Dette er de nominerte til Matprisen 2022

Dette er de nominerte til Matprisen 2022

Måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid. Derfor løfter Matprisen fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. 

Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

I alt 7 priskategorier

De 21 nominerte til årets pris er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter. Matprisen 2022 har sju priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, og Årets salgskanal. Sistnevnte er en ny pris i år og kan gå til en aktør som bidrar til å bedre tilgangen til økologiske og bærekraftige produkter for forbrukere. 

– Av hensyn til klima, miljø og vår egen og andre lands matsikkerhet, har det aldri før vært viktigere å formidle kunnskap om betydningen av å produsere mat på egne ressurser. Vi er derfor svært glade for at Nordland fagskoles utdanning, Bærekraftige matopplevelser, blir lagt merke til gjennom denne nominasjonen», sier prosjektleder Eva Narten Høberg ved Nibio. Hun representerer utdanningen Bærekraftige matopplevelser som er nominert til Årets formidler.

Prisutdelingen

Årets vinnere blir annonsert under prisutdelingen som avholdes på DOGA og på Matkanalen den 16. november. Samtidig vil også årets vinner av KokkeKarlas stipend offentliggjøres. Dette stipendet deles ut til en ung kvinnelig kokk. 

Les hele juryens begrunnelse her.

De nominerte til Matprisen 2022 er:

Matprisen
Hovelsrud gård (Innlandet)
Norsk Gardsost (Hele landet)
Trøndelag sankeri (Trøndelag)

Årets kjøkken
Nektar Vinbar (Oslo)
Restaurant Credo (Trøndelag)
Restaurant K2 (Rogaland)

Årets produsent
Gruten (Oslo)
Hrogn (Troms og Finnmark)
Virgenes Gård (Vestfold og Telemark)

Årets formidler
Anders Nordstad (Viken)
Jørgen Ravneberg (Oslo)
Nordland fagskole – fagskoleutdanning i Bærekraftige matopplevelser (Nordland)

Årets storkjøkken
Dugurd (Oslo)
Havila Kystruten (Møre og Romsdal)
Sodexo ved Filip Cieslic (Troms og Finnmark)

Årets salgskanal
Coop Norge for merkevaren Änglamark (Hele landet)
Dagens (Oslo)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag for REKO-prosjektet (Hele landet)

Debioprisen
Gullimunn Urkorn (Trøndelag)
Hørte Gård (Viken)
Mølleren Sylvia (Oslo)

Bakgrunnsinformasjon

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider, og samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi. 

Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom prisutdelingen skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

Artikkelen er basert på pressemelding fra Debio

Reiselykke

Reiselykke er et norsk reise- og kulturmagasin, med fokus på reiser i kultur, mat og vin. Her får du personlig historiefortelling, tips til bærekraftige reiseopplevelser og bra overnattingssteder. Grunnlagt av Mette Solberg Fjeldheim. Kåret Norges beste reiseblogg.

error: Content is protected !!