Sommerlesning? Her er fem tips! 

Det å kunne laste feriekofferten, lesebrettet eller bilen med bøker og historier å reise med – fysisk som mentalt – er noe jeg selv forbinder sterkt med sommerferie. Her er tanker og tips til sommerlesning.

 

Hva er den perfekte sommerboka for deg? Er den kort eller lang? Er den lettlest eller krever den noe mer av deg? Handler det først og fremst om en god historie – eller rett og slett at det er nå, i sommerferien, at du har tid til å sitte ned og lese?

Tid til å plukke opp bøker som tar oss med til andre steder, andre tider og som kanskje lærer oss et og annet om det å være menneske? Eller en bok som ikke har annet formål enn å underholde, en bok som er det perfekte middelet til å koble av med?

Noen lesere har gjerne andre krav til sommerboka enn det de kanskje leser høst og vinter. Det er som om varmen og feriemodus spiller inn for valg av lesestoff. Det kan jeg i grunnen godt forstå. Men for meg kan sommerboka være litt av hvert og skiller seg i grunn ikke fra det jeg leser ellers i året. Men den skal fange interessen umiddelbart og gi en god leseropplevelse – og det kan jo være så mangt. Jeg har funnet frem fem bøker jeg har hatt liggende en stund og nå tatt frem igjen. Noen har jeg lest om igjen, andre for første gang.

Her er altså mine tips til sommerlesning midtsommers:

Til Hammars og barndommens minner med Linn Ullmann

Linn Ullmann er en av mine favorittforfattere i samtiden. Endelig fikk jeg også lest hennes foreløpig siste, De urolige, nå for ikke lenge siden.

En roman som bruddvis fanger hennes gjentatte forsøk på å skrive boken hun skulle begå sammen med sin far. En sjangeroverskridende bok med tilbakeblikk, minner og forholdet mellom far og datter.

Vi blir med henne tilbake i tid, i møter med barndom og begge foreldre, en bestemor og ikke minst hennes barndoms sommersted; Hammars

Tips: Hør gjerne Hallgrim Opedals intervju med Linn Ullmann i denne Bokpod’en.

Lesetips til sommerlesning

Ensomhet og vennskap i en liten svensk bygd 

Linda Olsson tar oss til en svensk bygd i romanen La meg synge deg stille sanger, der hennes romankarakter Veronika fylt av sorg søker skrivero i et hus beliggende ved siden av bygdas såkalte «heks». Sterke bånd oppstår, og vi som lesere får innsikt i to ensomme kvinners personlige tragedier.

Internasjonal bestselger om bienes historie

Maja Lundes roman Bienes historie går sin seiersgang rundt omkring i verden – og topper listene i Tyskland uke etter uke. Har du ikke fått med deg denne ennå, anbefaler jeg deg å plukke den opp nå.

Her reiser vi i tid og rom, mellom Kina, USA og England, mellom fortid, nåtid og fremtid. Og det hele handler om de aller minste tingene – og bienes viktige rolle.

Å komme hjem og aldri dra

Reidun Elise Foldøy utga novellesamlingen Ein stad å møtast i 2006, og er en av bøkene jeg leste nå på forsommeren. Her møter vi flere karakterer som i løpet av novellene dukker opp i hverandres historier. Det handler om det vi drømmer om, det får til og det vi aldri skal oppnå – og om valgfrihet og forpliktelser i bygda Inndalsvik.

Sommerlesning

Tilbake til barndom og 80-tallet

Jeg leser Selma Lønning Aarø med glede – hun har en egen letthet i språket, humor og en egen stemme jeg liker så godt. Boka En rekke avbrutte forsøk leste jeg en sommer for noe tid tilbake, og er en fin liten sommerbok om en oppvekst på 80-tallet.

Bot og bedring i en trevilla

Agnes Ravatns Fugletribunalet handler, akkurat som Olssons bok, om to ensomme skjebner, to mennesker som trekker seg unna folk og som søker ensomheten. Med driv og spenning dras vi gjennom sidene på jakten etter hemmeligheter.

→ Tips: Hør gjerne Hallgrim Opedals podkast intervju med Agnes Ravatn her.

Fortsatt god sommer – og god sommerlesning!

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Mange gode tips her! Selv liker jeg at sommerboka ikke er altfor tung, og at den gjerne transporterer meg til en annen tid og sted (helst et sommerlig sted, hehe). Ofte må den være med på reisen, og da synes jeg at en pocketutgave passer best (lett å ta med seg).

  2. Hei, Renate

    Ja, vekt spiller jo absolutt en rolle på reise 🙂 Jeg leser en del e-bøker på ipad’en, så slipper jeg pakke for mye tungt. I blant kjøper jeg en ny bok på stedet jeg reiser til også.

    /Mette

error: Content is protected !!