En reise i morsdagens historie
Som så mange andre dager og skikker, har også morsdagen krysset landegrenser og blitt en tradisjon – også her til lands. Opprinnelig kommer skikken fra USA – Mother’s Day, som den heter der. Men utgangspunktet for dagen er kanskje ikke det du trodde.
Den har heller kanskje ikke blitt helt det man så for seg her til lands, opprinnelig.
Morsdag kommer fra USA
Vi skal tilbake til 1906, et sted i USA (naturligvis), der en datter arrangerer en minnesmarkering for sin mor som døde året før. Samtidig med denne markeringen, jobber hun med å få til en offisiell minnesdag for mødre. Og hun lykkes!
I 1914 erklærer president Woodrow Wilson at USA skal ha en nasjonal merkedag for å hedre mødre. Og den sprer seg; Allerede i 1919 dukker morsdag opp også her i Norge. Selvsagt gjennom religiøse trossamfunn, først og fremst.
Men innen den tid, har opphavskvinnen Anna Jarvis angret seg. Dagen ble slett ikke slik hun så for seg. For kommersielle krefter fattet fort interesse for å tjene penger på dagen. Det var ikke det hun ønsket seg.
Morsdag markeres andre søndag i februar
Nå har dagen riktignok mistet sin religiøse tilknytning og er mer for en familiebegivenhet å regne. Men den kommersielle siden dukket altså opp ganske kjapt, og det er jo slik vi gjerne kjenner dagen her hjemme, også. Med store kampanjer knyttet til gaver til ‘na mor’.
Tradisjonen nå er kake, gave og fri fra husarbeid. Dagen markeres til ulike tidspunkt rundt i verden. I Norge markeres morsdag den andre søndagen i februar.
Selv om de aller fleste nok ser frem til morsdag og vel fortjent koser seg med dagen, er morsdag ikke nødvendigvis en god dag for alle. For noen vil det kanskje være en påminnelse om barnet som aldri kom eller barnet man mistet. Eller om en mor man kanskje aldri hadde eller har mistet kontakten med.
Selv er jeg heldig som har en mor – og som jeg snakker ofte med. På søndag sender jeg en ekstra varm tanke til henne og mødrene som gikk veien før oss 🤍 Det er kvinnene på dette bildet, i fire generasjoner over meg.
