Sherry – Andalucías hete vin  

Sherry – Andalucías hete vin  

Sherry er en beskyttet varemerke på linje med Champagne – og blir kun laget i og rundt Jerez de la Frontera i Cadíz. Dette er nemlig en sterkvin med lang tradisjon og noe av det Andalucía er aller mest kjent for i vinverdenen.

På besøk i Jerez de la Frontera hører det derfor ikke bare med å smake et glass tørr sherry på en tradisjonell tabanco. Her måtte det til med et besøk med tilhørende smaking på en tradisjonell bodega også. Valget falt på Bodegas Tradición, hvor det produseres eksklusivt gamle sherryer.

Her forteller jeg om da jeg var på tanbanco i Jerez de la Frontera for å oppleve flamenco – og smake sherry!

Her møter jeg Sabrina, som tar meg med rundt på anlegget, til det unike, historiske biblioteket og i kunstgalleriet. Og ja, så klart: Jeg får møte vinmakeren José Blandino. Men først:

Hva er det som er så spesielt med sherry? Jo, det vil Sabrina forklare meg.

ANNONSE

Hetvin tilsatt ekstra alkohol

Sherry er en sterkvin (tidligere het det hetvin, som altså er det samme). Etter at fermenteringen er ferdig, får vinen tilsatt ekstra alkohol. Dernest blir den overført til et system med gamle eiketønner som allerede inneholder viner av ulike aldre. Systemet kalles solera. – Det er dette som er så vanskelig for mange å forstå, sier Sabrina. Slik blir nemlig unge viner blandet med eldre viner, som da allerede ligger lagret på tønner.

Sabrina ved sherry produsenten Bodega Tradicion

Sabrina forklarer meg om jordsmonn, druesorter og om sherry-triangelet

Denne blandingen gjøres bare litt og litt. For å gi plass til den nye vinen, helles noe av vinen på tønna over på en annen tønne med lengre lagret vin. – På denne måten blir vinene hele tiden blandet sammen etterhvert som de blir eldre, sier hun. Dermed tar de unge vinene til seg noe av karakterene til den eldre vinene, noe som også sikrer en konsistent stil på sherryen.  

Jeg har utgitt eboken Andalucía på 1-2-3. Kulturen. Maten. Vinen. Kjøp den her!

Solera, criaderas og venencia

Vi har funnet veien inn dit tønnene står lagret på rekke og rad i criaderas bordover og oppover. Her er det i alt seks slike ulike grupper med gamle vintønner. José Blandino, Bodegas Tradicións egen vinmaker, kommer forbi og illustrer hvordan han smaker på sherryen og hvilke teknikker han har for å gjøre så.

Vinmakeren viser hvordan han henter opp sherry med en venencia og hvordan han heller sherryen i glasset

Det gjøres på et vis jeg aldri har sett før. Til dette bruker han nemlig en venencia, et instrument han henter sherry opp fra tønnen med. Dernest svinger han på den og heller sherryen over i et glass. Blandino er altså ikke bare vinmaker. Han er også en venenciador, en som vet å håndtere akkurat dette instrumentet.

José Blandino lukter på sherry ved Bodega Tradicion

Sherry og sherrysmaking på bodega

Det hører med til et bodega-besøk å smake på husets viner. Så også for meg. Sherryene jeg smakte meg gjennom, var en 10 år gammel Fino, en Amontillado, Enpalo Cortado, en Alorosa, en Cream Tradition og en 100% Pedro Jimenez  Den siste endte jeg med å kjøpe med meg hjem til den nette sum av kr. 850,-. Det er ikke rimelige dråper, men de er gamle – hele 20 år – og laget med tålmod, kvalitet og tradisjon.

sherry og sherrysmaking Bodega Tradicion

Noen kjappe fakta om sherry

Sherry-triangelet: Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria og Jerez de la Frontera  

Druetypene: Det er tre druetyper som brukes i sherry: Palmino, Pedro Ximénez og Moscatel

Flor: Det tykke, hvit laget av gjær som legger seg over et lokk og som hindrer oksydering – og slik blir fino sherryer til. Amontillado sherry lagres en kort stund under flor, mens oloroso ikke i det hele tatt.

Sherrystiler: Fino, Oloroso er Amontillado alle tre tørre sherryer, men skiller seg fra hverandre blant annet ved ulik lagringstid. De søte sherrystilene deles inn i Pale Cream (søtet Fino) og Medium og Cream (som ofte er søtede Amantillao)

Her sitter jeg sammen med Sabrina, som forteller om du ulike sherryene jeg skal smake på. Bak oss på veggen ser du kunst av den unge Picasso

Om Bodegas Tradición

Dette er en bodega i Jerez de la Frontera som eksklusivt satser på gamle sherryer. Her kan du dra på sherrysmaking, men det koster en sum: Det er tross alt edle og eldre dråper du får smake på.  Bodegaen har en flott kunstsamling, blant annet noen av Picassos tegninger fra han var ung gutt. Her er også et arkiv, der en bibliotekar nå sitter og går gjennom historiske dokumenter. Les mer på deres nettside her: Bodegastradicion.es

Vil du lese mer om Andalucía?

Sjekk ut min reiseguide til Andalucía, som beskrevet her

Alpujarra – det mauriske Paradis

De mauriske hagene i al-Andalus

Flamenco – fortellerkunsten fra Andalucía

Sherry – Andalucías hete vin


Denne artikkelserien og utgivelsen «Andalucía på 1-2-3» er gjort mulig med støtte fra EU-fondet FEDER og bistand fra Turistkontoret i Andalucia og Spanias turistkontor i Norge.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!