Dypdykk i Bangkok: En innføringsguide til Thailands hovedstad

Dypdykk i Bangkok: En innføringsguide til Thailands hovedstad

Bangkok er en hub, et Asias New York og en eksplosjon for sansene. Byen blir ofte kaldt «Englenes by», som Los Angeles, men går også under betegnelsen «Østens Venezia».

Lokalt kalles Bangkok imidlertid Krung Thep, som er en forkortelse av intet mindre enn verdens lengste hovedstadsnavn;

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasat- han Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit (!).

Denne reiseartikkelen er en inngang til flere artikler fra og om Bangkok og er utdrag fra min reiseguide Bangkok på 1-2-3. I denne artikkelen finner du konkrete reisetips, som tips til overnatting, hvordan du kommer deg rundt i Bangkok, om ulike områder og lenker til flere av mine artikler om Bangkok for deg som virkelig vil dypdykke i Thailands hovedstad.

Rattanakosin Island Bangkok
Utsikt fra Wat Saket som du kan lese om her

Bangkok – den kontrastfulle byen

I Bangkok finner vi tradisjonsrike thailandske villaer og historiske markeder side om side med moderne høyhus i glass og stål. Her finner vi en miks av det moderne og det tradisjonelle, av luksus og det enkle, av neon og vakkert treverk, av gulldekorerte templer og forslitte gatehjørner.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Der vi finner det hypermoderne i én bydel, finner vi tradisjon og historie i den neste.

I gatene farer mopedene forbi, mens biler, busser og tuk-tuk’er tidvis står og stamper i trafikken. På elva Chao Phraya, Bangkoks hovedpulsåre, går båtene i skytteltrafikk mellom stoppesteder. Folk går av og på, til og fra jobben, skolen eller markedet.

Tips: Du kan bli med på privat guidet tur eller gruppetur til Maeklong Railway Market og Damnoen Saduak Floating Market. Sjekk ut muligheten her*

Båt Chao Phraya River

I gater og smau finner vi de utallige matbodene, massørene og de skjulte barene. I skybarene serveres fargerike drinker og overprisede middager. Det gjelder å ta beina fatt og få med seg noen av Bangkoks mange nabolag.

Les også: Restauranter i Bangkok: Her er noen tips til gode matopplevelser

Men nede på bakkeplan er prisbildet noe helt annet: Her står den ene gatematselgeren etter den andre på rekke og rad langs fortauene, med priser ned til en tier for en middag. Men ikke på en mandag, for da skal gaten vaskes.

Les også: Bangkok til fots: 5 bydeler å utforske gate for gate

Et dypdykk i buddhistisk tradisjon

Buddhismen står sterkt i Thailand, så også her i Bangkok. Det ikke godt å si hvor skillet mellom kultur og religion går. I Bangkok kan du dypdykke i buddhistisk tradisjon og kultur og slik bli bedre kjent med byens kulturelle hjerte, historie og samtid.

Grand Palace og Wat Pho

I Baan Bat-området blir fortsatt munkenes almisseboller produsert for hånd.Phra Chan-markedet er salg og bytte av amuletter big business, mens gullforgylte Buddha-figurer står på rekke og rad gatelangs i Thanon Bamrung Mueang, klar for å bli hentet hjem til et tempel.

Bangkok – en by fylt med templer

For ikke alle templer har en egen Buddha, men ønsker de seg en. Dermed samles det inn penger, over tid, til fellesskapets og tempelets egen Buddha-statue.

À pro pos templer: Bangkok har definitivt sin andel av disse. Mer enn 400 templer er fortsatt virksomme i metropolen og flere av dem er vel verdt å besøke for enhver turist. Det er også Grand Palace, en av Bangkoks hovedattraksjoner. Så forseggjort, så rikt utsmykket, så fylt av turister … Man trenger minst en halv dag til disposisjon her.

Et tips er å booke en guidet tur til Grand Palace og Wat Pho. Denne halvdagsturen tilbyr også guiding i Wat Trimitr i tillegg*.

Grand Palace Rattanakosin Island Bangkok

Khet, khlong, thanon og soi

Bangkok er delt inn i 50 khet (bydeler) og er delt i to av elva Chao Phraya. Kanalene i byen kalles khlong, større gater kalles thanon og mindre gater og smau kalles soi

Områder med skyskrapere og kjøpesentre omtales ofte som New Town (Nybyen), mens øya Rattanakosin ofte omtales som Old Town (Gamlebyen). Her er bygningene ikke høyere enn maks åtte etasjer. 

Med New Town menes ofte områdene Silom Road og Sathorn Road, samt Siam Square og Sukhumvit Road. 

Ikke å forglemme, de mange markedene. Skal du gjøre deg kjent med det ekte Bangkok, hører det også med å finne veien til et eller flere av de mange markedene som finnes.

Bangkok område for område

Silom Road er en av Bangkoks største butikkgater og hvor vi finner kjøpesentre, ambassader, restauranter og hotell. 

Sathorn Road ligger enda flere ambassader og større bedrifter. 

Siam Square er Bangkoks finansielle kjerne, med skyskrapere og kjøpesentre. 

Sukhumvit Road finner vi også kjøpesentre og hotell. 

Benjakitti Park i Bangkok
Benjakitti Park i Bangkok

Dusit er det administrative senteret i Bangkok og det er her Kongepalasset ligger. Store deler av regjeringen holder til i Dusit, men deler av den har blitt flyttet til Government Complex i Watthana Road, litt utenfor Bangkok. 

På Rattanakosin-øya ligger de to store turistattraksjonene Grand Palace og Wat Pho.  Her ligger også Khao San Road, den kjente backpackergata i det største turistområdet i Bangkok. Her er det billig overnatting, utesteder og suvenirbutikker. 

Tips: Hva med en guidet tur til Wat Pho og Wat Arun? Sjekk ut dette tilbudet*

China Town er en del av gamlebyen og et «must», for deg som vil oppleve det ekte Bangkok: Her finner vi livlige gater, markeder og neon. Men der er også historiske bygninger og flere spennende gater og områder å gå rundt i. 

Tips: Det er mulig å dra på guidet tur i Chinatown. Sjekk ut dette tilbudet her, om du er interessert i det.

Kvinne i Chinatown Bangkok
Selger i Chinatown, Bangkok

Bangkoks sjel

Bangkoks sjel, slik jeg opplever den, er ikke enten eller, men en miks av det mørke og lyse, av gamlebyen og nybyen, av store, uoversiktlige markeder og det bortgjemte, de skjulte perlene og det du kanskje ikke vil se eller vite om, men som likevel har sitt publikum.

Tips: Denne guidede turen tilbyr besøk i Floating Market og Railway Market

Mitt beste reisetips til Bangkok er dette: Kom deg rundt i Bangkoks gater og benytt deg av undergrunnen så vel som elvebåtene. Utforsk det historiske Bangkok og de moderne områdene. Det ekte Bangkok finner du et sted mellom templene og skyskraperne, mellom elva og undergrunnen, mellom cocktailbaren og gatematen.

Tips: Dra på guidet lokalmatsafari med seks smaksstopp. Sjekk ut her*

Bangkok på ekte

Reisetips til Bangkok

Å vandre gatelangs i Bangkok er en opplevelse! Ta for deg byen område for område, og legg ut på vandring. Slik kan du få innsikt i dagliglivet blant de lokale.

Les mine tips til områder å utforske til fots her

Overnatting i Bangkok

Det kan være lurt å sette seg litt inn i hva du ønsker å få med deg i Bangkok før du bestiller overnatting. Avstandene kan være store og det kan ta noe tid å komme seg rundt i byen.

Er du her for første gang, vil du kanskje bo nært de større attraksjonene – eller i hvert fall nært en Sky Train stasjon eller undergrunnen, slik at du kommer deg enkelt rundt i byen.

Jeg har valgt ut tre områder jeg spesielt vil anbefale ut i fra nettopp de kriterier, og som jeg tenker er best for deg som kanskje reiser til Bangkok for første gang.

Uavhengig av budsjett vil jeg personlig anbefale å bestille et hotell med basseng og aircondition. Det kan bli varm og støvete i storbyen, og da er det gjerne deilig å kjøle seg litt ned etter sightseeingen.

Rattanoksin Island/Khao San Road

Riva Surya

Rattanakosin-øya er gamlebyen i Bangkok, der vi blant annet finner de to store turistattraksjonene Grand Palace og Wat Pho. Her er det supert å bo om du vil utforske denne delen av Bangkok, først og fremst.

Med dette som utgangspunkt, kan du dra på oppdagelsesferd i flere tradisjonsrike områder og gater. Her er det ikke skyskrapere, men lavere bygninger med maks åtte etasjer.

Jeg kan anbefale Riva Surya*, et mindre boutique hotell som ligger noen kvartaler unna og vender ut mot elva. Dette er en mer lokal, thailandsk opplevelse enn de internasjonale kjedehotellene vi også finner så mange av i Bangkok.

Hotellet er familiedrevet, har basseng og restaurant. Riva Surya har utmerket beliggenhet, nær Grand Palace og Wat Po. I tillegg er det gåavstand til Khao San Road og Soi Rambuttri. Hotellet har dessuten fått 9,0 i score av tidligere gjester via booking.com*

Det går også båt opp og ned langs elva med kort gangavstand til stoppestedet. Nærmeste undergrunn ligger ca. 2 km. unna.

Et annet lite boutique hotell i området er Riva Arun Bangkok*. Dette ligger nærmere blomstermarkedet, like ved elve- bredden og har en restaurant på toppen med flott utsikt til Wat Arun og Wat Pho/Grand Palace. Dette hotellet har også blitt tildelt 9,0 i score av tidligere gjester på booking.com.

Hotell ved Bangkok Riverside

Litt lenger ned langs elva Chao Phraya finner du et område med flere av de større internasjonale hotellene.

Luksushotellene Shangri-La*, The Peninsula Bangkok* og Mandarin Oriental* ligger nokså nærme hverandre, med The Peninsula på andre siden av elva. Disse er større fem-stjerners hotell som ligger fint til ved elven og nær offentlig transport.

Shangri-La er et av Bangkoks grønne/øko-vennlige hotell og har investert i solcellepanel for oppvarming av vann.

Hotell i Sukhumvit

Her bor du tett på kjøpesentre, restauranter og natteliv, samt nært Sky Train, noe som gjøre det enkelt å komme seg rundt i Bangkok.

Tar du utgangspunkt i stasjonen Sukhumvit MRT vil du derfor kunne finne et større antall aktuelle hotell hvorav flere er businesshotell med gode fasiliteter.

For deg som søker nærhet til shopping og storbyliv mer enn historiske severdigheter, kan dette være et godt alternativ. Her finner du kjeder som Novotel, Marriot, Radisson Blu og andre. Se booking.com for oversikt og priser*.

Hvordan komme seg rundt i Bangkok

komme seg rundt i Bangkok

Det er ikke mangel på hverken taxi eller tuk-tuk i Bangkok, og ikke er det dyrt heller. Men rushtid gjør det enklere å reise rundt i byen med offentlig transport, som båt, buss, undergrunn og Sky Train.

Det er særlig i tidsrommene mellom kl. 07.00 og 09.00 og 17.30 og 20.00 at trafikken går tregt.

Bangkok MRT Subway

Undergrunnen i Bangkok er en enkelt og rask måte å komme seg rundt i byen på. Det er to linjer (blå og lilla) og du kjøper billett på automater på stasjonen. Undergrunnen er koblet til Sky Train BST via Asok Station.

Nyere MRT stasjoner, som Wat Mangkon, Sam Yot, Sanam Chai og Itsaraphap i gamlebyen og Chintatown, gjør det i dag langt enklere å utforske den historiske delen og finne frem til flere av severdighetene enn tidligere.

Wat Mangkon Kamalawat Station er oppkalt etter tem- pelet ved samme navn, og ligger midt i Chinatown. Itsaraphap Station er det beste alternativet for å besøke Wat Arun (Temple of Dawn). Sanam Chai Station ligger i gåavstand fra Grand Pa- lace, Wat Phra Kaeo og Pak Khlong Talat blomstermarked.

BTS Sky Train

Sky Train har to linjer som er koblet sammen på Siam Station og kan ta deg rundt hele Bangkok på en halv time. På Asok Station er BTS og MRT koblet sammen. Billetter kjøper du via automat utenfor stasjonen.

Flere av stasjonene er også koblet til busslinjer.

Chao Phraya Express

reise rundt i Bangkok med båt på Chao Praya

Det går båter til begge sider av elva Chao Phraya. Stoppe- stedet Central Pier / Saphan Thaksin gjør det mulig å bytte til BTS Sky Train. Flere av stoppene gjør det også mulig å koble seg til bussrutene.

I tillegg til rutebåtene, finner du turistbåter. Turistbåtene stopper ved severdighetene og har blått flagg. Disse er noe dyrere å reise med enn lokalbåtene. Turistbåter med hop-on hop-off mulighet. Nettside: chaophrayaexpressboat.com

Klima, språk og tidsforskjell

Bangkok har tropisk klima og er en by man kan reise til hele året, selv om det er forskjell i temperatur og luftfuktighet. Det er tre klimasesonger i Bangkok: varm (sommer), regntid og kjølig (vinter).

November til februar er den tørre og kjølige årstiden (med en gjennomsnittlig temperatur på rundt 21 grader). Dette er regnes som den mest behagelige tiden å besøke Bangkok. Den varme perioden er fra februar til april, mens regntiden regnes å vare fra mai til oktober. Monsuntiden er gjerne fra juni til sep- tember. Da kan regnet komme fort.

Thai er landets offisielle språk. Engelsk er generelt relativt godt utbredt i Bangkok.

+ 6 timer tidsforskjell fra Norge (+5 timer sommertid)


Samlet oversikt over artikler om Bangkok og Thailand

Blid selger i Bangkok

Jeg har vært flere ganger i Bangkok, både i egen, private regi og invitert av Thailands offisielle turistkontor


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!