I dag startet jeg dagen med å gråte en skvett. Ikke fordi min inntekt i uoverskuelig tid er forsvunnet over natta eller fordi vi alle befinner oss i en fortvilet situasjon. Men fordi jeg ble så rørt over en artikkel om italienere som støtter hverandre i isolasjon med sang.

Flere små filmsnutter av italienere som synger sammen fra leilighetene sine har gått viralt. Denne artikkelen (blant flere) viser hvordan italienere sosialiserer og støtter hverandre med å synge sammen fra sine leiligheter.

Det er nå to uker siden jeg skrev om valgets kvaler: Å reise eller ikke reise. Jeg er glad jeg gikk for ikke. For nå er det ikke lenger noe valg. Jeg er akkurat der jeg skal være, i denne krevende tiden.

Som i Italia, har vi den senere tid sett flere utvise nestekjærlighet her hjemme også. Folk stiller opp for naboer, venner og ukjente og tilbyr seg å handle inn for de som sitter i karantene eller som er i risikogruppen.

Konkrete tiltak som Brakkesyke 2020 er blitt opprettet for å gi artister en mulighet til å holde konsert hjemmefra, mot donasjoner. Slik kan jeg oppleve kultur og få en følelse av sosialisering, samtidig som jeg støtter en utsatt yrkesgruppe.

Utsatte yrkesgrupper er det flere av. Det er nettopp nå vi bør vise solidaritet og omtanke med alle som står i frontlinja for oss; sykepleierne, legene, de ansatte i apotekene, dagligvarebutikkene og andre steder vi alle er avhengige av at holder dørene åpne. De holder åpent, mens vi skal gjøre det vi kan for å holde avstand til flest mulig – fordi vi bryr oss.

Vi bør vise solidaritet og omtanke med alle som står i frontlinja for oss; sykepleierne, legene, de ansatte i apotekene, dagligvarebutikkene og andre steder vi alle er avhengige av at holder dørene åpne.

For det er nå det gjelder!

Det er nå det gjelder å sette seg selv i karantene, om man har vært på reise i utlandet, om man føler seg litt «slakk» eller snufser.

Det er nå det gjelder å være rause, tålmodige og vise omtanke for dem man bor med, og som en går oppe i dag ut og dag inn.

Det er nå vi må vi ta vare på de som er alene og kjenner på ensomhet, fordi de har fulgt rådene om å holde seg innendørs av hensyn til oss andre.

Det er nå det gjelder å opptre fint og omtenksomt i sosiale medier, kommentarfelt og Facebook-grupper. Dette er ikke tiden for spydigheter, å rakke ned på andre eller latterliggjøring. For mens noen sprer morsomheter, omtanke og tips, sprer andre edder og galle. Det siste er ikke nødvendig akkurat nå, synes jeg.

Det er nå det gjelder å klare å tenke utenfor egen håpløse situasjon. Vi er mange som sliter nå, med tapte inntekter, permitteringer, potensielle konkurser. Den avlyste feriereisen bør helt ærlig være vårt minste problem. Men husk at det er det største for reiselivet.

Den avlyste feriereisen bør helt ærlig være vårt minste problem. Men husk at det er det største for reiselivet.

Det er nå det gjelder å klare å tenke positivt, selv i en særdeles krevende situasjon: Hvordan kan vi best løse denne personlige krisen hver og en av oss befinner oss i – sammen? Hvordan kan vi støtte hverandre best mulig?

Selv har jeg for lengst opplevd og innsett at inntektene forsvinner med dragsuget av en forsvinnende interesse for å reise – for en periode. Hvor lenge det vil vare, aner jeg ikke. Så hvordan kan jeg utnytte denne limbotilværelsen best mulig for å møte hverdagen på en optimal måte når dette er over? Og hvordan kan jeg bidra til å støtte andre som sliter, med isolasjon, tapte inntekter eller utrygge fremtidsutsikter?

Hvordan kan vi vise hverandre litt ekstra omtanke og kjærlighet i koronaens tid?

Dette er noen av dagens reisetanker fra innsiden av en leilighet i Oslo. Og du: I dag skal jeg på lørdagsjazz med Håkon Kornstad, forresten – fra min egen stue. Vil du bli med? Se mer info her