta stilling til, ulike utfordringer og så klart hyggelige erfaringer å ta med seg til andre deler av livet også. Vi utfordres, lærer og flytter grenser.

Og det beste med alt dette? At det å reise alene er langt mindre stigmatiserende enn før! For det har nemlig ikke alltid vært like sosialt akseptert å være kvinne og reise alene. Her tror jeg nok Renate og jeg, sammen med de mange andre både her hjemme og der ute som reiser alene, har bidratt en liten bit. Sjekk gjerne også ut Pauline fra Pauline Travels, for eksempel.

Relaterte artikler om å reise alene

→ 16 tips til deg som vil reise alene
→ 8 grunner til å reise alene
→ 15 ting jeg har lært av å reise alene
→ Kvinner som reiser alene

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
  1. Morsomt å se dere «live», som Laila sier, og så flinke dere var. 😀 Enig med dere – det er langt mindre stusselig å reise alene enn man kanskje skulle tro. Hurra for dere! 🙂

error: Content is protected !!