8 fine rundreiser for sommeren

 Å reise rundt med bil er ofte min foretrukne ferieform. Det gir fleksibilitet, gir en mulighet til å se mer av et område og man kan stoppe stort sett når man vil underveis.

Særlig sommerstid er dette en fin måte å feriere på, synes jeg – enten reisen tar meg rundt i Norge, til et av våre naboland eller lenger bort, med leiebil. Her er mine tips til rundreiser som er fine å gjøre i sommerhalvåret.

8 fine rundreiser for sommeren

Tipsene er basert på bilturer personlig planlagt og gjennomført. For tips til flere bilturer, ta en titt her.

1. Norge

Fra øst til vest via Hardanger og Haukeli

Biltur i Norge

Som vestlending bosatt i hovedstaden, er jeg godt kjent med E134 over Haukeli – det er den korteste veien over fjellet til Haugesund. Men for variasjonen sin del, hender det vi legger veien om andre strekninger – som nå sist i Kristi Himmelfartshelgen. Da gikk turen via Geilo og Hardangervidda, forbi Vøringsfossen, gjennom Hardanger og Odda. Returen gikk over Haukeli, med et stopp i Seljord, en tur innom kunsthotellet Nutheim ved Flatdal og via dalene nedenfor Kongsberg.

Mer fra bilturer i Norge:

Fine kjøreruter og utsiktspunkt i vest
Roadtrip E134 over Haukeli
Hardanger – Norges Cinque Terre 

2. Sverige

En rundreise i Värmland

Roadtrip i Värmland

For et par år siden dro jeg og min mor på raodtrip til Värmland, med innlagte besøk på herregårder, besøk på kunstgallerier, koselige spisesteder og i møte med herlige folk underveis. Turen tok oss fire dager, med tre overnattinger, og vi storkoste oss langs de svenske veien.

Her er guide til rundreisen i Värmland, og her kan du lese om herregårdene vi besøkte.

Kart over rundreisen:

3. Danmark

Rundreise Oslo – København

København

En tur vi har vært på flere ganger, er biltur til København. Veien gjennom Sverige er stort sett veldig gode, med motorvei store deler av strekningen. For variasjonen sin del, liker vi å ta turen ned via Malmø og broen over til København, mens vi gjerne legger turen via Strandvej og ferjen mellom Helsingør og Helsingborg på returen.

Her finner du tips til tre gode restauranter i København

4. Island

Rundreisen The golden circle

Gullfoss på Island

Har du bare én dag på Island, er det akkurat dette man bør gjøre: kjøre langs Islands gyldne sirkel, også kjent som The Golden Circle. Da får du oppleve tre av de største severdighetene på Island.

Dette er en av de mest kjente rundreisene på Island, med tre av de største severdighetene: Thingvellir, Geysir og Gullfoss. Så start kjøreturen tidlig morgen, før turistbussen starter. Da slipper du den verste køen både på veien og ved severdighetene.

Les om rundreisen på Island her

Flere reiseartikler fra Island:

Den blå lagune
Reisetips til Reykjavik

5. Færøyene

En rundreise mellom koselige bygder

Roadtripping Færøyene
Roadtripping Færøyene

Færøyingene er stolte av sin natur. Det skjønner jeg godt. De grønne slettene, de høye fjellene, klippene og de mange fossefallene er som skapt for å utforskes av den som liker å være ute i naturen.

Det er langt mellom neste landsby, neste hus eller servicetilbud. Men setter du deg i bilen, er det likevel snart innen rekkevidde. Dette er definitivt en av tingene du bør gjøre på Færøyene – for slik får du sett mest mulig av Færøyene som destinasjon.

Med utgangspunkt i Tórshavn, rekker du denne fine, lille runden på en halv dag. Har du enda litt mer tid, vil jeg nok anbefale deg å bruke en full dag til å utforske området rundt disse tre små landsbyene litt ekstra også. Følg veiene som kalles ”buttercup roads” – disse er spesielt scenic, og svinger seg langs fjellsidene.

Kart over kjøreruten

Les mer om landsbyene Gjógv, Tjørnuvik og Saksun her

Flere tips til Færøyene:

→  Hovedartikkel om Færøyene
→  Tips til aktiviteter på Færøyene
→  Vandretur til Gásadalur
→  En smak av lokale mattradisjoner i Tórshavn

 

6. Montenegro

En rundreise i Kotorbukta

Rundreise i Montenegro

Montenegro er et kontrastfullt land, med vakker natur, Unesco-vernede gamlebyer, masseturisme og luksus-områder. Ikke minst er det et spennende land å reise rundt i med bil.

Denne reiseruten viser en kjøretur via Unesco-byer, langs den vakre Kotor-bukta, til berømte Sveti Stefan og om den nye luksushavnen Porto Montenegro. Selv valgte vi å tilbringe mest tid ved Kotor-bukta, i strekket mellom Perast og Kotor. Det var vi veldig fornøyd med!

Kart over kjøreruten

Les mer om Montenegro her:

Reiseguide til Montenegro
Porto Montenegro
Eksklusive Sveti Stefan
På padletur i Kotor-bukta
Topptur opp Kotors bymur
Tips til overnatting i Kotor-bukta

7. Frankrike

Korsika rundt

Bilvei gjennom Calanques de Piana på Korsika

I fjor sommer kjørte vi omtrent hele Korsika rundt, på kryss og på tvers. Vi besøkte historiske små landsbyer i høyden og koselige havner ved sjøen. Vi reiste rundt i vinmarker og smakte oss rundt i Korsikas kulinariske verden. Ikke minst: vi svømte i krystallklart hav ved noen av Europas vakreste strender.

Det er ikke rare størrelsen den utgjør, Korsika, denne 8 680 km2 store øya, sammenlignet med sitt moderland. Men du verden så variert den er. Og å kjøre den rundt, tar også sin tid, gitt særdeles mange, krevende veistrekninger. Men for en opplevelse!

Les mer om Koriska her:

Høyt og lavt på Korsika
En vandretur i Calanques de Piana 

8. Italia

En rundreise i Puglia

Biltur i Puglia

En bilferie i Sør-Italias Puglia byr på flotte naturopplevelser, sjarmerende småbyliv og smaken av det gode liv. Denne mini-guiden til bilferie i Puglia tar med deg sentrale deler og opplevelser i Gargano og Salento.

Gargano ligger nord på hælen av Italia, der hvor klippene rager opp av havet og naturen er som mest variert og dramatisk. Mens Salento er mer secluded, har færre turister, lavere priser og idylliske strender.

Mer om Puglia:

Bilferie i Puglia
En pilegrimsferd i Puglia
Kontrastfylte Puglia
Salento
Gargano
Eventyrlandet Alberobello 

Kart over kjøreruten

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!