12 tips til fine togturer

12 tips til fine togturer

Å reise med tog er en fin måte å oppleve mer av et land eller område. Det er også en ypperlig, og stort sett klimavennlig, reisemåte.  Her er tips til 12 fine togturer (and then some …). Alle er personlig erfart. 

→ Les også: Slik reiser du ut i Europa med tog

Noen togreiser er eksotiske, der togreisen handler mer om opplevelsen av å reise med saktegående lokaltog. Noen togreiser frir til nostalgien, der historiske tog tar oss langs gamle togruter og forteller en historie om den gang da. Andre togreiser er fascinerende fordi landskapet farer forbi i forrykende fart, som når vi drar med hurtigtog fra sted til sted. Atter andre byr på nærkontakt med lokale og gir et innblikk i en helt annen kultur enn vi kjenner fra før.

→ Les også: Å reise med tog. Reiselykke på to skinner

12 tips til fine togturer

12 land. 12 togstrekninger. Og en god del flere idéer og innspill – alle personlig erfart.

Togskinner Sri Lanka

Det kan riktignok være en tålmodighetsprøve å reise med tog i enkelte deler av verden. Men opplevelsen er ofte helt unik – og etter min erfaring, har det også så absolutt vært verdt det.


1. India: Når det å reise med tog er obligatorisk

Reise med tog i India

I fjor var jeg i India for første gang – men i en helt annen del av landet enn de fleste drar til for å ferie. For mitt besøk startet og sluttet i Bangalore (nå kalt Bengaluru), IT-hovedstaden i India. Men reisen gikk også til Mysore, der yogaen kommer fra. For å komme hit, dro jeg med tog. Det var slett ikke en opplevelse á la det vi har sett på film, der mange sitter på taket (ikke det jeg fikk med meg, i hvert fall). Men du, så mye det var å se på ut av vinduet! Tiden føk fortere enn det togturen tok, det er helt sikkert.

Alt var ikke vakkert å se på: Her var mye søppel, elveleier dekket av plastposer, kyr og vakkert sarikledte kvinner som gikk og vasset mellom søppeldynger, slitte husfasader og parabolantenner på ‘halvåtte’. Men jeg så også eviglange sletter med grønne palmetrær, dyrket mark og fjell i det fjerne. En fin tur!

→ Les også: Reisetanker fra India

Visste du? Sykehustoget Lifeline Express går på kryss og tvers gjennom India og gjennomfører helseundersøkelser og mindre operasjoner, slik at ubemidlede innbyggere over hele landet slipper å leve som unødvendig funksjonshemmet. Prosjektet er støttet av IMPACT Norway.


2. Sri Lanka: En togreise gjennom telandskap

Tog på Sri Lanka

Togturen mellom Kandy og Ella regnes for å være en av verdens vakreste togreiser, og det er ikke rart: Her passerer vi frodig fjellandskap, teplantasjer og landsbyer. Folk kommer og går, i blant står toget bom stille, uten at vi aner hvorfor. Det tar tid. Det er varmt. Men å reise med toget er en vilt flott opplevelse. Og det er ikke ombord i første klasse det er som morsomst å oppholde seg. Men det er hakket mer behagelig. Les mer om Sri Lanka her

Her kan du se en filmsnutt fra turen

TipsTogreisen mellom Nanu Oya og Ella skal være den flotteste delen av hele turen som går fra Kandy til Ella (eventuelt motsatt). Turen tar i utgangspunktet 3,5 timer, men vår reise tok en time lenger.

Kulltog: Denne togreisen gjennom Sri Lanka går på kull og oppleves neppe som den miljøvennlige reiseopplevelsen det kan være å reise med tog. Men flott å reise med tog her, det er det.


3. Storbritannia: Togloffing i England

Å reise med tog i England_togstasjonen i Bath

London er nordmenns storbyfavoritt nummer én. Men hvor mange reiser egentlig ut av metropolen for å se mer av hva England har å by på? Har du ikke gjort det ennå, kan det absolutt anbefales.

Dra på dagstur til Windsor og Eton, for eksempel, for å besøke slottet, bli med på omvisning på skolen i Eton og se deg om i den koselige byen Windsor. Du kan så klart også overnatte der, og det gjorde jeg. Eller kanskje dra til Bath på spa-dag? Eller hva med Salisbury, for å se katedralen der og historiske Stonehenge, en halvtimes busstur unna?

→ Reiseguide til Bath:  Les om hvordan du kan vandre i Jane Austens fotspor gjennom Bath

Tips: I England er det ikke lenger mulig å oppbevare bagasje på togstasjoner. Så har du tenkt å stikke innom en severdighet på veien, kan det hende du må gjøre som jeg måtte: drasse på bagasjen, inn til Salisbury, ombord i bussen og hele veien ut på markene ved Stonehenge for å se de opp til 5 000 år gamle steinene som står i sirkel …Puh!


4. Sveits: Med tog oppover skyhøye fjell

Zermatt
Zermatt nås kun med tog, ettersom dette er en bilfri landsby på 1600 moh.

Min første tur til alpene gikk til Zermatt. Vi landet i Zürich og det måtte en lengre togreise og et togbytte til for å nå reisemålet. Men for en opplevelse! Jeg, som aldri hadde vært i alpene før, hadde mer enn nok å se på: alpehusene, dalene og de høyreiste, spisse fjellene. Særlig etter togbyttet i Visp: toget tok oss oppover, oppover, oppover – til jeg var rent svimmel, på 1600 moh. Den turen tar jeg gjerne igjen!

→ Les også: Reisetips til en alpeferie i Zermatt

Fakta: Sveits er et land der togene går på skinner, i dobbelt forstand. På en reise til Mürren i fjor måtte jeg til med tre togbytter for å komme frem, foruten en busstur og en tur med gondolbanen. Og alt korresponderte! Jeg mistet ingen tog, buss eller gondol, og var fremme til anslått tid. Imponerende!


5. Sør-Afrika: Ombord i vintoget Wine Tram

Wine Tram Franschhoek

Med rundt 50 vingårder i Franschhoek, de aller fleste åpne for å ta imot besøkende, er det nok av steder å besøke. Kjøper du en plass med Wine Tram, kan du reise rundt fra vingård til vingård med en kombinert tog/buss-billett.

Selve toglinja rekker ikke lange veien, men den er koselig og vekker minner fra fordums tid. Bussene som er satt opp i kombinasjon med togene er utformet på samme vis, så også det å reise med dem fra vingård til vingård er en koselig ting.

Her er tips til vintog og vingårder i Franschhoek

Tips: I Napa Valley har de også vintog, forresten; Napa Valley Wine Train. Dette har jeg bare sett og ikke reist med selv.

→  For tips til Napa Valley, se her

Drømmereiser: Sør-Afrika er også kjent for luksustoget Rovos Rail. Men også Blue Train tilbyr luksustogturer gjennom landet. Det hadde vært noe det …


6. Spania: Med nattog fra Barcelona til San Sebastian

Renfe tog i Spania

For mange, mange år siden var jeg på backpacking i Europa, deriblant i Spania. En av de koseligste reiseopplevelsene fra den sommeren var da vi tok nattoget fra varme, solfylte Barcelona til kjølige, regntunge San Sebastian. Med ombord hadde vi både kjeks, ost og vin.

Men noen sovekupé tok vi oss ikke råd til å booke, den gang. Så vi endte opp med å slumre i setene vi hadde fått tildelt. Ikke den mest behagelige reisemåten der altså, men det kan vi skylde oss selv.

Alle mine Spania-artikler finner du her
Jeg har utgitt en e-bok med mine beste reisetips til Málaga og Costa del Sol!

Tips 1Spania har godt utbygget tognett. Her har jeg reist store avstander på rekordtid flere ganger. Superenkelt!

Tips 2: Går turen til Mallorca? Hva med å ta en tur med det historiske toget fra Palma til Sollér? Les mer om Tren de Sollér her


7. Ombord i Shinkansen, Japan

Shinkansen

Det skal litt til å slå japansk effektivitet når vi kommer til togreiser. Her står vi, som skal ombord, pent oppstilt i kø. Her er ingen pushing, utålmodighet eller uryddige rekker. Rengjøringspersonalet står kanskje å venter på siden, svisjer inn, rydder og vasker, og på null komma niks er de ute igjen, klar for å overlate togkupéen til oss som skal med.

Å reise med toget i Japan hører med til enhver reise dit. Slik reiste jeg mellom Tokyo, Kyoto, Hiroshima og Narita. Fra vinduet så jeg palasser og jordbruksflater, og ikke minst – Mount Fuji, Japans høyeste fjell.

Alle mine reiseskildringer og -tips til Japan finner du samlet her

Tips 1: Kjøp togbillett med Shinkansen før avreise fra Norge. Jeg bestilte dette gjennom Japanspesialisten.

Tips 2: Luksustoget Seven Stars Cruise Train som du kan ta i Kyushu. Les om da Guro Thobru dro på oppdrag for Reiselykke for å teste denne togreisen:

Du finner saken hennes her, med film fra togreisen

8. Italia: Fra landsby til landsby i Cinque Terre

Tog i Monterosso

Med få minutters avstand, dukker den ene lille togstasjonen opp etter den andre. Der toget stort sett kjører gjennom fjellet, som er en del av nasjonalparken Cinque Terre, får man tidvis glimt av hav, vingårder, fjellskrenter og fargerike landsbyer.

Siden de de fem landsbyene i Cinque Terre ligger i selve nasjonalparken, nås de i utgangspunktet bare med tog, båt eller til fots. Det å ta tog til en av byene er for øvrig et utmerket utgangspunkt for å vandre mellom flere av dem.

Tips: Å reise med tog i Italia er superenkelt og noe jeg har mange ganger over en årrekke. Nå sist i januar, da jeg blant annet besøkte Bologna med hurtigtog fra Milano

→ Reiselykke har utgitt reiseguide til Cinque Terre, full av tips som gjør planleggingen langt enklere 
Les alt om Italia her

9. Norge: Flåmsbana – verdens bratteste togreise

Flåmsbana

I Norge er togreiser først og fremst for transport å regne, selv om vi har noen av verdens vakreste togstrekk å skilte med. Men Flåmsbana skiller seg ut: Her kombineres reiseopplevelse med tradisjon og underholdning underveis. Og landskapet er det i hvert fall ikke noe å si på!

Flåmsbana har også blitt utnevnt til en av topp 10 togreiser i Europa av National Geographic Traveler Magazine, og i 2014 kåret Lonely Planet Traveller Flåmsbana til verdens beste togreise. Turen starter i Flåm (2 moh.), og på vei opp mot Myrdal (866 moh) passerer vi flere stasjoner, fossefall og små bygder og gårdsbruk. Skinnene går i spiral inni fjellet for å klare det bratte terrenget. Turen én vei tar 55 minutt gjennom 20 km, 20 tunneler, 1 bro og med bratteste stigning på 55 promille.

Les om da jeg dro på tur med toget i tåka og opplevde noe av det vakreste vi har i Norge – selv om tåka hang tjukk og tung nedover fjellsidene:

→ Du finner artikkelen, med film fra togreisen, her.

Tips: Bergensbanen må jo være en av verdens vakreste togreiser, og kan fint kombineres med Flåmsbana. Jeg er titt og ofte ombord på dette toget. Anbefales!


10. USA: New York – Washington DC

The Capitol i Washington DC
For deg som planlegger en tur til New York – hvorfor ikke kombinere denne med en tur til Washington DC? Toget tar ca. 3 timer og går fra sentrale New York (Penn Station) til sentrale Washington DC, der det første du ser når du kommer ut av stasjonen er Capitol Hill.

Tips: Et annet godt alternativ er å ta en togtur til Boston fra New York


11. Frankrike: Togloffing langs Côte d’Azur

5 tips til Juan-les-Pins

Også i Frankrike kan man dra på loffen med toget, så klart. Med base i for eksempel Nice eller Cannes, kan du dra både hit og dit langs kysten med toget. Eller hva med en tur til Monaco og Montecarlo? Vi gjorde det, for noen år tilbake: Da tilbrakte vi kvelden der, mens toget tok oss att og fram til Cannes.

Eller hva med å kombinere en reise til Paris – med London? Det har jeg også gjort! Selv var jeg på jobb i London, mens min mann var i Paris. Så etter mine dager på jobb i London, dro jeg med toget til Paris for å møte han der. Svusj under kanalen gikk det, så jeg fikk dotter i ørene. Men dette var definitivt en topp måte å reise på!

Reistips til Juan les Pins finner du her

Jeg kan også kan anbefale en tur med båt til øya utenfor:

→ Les om Île Sainte-Marguerite: fengselsøya som ble jetset-øy her

12. Nederland: Fra by til by med toget

Togstasjon Nederland

Lander du på Schiphol, er det langt fra bare Amsterdam som er innen rekkevidde. Dette flate landskapet er fylt med toglinjer som fører både hit og dit! Selv har jeg besøkt flere byer der, og dermed fått oppleve mer av Nederland enn «bare» Amsterdam. Det er så klart noe eget med Amsterdam, men har du alt vært der, vil jeg anbefale å se mer av landet neste gang. Flere steder er nemlig bare en togtur unna!

Hva med å sjekke ut den spennende arkitekturbyen Rotterdam? Eller kanskje ta en tur til studentbyen Utrecht?


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

7 Comments
 1. Her var det mye fin inspirasjon! Har togloffa litt i Skottland og er veldig sugen på en togtur i Sveits! Flåmsbana burde jo være obligatorisk med for alle nordmenn, men den har jeg ikke heller vært på tur med enda..

 2. Åh! Jeg elsker å reise med tog! 🙂 Reiste senest med toget tidligere i dag, da dog kun mellom Fredrikstad og Oslo, haha. Sri Lanka-togturen må være en av mine absolutte favoritter! Samt Bergensbanen, da.

  Har utrolig lyst til å reise til Belgia og Nederland og reise mellom byer med tog, reise rundt i Storbritannia med tog, teste lyntog i Japan og selvfølgelig Den transsibirske jernbanen. Men en interrail tror jeg damen jeg må få til snart – det har Thomas og jeg snakket om en stund nå. 😀 Hva drømmer du om?

 3. Shinkansen er en supereffektiv og behagelig reisemåte, og nedover i Europa er det jo også ofte ganske effektivt å reise rundt med tog. I påsken skal jeg togloffe helt ned til Slovenia og Kroatia, og da skal vi blant annet få med oss strekningen mellom Salzburg og Ljubljana, som visstnok skal være utrolig vakker. Gleder meg!

 4. Hei, Linda 🙂
  Takk for hilsen! Jeg har veldig lyst å reise i Skottland med tog. Ser / høres helt fantastisk ut! Å reise med tog i Sveits var en fin opplevelse, det gjør jeg gjerne igjen. 🙂

  Hilsen Mette

 5. Hei, Desirée

  Jeg har veldig lyst å reise rundt i Skottland med tog. Det ser så fint ut! Ellers drømmer jeg om Rovos Rail, Al Analus og kunne tenke meg den transibirske jernbanen. Det frister også å reise nedover Malaysia-halvøya med tog – blant annet. Det er utrolig mange ruter å følge rundt i verden …
  Hilsen Mette 🙂

 6. Sikke meget dejlig inspiration, Mette. Jeg elsker at rejse med tog og drømmer om at gøre det i England – og Skotland. Det er sådan en behagelig måde at rejse på og totalt afslappende. Du har bestemt fået mig til at tænke på andre lande hvor en togrejse kunne blive aktuel.

  Tak for det Mette 🙂

  /Annette

error: Content is protected !!