Midtsommar på Marstrand

Midtsommar-aften er en stor begivenhet i Sverige – større enn i Norge, viktigere enn svenskenes egen grunnlovsdag. Det er årets høydepunkt, med fest og feiring over en hel helg i juni. Vi tok turen til Marstrand.

Marstrand ligger langt ut mot havet, knappe to mil fra Gøteborg og 2,5 timer  med bil fra Oslo. Øya er for det meste bilfri, med en ferje som døgnet rundt står parat til å frakte beboere, sommergjester og dagsbesøkende til øya.

Et stykke norsk historie på Marstrand

Opprinnelig er den norsk (!), med et samfunn etablert av kong Håkon Håkonsson. Takket være øyas beliggenhet, har den vært havn for internasjonal havfart. Med to lukrative perioder med sildefiske, og åsted for noen av 1800-tallets mest attraktive kurbader, er det mye rikdom som har funnet veien til denne perlen. Det bærer arkitekturen på øya preg av, fortsatt.

En gang en frihavn; skatte- og religionsfri, med 100 kneiper spredt rundt, var den også visstnok en «syndens pøl». Nå arnested for noen fastboende, en rekke bra restauranter, flere sommerhus og en krimforfatter. At forfatteren Ann Rosman finner inspirasjon til sine bøker her, skjønner jeg godt. Værhardt og vakkert ligger Marstrand og tiltrekker dagens seilentusiaster og andre livsnytere. Her kan man trygt feriere, eller dra på dagstur. Om man vil.

En midtsommeropplevelse

Det spilles opp til dans i paviljongen. Vannet bakenfor ligger og blinker i den lyse natten. En smal brygge av tre fører ut i innsjøen, støttet på påler som stikker ned blandt høye siv. En båt ligger og dupper, den er festet til bryggekanten.

Eviglange enger med viltvoksende markblomster. Selvlaget blomsterkrans på hodet. Kjolene er hvite og fotside, av bomull og blonder – gjerne i flere lag. Småjentene løper og ler blant strå og ville blomster bortetter enga, eller i sirkler rundt og rundt på plenen. En stråhatt faller av i farten. De litt større jentene legger seg til å sove på morgenkvisten, med syv sorter blomster under puta.

Alle hus er store, hvitmalte, med mange rom og lange ganger til å løpe seg vill i. Bygningene av tre er pyntet med utskjærninger, store rutete vindusflater og små balkonger. Brede bjørkealléer fører opp mot tunge, massive inngangsdører. På toppen av flaggstengene veiver det blå og gule tøystykket mot skyfri himmel.

Langs kysten er bålene tent. Gitarspill og grilling spredt rundt på svabergene. Latter, skrål og Evert Taube. Guttene tøffer seg, jentene er romantiske.

Svenske barndomsminner

Madikken og Lisabeth. Emil og Ida. Barna i bakkebygrenda. Tjorven-land. Svensk midtsommar er for meg en miks av barndommens historier  fortalt gjennom bokstaver i bøker og levende bilder på TV-skjermen.

Virkelighetens svenske midtsommar er på et vis den samme – men også så langt i fra. For min indre film er preget av andres minner og fortellinger, fra tilbake i tid, en tid som har vært. Eller ganske sikkert også – drømmen og forventningen om hva en midtsommer aften kan og helst skal være: Romantisk. Varm. Regnfri.

  • Midtsommer på Marstrand
  • Maistang, Marstrand, Sverige
  • Svensk flagg, Sverige, Marstrand

Gøteborgerne strømmer til øya midtsommeraften

Midtsommaraftenen på Marstrand tilhører de unge. Og de strømmer til øya fra Gøteborg i de sene nattestimer. Gutta er tøffe. Jentene likeså.  Romantiske hvite blondekjoler og bare føtter har måttet vike for  kort-korte shorts og høye hæler. Det er på Societeten det skjer, et tidligere kurbad, nå populær nattklubb ut mot havet.

Mørke skyer henger lave over øya, dekker for den lyse himmelen. Kjølig vind og regnbyger bringer frem paraplyer og tykke jakker med hetter. Men det er ikke bare været som ikke stemmer. Kleskotymen og motebildet er feil med bildet jeg fått for meg.

Likevel – Marstrand har både svaberg og blomsterenger. I noens hage er det spilt opp til dans. I bakgrunnet glitrer sjøen. Seilbåtene ligger tett i tett og dupper i havskorpen. Min indre film holder mål – så vidt. Noen nye bilder har jeg lagt til selv. Andre retusjert. Og fotoene jeg knipset deler jeg her.

Vi tok kvelden i ett-tiden. Åpenbart var det dags for de over 25 år da. For «de voksne» foregår nemlig festen på dagen, viste det seg. Herved notert til neste gang.

> Les også dette innlegget om Marstrand
Båt til Marstrand
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!