Napa Valley – en av verdens mest berømte vindistrikt

Napa Valley – en av verdens mest berømte vindistrikt

Amerikaneren triller oss gjennom rullende gyllent, tørt landskap. Rovfugler med digre vingespenn flyr over oss, en og annen dukker ned og forsyner seg grovt av åkrene rundt oss.

En bondegård dukker opp i blandt. Flokker med fremtidig biff går og gresser på fortsatt voksende, ferdig tørket høy. Det er først når vi nærmer oss dalen det begynner å ligne det vi har jaktet på: Napa Valley vindistrikt.

Merk: Denne artikkelen er fra 2013 …

Vinranker så langt øyet kan se

Landskapet er fortsatt rullende der det brer seg ut på begge sider av elva. Grønne vinåkre strekker seg langt av gårde, bukter seg litt, før de stopper opp en gang i blant og slipper gjennom en klippe her, en bygning der. Vinrankene står tett i tett. Det samme gjør skiltene langs veikanten som lover ”wine tasting” inn en stikkvei, gjennom en allé og opp en trapp.

Les også: Roadtripping California: Fra San Fransisco til Orange County

Det har vokst vinranker her siden gullrushet på midten av 1800-tallet, men det var først når en Napa-vin vant topp score i en blindtest i Paris i 1976 at verden oppdaget amerikanske viner nettopp fra denne dalen. Det finnes fortsatt privateide, familiedrevne vingårder her, men de aller fleste er kjøpt opp av multinasjonale selskaper.

Napa Valleys landsbyer

Langs dalen ligger små byer som en kjede av drops – en med hver sin smak.

  • St. Helena er den ”poshe” byen. Plettfri, elegant, med boutiques som selger dyre merkevarer.
  • Calistoga er spa-byen, kjent for sin tilgang til varme kilder, mineraler og mud baths. Byen har sitt eget kildevann, og nedlagte tog er nå bygget om til små butikker.
  • Yountville er matbyen, med flest Michelin-restauranter i USA per innbygger. Faktisk lukter det mat i hele byen! Her ligger også Bouchon, det franske bakeriet hvis kokebok er den mestselgende i hele USA.
IMG_6528
Beringer vingård

Reisetips til Napa Valley

Det er ikke nødvendig å overnatte i Napa Valley. Er dere en gjeng, kan dere for eksempel leie dere en limousin (vi så mange av dem!) som tar dere med på vintur, for så å returnere til hotellet i San Fransisco. Men blir dere over en natt eller to, har Napa by en rekke gode restauranter og hyggelige barer – selv om byen for øvrig ikke er så mye å se til.

Er du mindre opptatt av selve vinsmakingen på vingårdene, kan du booke billett til Napa Valley Wine Train. Her kan du spise lunsj eller middag, med de beste viner, mens toget tøffer gjennom dalen, fra by til by, for så å returnere til utgangspunktet.

Har du reist en del i vindistriktene i Frankrike, Italia eller Spania, vil du nok ikke overraskende oppdage at dette ikke er like idyllisk. Dette er vinsmaking the american way.


Vil du lese mer om vin, vingårder og vinsmaking?


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. The World is a book, and those who do not travel read only a page. ~St. Augustine

error: Content is protected !!