Napa Valley. Falcon Crest, sa du?

Napa Valley Foto: Mette S. Fjeldheim

Napa Valley
Foto: Mette S. Fjeldheim

Amerikaneren triller oss gjennom rullende gyllent, tørt landskap. Rovfugler med digre vingespenn flyr over oss, en og annen dukker ned og forsyner seg grovt av åkrene rundt oss. En bondegård dukker opp i blandt. Flokker med fremtidig biff går og gresser på fortsatt voksende, ferdig tørket høy. Det er først når vi nærmer oss dalen det begynner å ligne det vi har jaktet på: Napa Valley vindistrikt.

Landskapet er fortsatt rullende der det brer seg ut på begge sider av elva. Grønne vinåkre strekker seg langt av gårde, bukter seg litt, før de stopper opp en gang i blant og slipper gjennom en klippe her, en bygning der. Vinrankene står tett i tett. Det samme gjør skiltene langs veikanten som lover ”wine tasting” inn en stikkvei, gjennom en allé og opp en trapp.

Det har vokst vinranker her siden gullrushet på midten av 1800-tallet, men det var først når en Napa-vin vant topp score i en blindtest i Paris i 1976 at verden oppdaget amerikanske viner nettopp fra denne dalen. Det finnes fortsatt privateide, familiedrevne vingårder her, men de aller fleste er kjøpt opp av multinasjonale selskaper.

Langs dalen ligger små byer som en kjede av drops – en med hver sin smak.

  • St. Helena er den ”poshe” byen. Plettfri, elegant, med boutiques som selger dyre merkevarer.
  • Calistoga er spa-byen, kjent for sin tilgang til varme kilder, mineraler og mud baths. Byen har sitt eget kildevann, og nedlagte tog er nå bygget om til små butikker.
  • Yountville er matbyen, med flest Michelin-restauranter i USA per innbygger. Faktisk lukter det mat i hele byen! Her ligger også Bouchon, det franske bakeriet hvis kokebok er den mestselgende i hele USA.
IMG_6528

Beringer vingård
Foto: Mette S. Fjeldheim

Reisetips til Napa Valley

Det er ikke nødvendig å overnatte i Napa Valley. Er dere en gjeng, kan dere for eksempel leie dere en limousin (vi så mange av dem!) som tar dere med på vintur, for så å returnere til hotellet i San Fransisco. Men blir dere over en natt eller to, har Napa by en rekke gode restauranter og hyggelige barer – selv om byen for øvrig ikke er så mye å se til.

Er du mindre opptatt av selve vinsmakingen på vingårdene, kan du booke billett til Napa Valley Wine Train. Her kan du spise lunsj eller middag, med de beste viner, mens toget tøffer gjennom dalen, fra by til by, for så å returnere til utgangspunktet.

Har du reist en del i vindistriktene i Frankrike, Italia eller Spania, vil du nok ikke overraskende oppdage at dette ikke er like idyllisk. Dette er vinsmaking the american way.

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.