Norske litteraturfestivaler på ønskelista

Det finnes mange festivaler i Norge og flere av dem har litteratur som tema.  Som om tematikken ikke er interessant nok i seg selv, er en rekke norske litteraturfestivaler lagt til idylliske, i visse tilfeller, eksotiske steder, langt unna hovedstaden – men altså fortsatt lokalisert i Norge.  

Jeg har vært på en del litteraturfestivaler opp igjennom årene. Men fortsatt gjenstår det mange å oppleve – og noen jeg virkelig skulle ønske å få med meg. Selvfølgelig først og fremst for tematikken, debattene, boksamtalene og forfattermøtene. Men også fordi noen norske litteraturfestivaler er lagt til steder som i seg selv løfter festivalen, som idylliske, lune rammer rundt det hele.

Dette er tre slike steder jeg har besøkt. Og dette er tre slike festivaler jeg ennå ikke har deltatt på. Om ikke anledningen byr seg for mitt vedkommende i år, er det kanskje til inspirasjon for andre?

Svalbard – verdens nordligste litteraturfestival

Svalbard_isgrottevandring

En helt ny festival, lagt til arktiske Svalbard. Dette skriver Spitsbergen Travel:

I høst skal NRK i samarbeid med SVT spille inn bokprogram med Hans Olav Brenner og Jessika Gedin. Det blir internasjonale og nasjonale forfattere som reiser til Svalbard disse dagene for bokbad og innspilling. Samtidig vil Longyearbyen arrangere en fullverdig litteraturfestival med forfattere som Maja Lunde, Jørn Lier Horst og Annie Proulx.

Artikler fra Svalbard:

Svalbard – et arktisk eventyr
 Isgrottevandring: En opplevelse av isbreens indre
Med hundespann på toppen av kloden

Reine Ord – Lofoten Internasjonale Litteraturfestival

Dagslys på natta i Reine i Lofoten
Dagslys på natta i Reine

Dette skriver festivalleder Wiggo Andersen på nettsiden:

Reine er nå i ferd med å bli et kunstnerisk kraftsenter, et kultursted langt utover Norges grenser som kommunen og innbyggerne kan være stolte av. Litteraturfestivalen markerer at vi har lykkes i å plassere det lille fiskeværet på kartet som et unikt sted for norske og utenlandske forfattere og kunstnere som vil hente inspirasjon fra et av Norges vakreste områder.

Artikler fra Reine og Lofoten:

3 korte vandreturer i Lofoten
→ Naturopplevelser med RIB i Lofoten
→ En rundreise i Lofoten

Silk i Skudeneshavn

SILK har som målsetting å spre leseglede og kulturelle opplevelser gjennom en årlig festival og enkeltarrangementer, forteller de på sine nettsider. Her finner du programmet.

Les også:

Sommerbyen Skudeneshavn
Vandringer i Gamle Skudeneshavn

Andre norske litteraturfestivaler

Det finnes så mange forskjellige litteraturfestivaler rundt omkring i landet vårt. Ta gjerne en titt her på denne oversikten over litteraturfestivaler i Norge, satt sammen av Norsk forfattersentrum.

Relatert artikkel:

Bibliotek, bokkaféer og bokhandlere verdt å reise for

Bøker på reise

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Tak for inspiration, Mette. Det havde jeg da ikke lige tænkt at der gjorde, så det er jeg glad for at vide. Uhh Svalbard, kunne da godt være et sted jeg kunne tænkte mig at besøge.

    /Annette

error: Content is protected !!